Italia și Spania au blocat summitul UE, nemulțumite de măsurile de ajutor. Ce au decis Cei 27
Liderii celor 27 de state membre ale UE au decis joi seara să acorde două săptămâni miniştrilor de finanţe din zona euro pentru ca aceştia să prezinte un răspuns economic comun la criza provocată de pandemia COVID-19, informează Agerpres.
După discuţii care au durat mai bine de şase ore în sistem de videoconferinţă, şefii de stat şi de guvern din cele 27 de state membre au ajuns la un acord referitor la un proiect de declaraţie comună privind combaterea crizei provocate de acest coronavirus.
„Invităm Eurogrupul să prezinte propuneri în două săptămâni. Aceste măsuri vor trebui să ţină cont de natura fără precedent a şocului provocat de COVID-19, care ne afectează toate ţările”, se arată în declaraţia comună convenită de liderii statele membre.
„Răspunsul nostru se va intensifica prin acţiuni suplimentare, dacă va fi necesar, într-un mod inclusiv şi ţinând cont de evoluţii, în vederea oferirii unui răspuns cuprinzător”, se precizează în declaraţie.
Liderii UE nu au ajuns la un acord privind mobilizarea Mecanismului European de Stabilitate (MES) sau emiterea de „obligaţiuni corona”, măsuri ce rămân pe masa discuţiilor care vor avea loc la nivelul Eurogrupului.
Pe parcursul reuniunii la nivel înalt de joi premierul italian Giuseppe Conte şi omologul său spaniol Pedro Sanchez au solicitat măsuri economice mai hotărâte, convenirea în următoarele zece zile a unui răspuns comun care să vizeze combaterea crizei şi crearea unui grup de lucru format din preşedinţii principalelor instituţii europene.
ACTUALIZARE. Şefii de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene nu au reuşit deocamdată să ajungă la un acord privind răspunsul economic la criza provocată de pandemia COVID-19 din cauza Spaniei şi a Italiei, care au solicitat joi seara măsuri economice mai hotărâte şi identificarea unui răspuns comun în termen de zece zile, informează Agerpres.
După mai mult de cinci ore de la începerea summitului prin videoconferinţă, liderii statelor europene continuau să negocieze un nou text al unui acord care să răspundă cerinţelor Madridului şi Romei, conform unor surse comunitare citate de agenţia spaniolă de presă EFE.
Pe parcursul reuniunii la nivel înalt, premierul italian Giuseppe Conte a anunţat că a solicitat omologilor săi să convină în următoarele zece zile un răspuns comun pentru combaterea crizei şi a propus, împreună cu premierul spaniol Pedro Sanchez, crearea unui grup de lucru format din preşedinţii principalelor instituţii europene.
Discuţiile din cadrul videoconferinţei menţionate s-au concentrat în jurul necesităţii de a se mobiliza Mecanismul European de Stabilitate (MES) - fondul european de asistenţă financiară -, sau de a se emite „obligaţiuni corona”, un instrument de datorie comună al UE, pentru a finanţa combaterea pandemiei.
Spania şi Italia se numără printre cele nouă ţări care au solicitat miercuri utilizarea datoriei reciproce pentru a face faţă unei crize declanşate de o cauză externă şi care afectează, în egală măsură, toate statele membre.
Conte şi Sanchez au cerut partenerilor europeni crearea unui grup de lucru format din liderii Comisiei Europene, Consiliului European, Parlamentului European, Băncii Centrale Europene şi Eurogrupului.
„Consecinţele coronavirusului nu ar trebui abordate în următoarele luni, ci mâine dimineaţă”, a spus Conte în cadrul videoconferinţei, potrivit unor surse guvernamentale italiene.
Știrea inițială:
Premierul italian Giuseppe Conte nu acceptă proiectul pregătit pentru summitul în sistem de videoconferinţă al Uniunii Europene consacrat găsirii unui răspuns economic comun la pandemia COVID-19, au anunţat joi seară surse guvernamentale italiene, potrivit AFP şi DPA, informează Agerpres.
Italia doreşte ca Uniunea Europeană să pună la dispoziție „instrumente financiare novatoare şi cu adevărat adaptate la un război”, a relatat agenţia italiană AGI, care citează colaboratori apropiaţi ai premierului Conte. „Datorăm cetăţenilor noştri un răspuns solid şi adecvat. Cum poate cineva să creadă că instrumentele concepute în trecut sunt adecvate pentru acest şoc cu un impact atât de devastator?”, au afirmat oficialităţile italiene citate.
Agenţia de presă DPA menţionează, la rândul ei, că şeful executivului italian acordă Europei zece zile pentru a găsi „o soluţie adecvată la urgenţa gravă în care se află toate ţările”.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News