Live

Iohannis: Spațiul Schengen aproape că nu mai există. Vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează

Data publicării:
Președintele României, Klaus Iohannis. FOTO: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis spune că argumentele Austriei pentru blocarea aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen nu stau în picioare, din moment ce a acceptat aderarea Croației. Pe de altă parte, Iohannis spune că acordul Schengen „aproape că nu mai există”, în condițiile în care mai multe țări și-au închis granițele din cauza migrației.

Iohannis a spus că România va continua discuțiile cu statele membre UE pentru a debloca aderarea la spațiul de liberă circulație.

„Sigur, e puțin deprimant ca de la Viena să auzi ca și cum acolo o placă s-ar fi stricat. Tot același text, în condițiile în care România performează foarte bine în oprirea migranților ilegali”, a spus Klaus Iohannis, la Bruxelles.

„Noi continuăm pe linia diplomatică, însă devine din ce în ce mai ciudat acest dialog în condițiile în care Austria spune de fiecare dată că nu are nimic împotriva României sau Bulgariei, dar se opune extinderii Spațiului Schengen, în condițiile în care a aprobat exact în aceeași ședință aderarea Croației. Deci argumentele sunt cel puțin străvezii”, a explicat președintele.

Pe de altă parte, a continuat el, „realitatea e că Spațiul Schengen nu mai funcționează și aproape că nu mai există”.

„Din cauza migrației, care este destul de importantă, multe state și-au închis granițele. Chiar în zona noastră, în estul Uniunii, au apărut succesiv mai multe închideri de granițe. Cineva ar putea să constate că vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează. E o întrebare pe care trebuie să ne-o punem și discuția pe Schengen este mai veche. Faptul că Schengen are probleme se știe de mult și, pe de o parte, există dorința de a moderniza acordul Schengen, pe de altă parte, există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere”, a spus Iohannis.

El a adăugat că de mai mulți ani a discutat acest subiect cu liderii europeni și le-a spus că România „ar deveni un punct forte” pentru Spațiul Schengen, care ar deveni mai sigur și mai puternic prin aderarea României.

Întrebat dacă România ar trebui să facă plângere la Curtea de Justiției a Uniunii Europene pe acest subiect, Iohannis a răspuns: „E o chestiune juridică foarte complicată. Nu am întâlnit doi juriști care să aibă același punct de vedere”.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul lui Iohannis la 1.000 de zile de război la granița țării: „România va continua să sprijine Ucraina”

Karl Nehammer anunță începerea negocierilor pentru coaliția de guvernare. Ce plan are cancelarul austriac

Cancelarul Karl Nehammer a postat imagini de la o întâlnire cu Nicolae Ciucă. Liderul PNL nu are anunțat nimic în programul oficial

Mai multe țări din Europa cumpără gaze ieftine de la Gazprom, după ce Rusia a întrerupt livrările către Austria

Partenerii noștri