Live

Președintele Slovaciei: Europa trebuie să fie tot mai puțin dependentă energetic de Rusia

Data actualizării: Data publicării:

Europa trebuie să-şi reducă dependenţa energetică faţă de gazul natural din Rusia, a declarat preşedintele Slovaciei într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24. Prezent la Bucureşti la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, Andrej Kiska a mai spus că la fel de importantă pentru securitatea Uniunii este şi interconectarea infrastructurii de transport, de la şosele la căi ferate.

Balazs Barabas - jurnalist Digi24: Ţara dumneavostră este deja implicată în grupul celor patru de la Vişegrad, cu Ungaria, Polonia şi Cehia. Acum, cu această iniţiativă, nu se suprapun proiectele? Care au fost aşteptările dumneavostră la summit?

Andrej Kiska - preşedintele Slovaciei: Nu, nu se suprapun. Aici vorbim despre legături de la Nord la Sud şi această legătură este foarte importantă. În zilele noastre întreaga Europă, întreaga Uniune Europeană trebuie să fie conectată. Sunt multe domenii cum ar fi infrastructura, autostrăzile, iar dacă ne gândim la securitate, trebuie să vorbim despre gazul natural şi conectarea energetică.

Balazs Barabas - jurnalist Digi24: Care au fost cele mai bune rezultate pentru ţara dumneavostră la summit?

Andrej Kiska - preşedintele Slovaciei: Pentru mine este important că aici putem vedea multe proiecte. Este un cumul de proiecte realizabile. Cred că întotdeauna este foarte important să vedem proiectele, să ne gândim cum putem face Europa mai unită. Asta este important. Nu este doar o întâlnire politică, este un forum economic pragmatic, unde încercăm să descoperim cum să ne facem ţările mai bune şi mai sigure.

Balazs Barabas - jurnalist Digi24: Care sunt cele mai importante proiecte, care credeţi că ar fi cele mai de succes pentru această regiune?

Andrej Kiska, preşedintele Slovaciei: Din punctul de vedere al oamenilor, cred că trebuie să poată călători fără nicio problemă. Am spus în discursul meu că trăiesc în partea de nord a Slovaciei şi ca să ajung la Cracovia, la 150 km distanţă, îmi ia mult mai mult decât să merg în capitală, la Bratislava, care este la mai mult de 340 km. Dar asta e despre oameni. Dar, desigur, vorbim despre energie, vorbim despre a avea siguranţa de a nu depinde prea mult de gazul natural din Rusia. Sigur, vorbim şi despre conectarea pe care am avea şansa să o avem în întreaga Europă, cu livrări de gaz lichefiat din Polonia, Croaţia sau orice altă ţară, un aspect crucial.

Balazs Barabas - jurnalist Digi24: Aţi menţionat problemele infrastructurii care uneşte oamenii în interiorul ţărilor, credeţi că dezvoltarea infrastructurii regionale este o chestiune de decizie politică sau depinde de resurse financiare?

Andrej Kiska - preşedintele Slovaciei: Cred că aveţi dreptate în ambele privinţe. În ţara noastră avem mai multe regiuni în care nu sunt drumuri bune şi vedem că investitorii nu vor să meargă acolo. Desigur, există o legătură. Uneori, dacă te gândeşti cum să ajuţi regiunea, mai întâi trebuie să construieşti legături bune şi apoi pot veni investitorii. Desigur, apoi investiţiile se întorc în societate, către ţară, către regiune, către UE, dar înainte de a fi făcute trebuie să ai o regiune strategică şi o decizie politică.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Informația asupra căreia serviciile de informații ucrainene și Putin cad de acord: numărul combatanților ruși din Ucraina

Suedia răspunde la amenințările lui Putin: „Nu ne va împiedica să continuăm să sprijinim Ucraina"

Kremlinul continuă amenințările, după discursul lui Putin privind noua rachetă balistică: „Capacitățile Rusiei au fost demonstrate”

Duma de Stat rusă a aprobat sume-record pentru apărarea națională în 2025: 40% din cheltuielile totale ale Guvernului

Partenerii noștri