Guvern șubred în Germania. Cea mai mare economie a Europei riscă să ajungă în criză politică
Marea coaliție din Germania, între creștin-democrați și social-democrați se șubrezește și exista pericolul ca cea mai mare economie a Europei să ajungă în criză politică și la alegeri anticipate. Se formează acolo un cocktail cu gust neplăcut, de stagnare economică și instabilitate politică.
Investigație sub acoperire pe plantațiile din Germania
Panică în Munchen. Un bărbat înarmat a fost împușcat de polițiști
Avionul care trebuia să aducă echipa națională în țară s-a stricat
Protest uriaș față de extrema dreaptă din Germania
Ciolacu i-a dus premierului bavarez o ladă cu mici și l-a invitat în România
Atac cu cuțitul în orașul german Mannheim
Explozie puternică într-un bloc din Germania
Dezastru în Europa, unde sunt coduri portocalii de furtuni
Caz șocant în Gorj. Un copil ar fi fost vândut în Germania pentru 8.000 de lei
Amenințarea vine din tabăra social-democrată. Stânga moderată și-a ales o o nouă conducere. La vârf au ajuns doi politicieni din linia a doua a partidului, Saskia Eksen și Norbert Walter-Borians, care s-au remarcat prin criticile la adresa coaliției cu creștini-democrații Angelei Merkel. O decizie de ieșire de la guvernare, supranumită Groko, este posibilă chiar la finalul acestei săptămâni, la congresul partidului. Social-democrații consideră că au pierdut mult din sprijinul electoral prin participarea la guvernare ca partener junior al conservatorilor.
Unul dintre liderii aleși ai social-democraților a anunțat că va pune noi condiții guvernului pentru sprijin, printre care revizuirea bugetului pentru a permite cheltuieli mai mari, restructurarea programelor sociale și investiții majore pentru combaterea schimbărilor climatice.
O eventuală criză politică ar putea apărea astfel tocmai când se apropie pentru Germania președinția rotativă a Uniunii Europene, programată să înceapă la jumătatea anului viitor.
Germania este guvernată în coaliție de cele două mari partide ale țării din 2013, după ce și în intervalul 2005-2009 a fost tot o colaborare tip „mare coaliție”. Însă după alegerile din 2018, formarea alianței a fost dificilă tocmai pentru că social-democrații au considerat că pierd sprijin public. Intrarea la guvernare a fost decisă doar pentru a evita anticipatele și o creștere în pondere politică a extremei drepte. Același pericol, ca partidul extremist să crească, este și acum prezent.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News