Live

GALERIE FOTO. Merkel și Putin, primul tete-a-tete după patru ani

Data publicării:

Întâlnirea dintre Angela Merkel şi Vladimir Putin, ce a avut loc sâmbătă la un castel din apropiere de Berlin, a fost una foarte discretă şi s-a terminat fără obişnuita conferinţă de presă comună. A fost primul summit bilateral după patru ani.

GALERIE FOTO: kremlin.ru (Clic pe prima imagine pentru a le vedea pe toate celelalte)

Cei doi lideri s-au întâlnit în cadru bilateral oficial pentru prima oară după anexarea Crimeei de către Rusia. Ei au făcut declaraţii ziariştilor doar înainte de întrevedere, fără a accepta şi întrebări din partea acestora.

Singurele imagini ale întrevederii au fost publicate de Kremlin şi de Guvernul german. Fotografiile îi suprind pe cei doi lideri aşezaţi la o masă în curte, sub umbrelă, stând singuri de vorbă, apoi la cină, alături de doi consilieri.

Angela Merkel şi Vladimir Putin pot vorbi fără traducător, deoarece liderul de la Kremlin a petrecut mulţi ani ca ofiţer KGB la Dresda şi ştie perfect limba germană.

Pe agenda de discuţii au fost crizele din Siria şi Ucraina, dar şi gazoductul Nord Stream 2.

Putin a venit în Germania după ce mai întâi a făcut o escală de câteva ore în Austria, unde a participat la nunta șefei diplomației de la Viena, o vizită care a stârnit deja multe critici.

Citiți și: FOTO. Scandalul declanșat după ce Putin a venit cu un cor de cazaci și a dansat la nunta șefei diplomației din Austria

Potrivit agenției Reuters, citate de Agerpres, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin nu au făcut niciun progres clar pe temele conflictelor din Siria şi Ucraina, relaţiilor cu Iranul şi conductei de gaz Nord Stream 2.

După convorbiri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peksov, a declarat presei că nu s-a ajuns la niciun acord în urma dialogului de la castelul Meseberg, aflat la nord de Berlin.

El a precizat că atât Merkel, cât şi Putin consideră proiectul Nord Stream 2 pur comercial, în ciuda contestării de către Statele Unite şi Ucraina a acestei rute alternative de transport pentru gazele ruseşti. „De aceea, este necesar să se ia măsuri împotriva posibilelor atacuri neconcurenţiale şi ilegale din partea unor terţe ţări, pentru încheierea în cele din urmă a acestui proiect”, a spus Peskov, fără a preciza despre ce măsuri este vorba. El a susţinut că nu s-au discutat sâmbătă eventualele sancţiuni americane împotriva firmelor participante la construcţia noii magistrale de transport a gazelor.

Înaintea întrevederii, Merkel subliniase că se aşteaptă ca Ucraina să aibă în continuare un rol în transportul gazelor din Rusia către vestul Europei şi salutase începutul dialogului pe această temă între Uniunea Europeană, Ucraina şi Rusia.

Statele Unite insistă ca Berlinul să oprească construcţia conductei pe sub Marea Baltică, susţinând că aprovizionarea directă a Germaniei cu gaze ruseşti va creşte dependenţa energetică a ţării de Moscova. Pe de altă parte, arată Reuters, Ucraina se teme că Nord Stream 2 va permite Rusiei să scoată Kievul din sistemul de transport al gazelor.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin l-a primit pe premierul slovac Robert Fico la Kremlin

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Partenerii noștri