FOTO. Scandalul declanșat după ce Putin a venit cu un cor de cazaci și a dansat la nunta șefei diplomației austriece
Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele rus Vladimir Putin a dansat sâmbătă cu şefa diplomaţiei austriece, Karin Kneissl, la nunta acesteia din urmă. Gestul ei de a-l invita la un asemenea eveniment pe liderul de la Kremlin a provocat un val de critici, relatează Agerpres, care citează agenţiile Reuters şi EFE.
La puţin timp după orele prânzului, televiziunea austriacă Oe24 a transmis în direct aterizarea avionului preşedintelui Vladimir Putin pe aeroportul oraşului austriac Graz. El a apărut apoi la nunta lui Karin Kneissl cu un buchet de flori şi însoţit de o trupă de solişti cazaci care le-au cântat mirilor și celor aproximativ 100 de invitați.
Fotografii prezenţi au surprins și momentele în care Kneissl şi Putin vorbeau ori dansau. Mireasa, în vârstă de 53 de ani, a fost îmbrăcată într-o rochie tradiţională austriacă.
Printre invitaţi s-au numărat şi cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz, vicecancelarul Heinz Christian Strache, liderul partidului de extremă dreapta FPOe, care de altfel a promovat-o pe Karin Kneissl în funcţia de ministru de externe, ea nefiind membră a acestei formaţiuni.
Karin Kneissl s-a căsătorit cu omul de afaceri Wolfgang Meilinger, nunta desfăşurându-se într-un sat viticol din apropiere de Graz.
Dar elementul inedit al nunţii rămâne invitaţia pe care şefa diplomaţiei austriece i-a adresat-o liderului de la Kremlin, gest care a luat prin surprindere şi a provocat un val de reacţii negative, mai ales în contextul în care Austria deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Cei care o critică pe Karin Kneissl văd în această invitaţie inclusiv o slăbire a poziţiei UE în faţa Rusiei.
„Îi doresc sincer (lui Kneissl) tot ce este mai frumos la nunta ei, dar mi-ar fi plăcut ca pentru interesul naţional să se fi evitat reacţiile internaţionale negative cauzate de invitarea preşedintelui rus”, a transmis purtătorul de cuvânt al Partidului Social-Democrat (de opoziţie), Andreas Schieder, referindu-se în special la reacţiile venite din Ucraina, unde preşedinta Comisiei de politică externă a parlamentului de la Kiev, Hanna Hopko, a spus că „din acest moment, Austria nu mai poate fi un mediator în Ucraina”.
Răspunzând criticilor, MAE austriac a negat existenţa vreunei „schimbări în politica externă a Austriei” şi a insistat că este vorba despre un eveniment privat, iar vizita lui Putin este una „personală”.
La rândul său, liderul extremei-drepte austriece, Heinz Christian Strache, vede în această invitaţie mai degrabă o publicitate valoroasă pentru Austria prin mediatizarea intensă a prezenţei lui Putin la nuntă. „Nu poate exista o publicitate mai bună pentru Austria, pentru natura ei minunată, peisajele de vis şi autentica ei ospitalitate”, a spus preşedintele partidului care o susţine pe Karin Kneissl.
Evelyn Regner, o parlamentară europeană socialistă a declarat pentru Der Standard că vizita lui Putin reprezintă „o provocare de dimensiuni europene”, având în vedere retorica anti-UE a liderului rus, adăugând că invitaţia este „ruşinoasă”.
„Cum ar trebui să îşi ducă la capăt Austria promisiunea că preşedinţia Consiliului UE va construi legături şi va fi un mediator onest în aceste condiţii? Ce contribuţii vor să aibă Kurz şi Kneissl pentru a rezolva criza din Ucraina, când ei celebrează în privat cu una dintre părţile implicate în conflict?”, a declarat Andreas Schieder, un parlamentar din partidul de opoziţie SPO.
La ora locală 16:23 avionul preşedintelui Putin a decolat de la Graz, îndreptându-se către Berlin, unde preşedintele rus va avea în cursul serii o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel. Practic, liderul de la Kremlin a zăbovit la nuntă cam o oră și jumătate. Putin se întâlnește cu Merkel la casa de oaspeţi a guvernului german, Meserberg, în nordul Berlinului. Cei doi vor discuta despre Ucraina, Siria şi gazoductul Nord Stream 2.