Fumatul și țigările electronice, interzise în spațiile publice exterioare la nivelul UE. Ce state vor să implementeze legislația
Capitalele europene susțin planul Bruxelles-ului de a extinde interdicțiile de fumat țigări, precum și la dispozitivele electronice de fumat, în spațiile exterioare, la câteva zile după ce membrii Parlamentului European s-au opus, notează Politico.
Doar două țări - Germania și Grecia - s-au abținut de la votul asupra măsurii în timpul unei reuniuni a miniștrilor sănătății care a avut loc marți la Bruxelles. Alte țări și-au exprimat nemulțumirea față de plan, înainte de a-l aproba totuși.
Măsura, care nu este obligatorie, încurajează guvernele naționale să interzică țigările electronice și fumatul țigărilor convenționale în zonele în aer liber, cum ar fi stațiile centrale de transport public, terasele barurilor și cafenelelor, plajele și locurile de joacă.
Și, deși a existat o opoziție semnificativă la acest plan în rândul legislatorilor săptămâna trecută în Parlamentul European, acum mai polarizat, capitalele au reușit să se alinieze în mare măsură intenției Bruxelles-ului.
Pentru unii dintre cei care s-au opus în Parlament, votul capitalelor este doar simbolic.
„Regret rezultatul votului din Consiliul de Sănătate cu privire la subiectul mediului fără fum de tutun”, a declarat deputatul și medicul german Peter Liese, „dar cred, de asemenea, că este o victorie a la Pirus pentru adversarii țigărilor electronice”. Liese, purtătorul de cuvânt pentru sănătate al Partidului Popular European, susține că țigările electronice și cele convenționale nu ar trebui tratate în mod egal și că cele electronice pot ajuta fumătorii să renunțe la fumat.
În Parlament, eurodeputații de stânga au susținut că un compromis legislativ condus de PPE, grup de centru-dreapta, și de Conservatorii și Reformiștii Europeni era prea slab în ceea ce privește dispozitivele electronice, în timp ce parlamentarii de dreapta au spus că UE nu ar trebui să legifereze în acest domeniu.
Ungaria iese în apărare
Unele relatări din presa națională cu privire la această mișcare au dus la apariția unui apărător improbabil al procesului UE în cadrul reuniunii de marți a miniștrilor sănătății - Ungaria.
Ministrul sănătății, Péter Takács, care a prezidat reuniunea în timp ce Ungaria deține președinția rotativă a Consiliului UE, a declarat: „În presa din multe state membre vedem unele neînțelegeri. Aceasta este o recomandare a Consiliului, ceea ce înseamnă că nu există niciun efect obligatoriu pentru statele membre.”
Țările pot „să aleagă” dacă doresc să pună în aplicare recomandarea, a spus el, adăugând: „Nu există nicio interdicție obligatorie”, în acest caz - spre deosebire de legislația obligatorie privind tutunul pe care Comisia Europeană ar trebui să o introducă în timpul acestui nou mandat.
De asemenea, Olivér Várhelyi, din Ungaria, a urmat linia Comisiei în cadrul primei sale reuniuni ministeriale în calitate de comisar european pentru sănătate. Acesta a declarat că revizuirea este necesară „pentru a proteja mai bine persoanele din UE de expunerea la fumatul pasiv și la aerosoli în spații interioare și în spații exterioare specifice”.
„Organizația Mondială a Sănătății afirmă în mod clar că nu există un nivel sigur sau acceptabil de expunere la fumatul pasiv”, a spus el. „Emisiile pasive provenite de la țigările electronice pun, de asemenea, în pericol persoanele aflate în apropiere, indiferent dacă acestea conțin sau nu nicotină.”
Dar nu aceasta este și poziția în Germania.
Thomas Steffen, secretar de stat la Ministerul Federal al Sănătății din Germania, a menționat o decizie luată săptămâna trecută de Bundesrat, organul legislativ care reprezintă statele federale.
Acesta a pus sub semnul întrebării „baza științifică” pentru interdicțiile în aer liber și că recomandarea Comisiei ar putea „duce la o pierdere de vânzări în industria de catering și ridică noi provocări pentru întreprinderi în aplicarea interdicțiilor”.
Ministrul grec al sănătății, Spyridon-Adonis Georgiadis, s-a abținut și el, afirmând că Comisia ar fi trebuit să realizeze o evaluare a impactului înainte de a prezenta recomandarea. Acesta a declarat că în Grecia - care are cea mai mare rată a fumatului din Europa, de 42% dintre persoanele cu vârsta peste 15 ani - „clima și localizarea geografică” ar avea o „greutate deosebită” în ceea ce privește punerea în aplicare a oricăror noi interdicții.
Miniștrii sănătății din România și Cehia au solicitat mai multe studii care să demonstreze riscurile pe care le prezintă țigările electronice, dar au continuat să susțină recomandarea.
Alinierea interdicțiilor naționale
Multe dintre țările care susțin planul au introdus deja o legislație similară la nivel național - și doresc ca restul Europei să se alinieze.
Ministrul Sănătății din Franța, Geneviève Darrieussecq, a declarat că noile măsuri care vor fi introduse în următoarele săptămâni înseamnă că dispozitivele de fumat electronice - care „duc la dependență și la o sănătate precară” - nu vor mai fi vândute în țară și a solicitat ca o acțiune preventivă similară să fie „reflectată la nivel european”.
Slovenia a interzis toate țigările electronice cu arome - cu excepția celor cu aromă de tutun - în timp ce Țările de Jos au interzis, de asemenea, anumite arome. Dar, având în vedere că țările vecine încă le vând, ministrul olandez al sănătății, Fleur Agema, a declarat că țara sa încă mai vede produse ilegale pe piață și, prin urmare, a solicitat mai multe măsuri din partea UE.
Ministrul Sănătății din Belgia, Frank Vandenbroucke, a declarat că țările se joacă în prezent „de-a șoarecele și pisica” cu industria tutunului, care „inundă” piețele UE cu „noi produse din tutun, nicotină sau fumat din ce în ce mai creative, care atrag și fac dependente generațiile tinere”.
În timp ce Estonia a reiterat apelurile pentru restricții la nivelul UE, argumentând că propria sa interdicție privind dispozitivele cu arome este subminată de legislația diferită din țările vecine.
Odată cu adoptarea măsurilor care nu sunt obligatorii, multe țări - inclusiv Finlanda, Letonia și Belgia - doresc acum ca Comisia să avanseze cu revizuirea normelor mai stricte privind tutunul, care vor include legi actualizate privind impozitarea, precum și o actualizare a cadrului său general privind tutunul.
Dar asta înseamnă convingerea deputaților europeni, ceea ce s-ar putea să nu fie atât de ușor.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News