Live

Fostul comisar european pentru justiţie Didier Reynders este investigat pentru spălare de bani. Reacția Comisiei Europene

Data publicării:
Didier Reynders a mai fost anchetat în trecut tot pentru spălare de bani, dar cazul a fost închis din lipsă de probe Foto: Profimedia

Didier Reynders, politician liberal belgian care până sâmbăta trecută a fost comisar european pentru justiţie, poziţie din care superviza respectarea statului de drept în ţările UE, a fost audiat marţi de poliţia belgiană în legătură cu o anchetă privind presupuse fapte de spălare de bani săvârşite prin intermediul unor bilete de loterie. Miercuri, Comisia Europeană a refuzat să comenteze cazul. Fostul comisar beneficiază în continuare de imunitate.

Poliţia belgiană l-a interogat şi i-a percheziţionat marţi două locuinţe. Potrivit publicaţiei Le Soir, ancheta în acest caz a început încă de anul trecut, în urma unei plângeri depuse de autorităţi belgiene care au detectat tranzacţii suspecte pentru o sumă „relativ mare” la achiziţionarea electronică de bilete de loterie, scrie Agerpres.

Radio-televiziunea belgiană VRT a reamintit că nu este prima dată când Reynders este cercetat pentru spălare de bani, un astfel de dosar fiind deschis de asemenea pe numele său în urmă cu cinci ani, dar în final a fost clasat din lipsă de probe.

Ce a spus Comisia Europeană

Comisia Europeană a refuzat miercuri să comenteze ancheta deschisă de autorităţile belgiene. „Nu ne vom pronunţa asupra anchetei. Este ceva apărut în presă, dar noi nu avem mai multe informaţii”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Paula Pinho.

Un alt purtător de cuvânt al Comisiei, Balazs Ujvari, a spus la rândul său că executivul comunitar este pregătită să colaboreze cu autorităţile belgiene dacă acestea îl contactează.

Deşi mandatul său de comisar european a încetat, Didier Reynders beneficiază în continuare de imunitate, adică el poate fi investigat şi interogat, dar nu poate fi arestat.

Acelaşi purtător de cuvânt al Comisiei Europene a explicat faptul că această imunitate este guvernată de un protocol, anexat la Tratatul UE, ce reglementează privilegiile şi imunitatea membrilor executivului comunitar.

Imunitatea, a precizat el, priveşte actele efectuate în cadrul „calităţii oficiale” de comisar, aşadar este legată de activitatea sa în respectiva funcţie şi este menţinută chiar şi după ce a părăsit postul de comisar european. Pentru a-i fi ridicată imunitatea, este necesară o decizie a colegiului comisarilor, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Acesta din urmă a menţionat de asemenea că Comisia Europeană şi Consiliul UE (statele membre) se pot adresa Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în legătură cu foşti membri ai executivului comunitar în cazul încălcării de către aceştia a obligaţiilor impuse de Tratatul UE. CJUE mai poate în astfel de cazuri să ia decizii cum ar fi, de pildă, anularea dreptului la pensie sau la alte avantaje de care beneficiază foştii comisari europeni.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

USB-C devine încărcătorul oficial pentru dispozitive în Uniunea Europeană. Ce obligații au producătorii

România primeşte 37,05 milioane de euro fonduri europene, ca parte a celei de-a doua cereri de plată din PNRR

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

Partenerii noștri