Finlanda modifică dreptul la viață privată din Constituție, pentru noua lege a serviciilor de informații
Parlamentul finlandez a aprobat miercuri noi excepţii la o prevedere din Constituţie care garantează dreptul la viaţă privată, o decizie care va permite adoptarea rapidă a unui proiect de lege privind serviciile de informaţii, un demers menit să combată ameninţări precum terorismul şi spionajul din partea unor puteri străine, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Legea fundamentală finlandeză garantează protecţia corespondenţei private cu excepţia cazurilor în care sunt necesare informaţii legate de comiterea unor infracţiuni.
Noile prevederi creează o nouă excepţie, care le acordă forţelor de poliţie şi securitate autoritatea de a monitoriza e-mailurile şi alte mesaje pentru a strânge informaţii despre „activităţi militare sau altele care ameninţă securitatea naţională”.
Măsura a fost adoptată cu 178 de voturi pentru, doar 13 deputaţi votând împotriva propunerii Guvernului de amendare în procedură accelerată a Constituţiei.
„Este voinţa clară a Parlamentului ca protejarea securităţii naţionale să fie obligatorie şi prin intermediul interceptării telecomunicaţiilor”, a declarat ministrul de interne, Kai Mykkanen, la postul public YLE, imediat după vot.
Elaborarea noii legi a serviciilor de informaţii a început în 2013, dar procesul a fost accelerat anul trecut de primul atac islamist din istoria ţării. Doi oameni au fost ucişi şi opt au fost răniţi în august 2017 într-un atac cu cuţit comis de un solicitant de azil marocan. Acesta a fost condamnat în luna iunie la detenţie pe viaţă.
Anul trecut, serviciul finlandez de informaţii (Supo) a crescut nivelul de alertă teroristă de la scăzut la ridicat.
Modificările în procedură accelerată la Constituţia finlandeză sunt foarte rare şi necesită o majoritate de voturi de cinci şesimi în Parlament.
Actualele modificări au trecut cu sprijinul unor formaţiuni din opoziţie, singura care s-a opus fiind Alianţa de Stânga. „Sunt uluit cu câtă uşurinţă deputaţii fac modificări de urgenţă ale Constituţiei. Acesta va deveni un precedent care va avea efect asupra modului în care Constituţia va fi modificată în viitor”, a declarat liderul Alianţei, Li Andersson.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News