Efectele caniculei din Europa. Reactoare nucleare închise în Franța, incendii de pădure în Portugalia
Canicula extraordinară continuă în vestul Europei, unde se înregistrează temperaturi ca în deșert. Au apărut deja efecte periculoase: în Portugalia au izbucnit incendii de pădure.
Pericolul de pe acoperiș: trei din 10 case ard din cauza hornurilor defecte sau necurățate
Pericol de incendiu în Halkidiki. Focul din jurul Atenei a fost stins după trei zile. Dezastrul ar fi pornit de la un scurtcircuit
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei păduri
Grecia se ține de cuvânt și le oferă vacanțe gratis turiștilor evacuați din cauza incendiilor, anul trecut
Sobele și coșurile necurățate pot provoca tragedii
Arafat anunță măsurile după incendiul de la Ferma Dacilor
„O să murim, mamă, te iubesc”. Mesajul trimis de o tânără prinsă în incendiul care a avut loc în clubul din Spania
Incendiile din Rodos se văd din spațiu
Recomandări pentru caniculă
Portugalia va fi din nou duminică sub cod roşu de caniculă. Asta după ce sâmbătă, în Lisabona, au fost 44 de grade Celsius, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în oraş. În alte zone a fost și mai cald. În centrul ţării, în localitatea Alvega, termometrele au arătat 46,8 grade Celsius. Iar în sudul ţării au izbucnit uriaşe incendii de vegetaţie.
Pădurile din jurul oraşului istoric Monchique din sudul Portugaliei au luat foc, după zile întregi de temperaturi extreme. Fumul gros a acoperit Soarele în plină zi şi flăcările s-au apropiat de casele oamenilor. 100 de persoane au fost evacuate din calea focului şi mai multe drumuri naţionale au fost închise. Autorităţile portugheze vor să evite cu orice preţ repetarea tragediei de anul trecut, când zeci de oameni au murit arşi în propriile maşini, în timp ce încercau să fugă de un incendiu. Sâmbătă, peste 30 de focare ardeau în Portugalia.
Pe de altă parte, în Franța, patru reactoare de la trei centrale nucleare au fost oprite din cauza caniculei. Compania de electricitate care administrează centralele aflate în apropierea fluviilor Ron şi Rin a decis sistarea temporară a activităţii. Canicula care a cuprins ţara a dus la încălzirea apelor celor două fluvii, situaţie extrem de riscantă pentru că toate centralele folosesc debitele de apă pentru a răci reactoarele. În plus, evacuarea apelor după procesul de răcire a instalaţiilor poate duce la supraîncălzirea apei din fluvii, ceea ce ar avea urmări grave pentru faună şi floră. 67 de regiuni din Franţa se află sub cod portocaliu de caniculă.
Valul de aer cald venit din nordul Africii care a afectat Portugalia a provocat caniculă şi în Spania. La Madrid, temperaturile au depăşit 40 de grade.
Peninsula iberică se confruntă cu cea mai severă caniculă din ultimii 15 ani. Meteorologii anunţă însă că vremea se va mai răcori săptămâna viitoare şi va începe să plouă.
Citiți și:
Valul de caniculă din Europa ar putea atrage și alte fenomene extreme. Explicația unui meteorolog
Vreme greu de suportat: Europa se topește. Coduri roșii și portocalii în 12 țări
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News