Cum e să te trezești cu 28 de miliarde de euro în cont? Plata eronată pe care a făcut-o o mare bancă europeană
Deutsche Bank a făcut în luna martie o plată eronată de 28 de miliarde de euro către casa de clearing Eurex, în cadrul unor tranzacţii zilnice cu instrumente derivate, scrie Bloomberg, citată de News.ro.
Transferul de bani a avut loc la circa o săptămână înainte de Paştele catolic, în timp ce Deutsche Bank efectua o ajustare zilnică a garanţiilor, a spus o sursă care este la curent cu această situație. Suma, mult mai mare decât cea care ar fi trebuit trimisă, a ajuns într-un cont al casei de clearing Eurex a Deutsche Boerse.
Eroarea, care a avut în ultimele zile ale mandatului directorului general John Cryan, a fost identificată rapid şi nu a produs niciun prejudiciu financiar. Episodul ridică însă noi semne de întrebare legate de procesele de risc şi control ale băncii, despre care Cryan afirma că au fost îmbunătăţite.
„A fost o eroare operaţională în transferul de garanţii între conturile principale ale Deutsche Bank şi contul casei de cliring Eurex a Deutsche Boerse. Eroarea a fost identificată în câteva minute şi a fost rectificată. Am analizat riguros motivele care au dus la apariţia acestei erori şi am luat măsuri pentru a preveni repetarea ei”, a scris într-o declaraţie pe email un purtător de cuvânt al Deutsche Bank, Charlie Olivier.
Această nouă eroare apărută la Deutsche Bank a avut loc într-o perioadă în care cea mai mare bancă germană îşi reorganizează conducerea după ce a înregistrat a treia pierdere anuală şi, la fel ca restul instituţiilor financiare, este supravegheată mai strict de către autorităţile de reglementare.
„O instituţie bancară care face din greşeală un transfer atât de mare arată că procedurile sale de control nu funcţionează corect şi este jenant”, a spus Dieter Hein, analist la Fairesearch, firmă de analiză a pieţei care recomandă vânzarea de acţiuni Deutsche Bank.
Hein a apreciat că directorul operaţional al Deutsche Bank, Kim Hammonds, care la rândul ei este schimbată din funcţie, poartă o parte din responsabilitate pentru apariţia erorii.
Hammonds ar fi afirmat, potrivit unor informaţii, că Deutsche Bank este „cea mai disfuncţională companie” în care a lucrat vreodată şi nu a negat că ar fi făcut remarca respectivă.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News