Cum a ajuns Estonia să depășească chiar și Finlanda la testele PISA. Cele două elemente care au dus-o pe primul loc în UE
După o reformă de 30 de ani, Estonia s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană la testele PISA, cu cele mai bune scoruri pe toate liniile analizate. Profesorul Dragoș Iliescu a explicat duminică, la emisiunea "În fața ta" de la Digi24, ce a făcut Estonia încât să depășească chiar și Finlanda la calitatea învățământului.
Moș Crăciun, folosit ca amenințare în educația copiilor. Ce spun psihologii despre această metodă
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Bullying-ul începe încă de la grădiniță. Unul din cinci preșcolari este victima răutăților colegilor. „Copiii învață prin imitație”
20% dintre tinerii români nici nu învață, nici nu muncesc
Macron: Dacă Rusia câștigă în Ucraina, România și Moldova vor fi amenințate
Dezastru la testele PISA. România e pe penultimul loc în UE
O profesoară din Focșani, în topul celor mai buni profesori din lume
"Estonia e o țara mică, ceea ce e un avantaj, care are și ea un trecut est-comunist, ceea ce aș zice că se aseamănă cu România. În anii 90, Estonia avea scoruri extrem de proaste în educație, în general.
Știau că nu stau bine, așa că în anii 90 au început reforma. Nu au mers pe un singur lucru, ci au făcut mai multe.
Au avut două direcții în reforma lor.
Întâi au mers pe calitatea dascălilor, au pariat pe același lucru ca și Finlanda, aveau modelul succesului finlandez. Felul cum Finlanda a produs schimbarea a fost adoptat și de Estonia. Profesorii mai buni au dus la învățare mai bună.
Dacă faci profesia să fie dezirabilă ca cea de medic sau de avocat, părinții își vor dori ca copiii lor să ajungă profesori, dacă asta implică bani mai mulți și statut. Asta înseamnă să atragi oameni competenți prin concursuri și selecții draconice.
În al doilea rând, Estonia a mers pe digitalizare. Vedem acest avans al digitalizării în toate domeniile din Estonia. Îl vedem și în Educație.
A durat 25 de ani până când s-au văzut rezultatele, dar estonienii au fost încăpățânați și au continuat să apese pedala", a declarat profesorul Dragoș Iliescu.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News