Live

Cum a ajuns Estonia să depășească chiar și Finlanda la testele PISA. Cele două elemente care au dus-o pe primul loc în UE

Data actualizării: Data publicării:
Cum a ajuns Estonia să depășească chiar și Finlanda la testele PISA. FOTO: Getty Images

După o reformă de 30 de ani, Estonia s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană la testele PISA, cu cele mai bune scoruri pe toate liniile analizate. Profesorul Dragoș Iliescu a explicat duminică, la emisiunea "În fața ta" de la Digi24, ce a făcut Estonia încât să depășească chiar și Finlanda la calitatea învățământului.

"Estonia e o țara mică, ceea ce e un avantaj, care are și ea un trecut est-comunist, ceea ce aș zice că se aseamănă cu România. În anii 90, Estonia avea scoruri extrem de proaste în educație, în general. 

Știau că nu stau bine, așa că în anii 90 au început reforma. Nu au mers pe un singur lucru, ci au făcut mai multe.

Au avut două direcții în reforma lor.

Întâi au mers pe calitatea dascălilor, au pariat pe același lucru ca și Finlanda, aveau modelul succesului finlandez. Felul cum Finlanda a produs schimbarea a fost adoptat și de Estonia. Profesorii mai buni au dus la învățare mai bună.

Dacă faci profesia să fie dezirabilă ca cea de medic sau de avocat, părinții își vor dori ca copiii lor să ajungă profesori, dacă asta implică bani mai mulți și statut. Asta înseamnă să atragi oameni competenți prin concursuri și selecții draconice.

În al doilea rând, Estonia a mers pe digitalizare. Vedem acest avans al digitalizării în toate domeniile din Estonia. Îl vedem și în Educație.

A durat 25 de ani până când s-au văzut rezultatele, dar estonienii au fost încăpățânați și au continuat să apese pedala", a declarat profesorul Dragoș Iliescu.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații. Elevă: „Trebuie să convingem sponsorii”

România cheltuiește mai puțini bani pentru educație decât Benin și Zambia, raportat la PIB

Ce și-a asumat Roxana Mînzatu față de eurodeputați. Când va fi audiat comisarul european desemnat al României

Parlamentul European vrea un buget al UE pentru 2025 axat pe cercetare, sănătate, educație și climă. Ce sumă au propus eurodeputații

Partenerii noștri