Live

VIDEO. Brexitul a devenit realitate. Marea Britanie a ieșit oficial din Uniunea Europeană

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/Getty Images

ACTUALIZARE. Este ora 23:00, ora Londrei. Un moment care intră în istorie: Marea Britanie a ieșit oficial din Uniunea Europeană. Britanicii pro-Brexit l-au întâmpinat cu mare bucurie, cu focuri de artificii și cântece, în speranța că îi așteaptă un viitor mai bun.

Foto: Guliver/Getty Images

Cu toate acestea, nu va avea loc o schimbare imediată a situației, ci va urma o perioadă de tranziție până la finalul anului, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene.

Citiți și:  Locul unde se mută centrul Uniunii Europene după Brexit

Brexit-ul „nu este sfârşitul, ci începutul unui nou act al marii noastre istorii naţionale”, a declarat vineri prim-ministrul Boris Johnson, în discursul către naţiune susţinut cu o oră înainte de ieşirea oficială din UE.

Ce se schimbă?

Ce se schimbă - Marea Britanie nu mai are reprezentant în Comisia Europeană și nici europarlamentari. Londra nu mai participă, practic, la procesul de decizie din UE. 

Blocul comunitar rămâne, de la 1 februarie 2020, cu 27 de membri. Prin plecarea a 66 de milioane de locuitori, populaţia UE se va reduce la 446 de milioane. Teritoriul Uniunii Europene va scădea cu 5,5%.

De la 1 februarie, Parlamentul European va avea 705 membri, comparativ cu 751 (numărul maxim permis de tratatele UE) înaintea retragerii Regatului Unit. Din cele 73 de mandate care au aparţinut Regatului Unit, 27 au fost redistribuite altor state, în timp ce restul de 46 vor fi păstrate pentru potenţiale extinderi în viitor. Unul dintre aceste mandate redistribuite revine României, mai precis fostului ministru Victor Negrescu, care va pleca la Strasbourg ca europarlamentar al PSD.

Dacă Regatul Unit ar decide cândva să revină în UE, ţara ar trebui să se supună procedurii de aderare obişnuite.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter că Brexit nu va afecta oportunitățile Uniunii Europene și că speră la o colaborare cât mai bună cu Marea Britanie. „Provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană, dar și oportunitățile de care se poate bucura nu se vor schimba după Brexit. Vrem să avem cea mai bună relație posibilă cu Marea Britanie, însă aceasta nu va fi la fel de bună precum calitatea de membru”, a scris șefa Executivului european.

Citiți și:  Brexit. CTP, avertisment pentru români: O să li se întâmple ce s-a întâmplat la Ditrău

Marea Britanie, risc de criză internă

Irlanda de Nord va continua să aibă statut special şi după perioada de tranziţie, rămânând în uniunea vamală UE până când va fi stabilit un alt statut, prin negocieri referitoare la relaţiile post-Brexit.

Premierul britanic, Boris Johnson, speră să obţină până la sfârşitul acestui an un acord comercial care să reglementeze relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană după Brexit. Un reprezentant al Comisiei Europene a semnalat că Uniunea Europeană probabil nu va avea timp să finalizeze până la sfârşitul anului negocierile cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit. Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că negocierile vor putea începe abia în martie, astfel că nu se pot finaliza până la expirarea perioadei de tranziţie post-Brexit, valabilă până pe 31 decembrie 2020, scrie Mediafax.

În afară de problemele comerciale, Marea Britanie riscă să se confrunte cu o criză internă, în condiţiile în care politicieni din Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor pledează pentru independenţă, pe fondul nemulţumirii faţă de ieşirea ţării din Uniunea Europeană. Majoritatea locuitorilor Scoţiei s-au pronunţat în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană în referendumul britanic privind Brexit din 2016.

Premierul britanic, Boris Johnson, i-a transmis recent prim-ministrului scoţian, Nicola Sturgeon, că se opune unui nou referendum privind independenţa Scoţiei, dar liderul de la Edinburgh a cerut respectarea dorinţei scoţienilor. 

Premierul scoţian Nicola Sturgeon, liderul SNP, insistă ca Scoţia să organizeze un nou referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie, iar rezultatul scrutinului parlamentar britanic arată că scoţienii împărtăşesc această dorinţă. Scoţia a organizat în anul 2014 un referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie. Peste 55% dintre scoţieni s-au pronunţat atunci împotriva independenţei. În contextul Brexit, rezultatul ar putea fi acum în favoarea independenţei.

Emmanuel Macron: „Este un șoc”

În acest context, președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat vineri că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este „un șoc” și un semnal de alarmă”, însă a adăugat că statele membre ale blocului comunitar vor avea o abordare comună în privința viitoarelor relații cu Londra. „Este decizia suverană a poporului britanic. Această plecare este un şoc, este un semnal de alarmă fără precedent care trebuie auzit de întreaga lume şi care trebuie să ne facă să reflectăm. Pentru prima oară în 70 de ani, o ţară părăseşte Uniunea Europeană. Îmi amintesc cum campania din anul 2016 a fost făcută cu minciuni şi manipulare. Trebuie să tragem şi noi învăţămintele. Brexitul a devenit posibil deoarece am transformat prea frecvent Europa în ţap ispăşitor. Avem nevoie mai mult ca niciodată de Europa. Trebuie să facem Europa cât mai suverană, cât mai democratică”, a spus acesta.

Ce vor face cetățenii români din Regatul Unit?

Cetățenii români care trăiesc în Marea Britanie pot aplica până în iunie 2021 pentru procedura de obținere a statutului de rezident, care le permită să rămână în țară după ieșirea acesteia din Uniunea Europeană. Procedura este deschisă celor care locuiesc în Marea Britanie de cel puțin cinci ani.

Cei care nu locuiesc de atâția ani în Marea Britanie pot aplica pentru statutul provizoriu de rezident, care le permite să locuiască și să lucreze în țară pe o perioadă de până la cinci ani.

Pentru a fi eligibil, cetățenii trebuie să ajungă în Marea Britanie până la sfârșitul perioadei de tranziție, care se va încheie în decembrie 2020.

Începând din 2021, românii care vin în Marea Britanie ar putea avea nevoie de vize și permis de muncă.

Citiți și:  Românii surprind Guvernul de la Londra. Declarația ambasadorului Marii Britanii la București

Epoca post-Brexit | Ambasadorul României la Londra spune până când au românii liber la muncă și până când se pot stabili în UK

Noi precizări privind statutul românilor în Marea Britanie după Brexit: ce s-a stabilit deja și ce mai trebuie negociat


Numărătoare inversă la Londra

La Londra şi la Bruxelles începe numărătoarea inversă. Peste puțin timp, se va produce Brexitul: Marea Britanie iese oficial din Uniunea Europeană. Evenimentul – așteptat de trei ani și jumătate – are loc după ce acum 47 de ani, Regatul Unit se alăturase construcției blocului european. Acum, a decis că e mai bine să meargă înainte pe cont propriu. Cu cât succes rămâne de văzut.

Uniunea Europeană și Marea Britanie "divorțează" oficial. Fix la ora 1:00, ora României, Regatul Unit părăsește blocul comunitar, un eveniment cu adevărat istoric, dar cu efecte încă nebănuite. După 47 de ani în Uniunea Europeană, britanicii își iau la revedere de la Bruxelles, cu care, de altfel, au avut mereu o relație dificilă. O premieră în istoria Uniunii Europene, Brexitul stârnește întrebări inevitabile: Trăim, oare, un cataclism politic și economic care anunță, poate, alte plecări? Sau visul european al unui continent unit merge mai departe? 

ACTUALIZARE ORA 00:30 Iată care era atmosfera la Londra cu mai puțin de o oră înainte de momentul culminant:

Citiți și:  Întrebările Brexitului. Va fi nevoie de viză pentru Marea Britanie?

Clipe istorice și emoționante au fost vineri și la Bruxelles, unde steagul Marii Britanii a fost îndepărtat din instituțiile europene. Urmărite de privirile a zeci de jurnaliști, drapelele au fost îndepărtate din sediile Consiliului și Parlamentului European. Capitala Belgiei și-a luat, astfel, „La revedere” de la Marea Britanie, dar asta nu a fost tot: pe clădirile din Piața Mare, unde se află și Primăria, a fost proiectat steagul Regatului Unit. Organizatorii au vrut să sublinieze legătura puternică dintre cele două state și regretul belgienilor cu privire la Brexit.

Pe de altă parte, la Londra, au fost steaguri ale Uniunii Europene incendiate, huiduieli și fluierături, dar și regrete. S-a întâmplat la manifestații ale taberelor pro și contra Brexit. Presărate cu clipe de bucurie și păreri de rău, ele au demonstrat încă o dată cât de mult a divizat regatul acest moment fără precedent.

„La revedere, UE! La revedere, UE!”

Ce vrem? Brexit! Când vrem? Acum!”

Băgaţi-vă Brexitul undeva! Băgaţi-vă Brexitul undeva!”

Bucuria s-a împletit cu dezamăgirea în Londra, cu câteva ore înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană. Pe de-o parte, cei din tabăra pro-Brexit, încântaţi că ţara lor se rupe de blocul comunitar, au călcat în picioare drapelul Uniunii şi i-au dat foc.

Suntem liberi, acum, să luăm propriile decizii!”

Am luptat atât de mulţi ani pentru asta, iar acum e momentul să plecăm!”

Citiți și:  PORTRET. De la bufonul politicii, la artizanul Brexit. Cine este Boris Johnson, premierul care visa în copilărie să devină „regele lumii”

De partea cealaltă a taberei, tristeţea a fost cuvântul de ordine. Cei care se opun ieşirii din Uniunea Europeană au organizat şi ei manifestaţii, nemulţumiţi că, după 47 de ani, ţara lor rămâne în afara blocului comunitar.

Cred că acest lucru va fi rău pentru viitorul nostru, nu cred că va mai exista aceeaşi siguranţă”. „Ştim ce înseamnă (Brexitul - n.red.) şi veţi afla toţi ce înseamnă”.

Marea Britanie era, aşadar, cât se poate de divizată, în aşteptarea „divorţului” oficial. Există, totuşi, un numitor comun al celor două tabere: alcoolul. Fie că e vorba de susţinătorii ieşirii din Uniunea Europeană, fie de cei care se opun, toţi ştiu cum vor marca momentul: golind paharele:

- Voi bea! Mă voi îmbăta, am whisky-ul la mine, în buzunar. Nu-l voi bea acum, dar mă voi îmbăta.

- Încercăm să uităm... Bem ceva şi uităm de ceea ce se întâmplă.

Președintele României, Klaus Iohannis, a emis vineri un mesaj cu ocazia ieșirii Marii Britanii din UE începând cu ziua de 1 februarie, arătând că România regretă acest lucru, dar respectă decizia poporului britanic.

Citiți și:  Cum s-a ajuns la ideea de Brexit? Pariul pierdut al lui David Cameron

Analiză. Ce efecte ar putea produce Brexit în economia românească

Editor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Casa regală britanică anunță că tratamentul pentru cancer al regelui Charles va continua și în 2025

Partenerii noștri