Live

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor: Viermele de făină, prima insectă declarată sigură pentru consum uman

Data actualizării: Data publicării:
Când sunt uscați, se spune că viermii de făină au gust de alune. Foto: Profimedia images

Viermele de făină a devenit prima insectă declarată sigură pentru a fi mâncată de om, a anunțat miercuri Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor, scrie The Guardian. Totuși, cei care au alergii la creveți și la acarieni ar putea reacționa și la această insectă, mai precizează sursa citată. Decizia organismului european poate deschide porțile vânzării acestui tip de produs pe rafturile supermarketurilor din Europa.

În curând, Europa ar putea produce burgeri, paste, biscuiți, smoothie sau degețele (fingers) din viermi de făină în stadiu de larvă. Tenebrio molitor a devenit prima insectă declarată sigură pentru consum uman la nivel european. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (AESA) a luat această decizie în urma unui studiu, la cererea companiei franceze Micronutris, care are ca obiect de activitate producția de insecte pentru consum. 

Componentele principale ale acestei insecte sunt proteinele, grăsimile și fibrele, oferind pentru viitor o potențială sursă de mâncare sustenabilă și cu un nivel scăzut de emisii de carbon.

Până acum, marii jucători din industria hranei din insecte nu au putut să-și valorifice potențialul din cauza lipsei unei aprobări unitare la nivel european. Astfel de produse sunt interzise la vânzare în Franța, Germania, Italia, Spania și în alte țări europene. Fără aprobarea AESA, ele nu pot fi vândute nicăieri pe continent, însă decizia de azi poate schimba cu totul lucrurile. 

Hrana pe bază de insecte este privită de mult timp ca soluție pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în industria alimentară. 

Cum se consumă

Viermele de făină este stadiul de larvă al insectei Tenebrio molitor, specie care aparține familiei Tenebrionidae. Ei sunt crescuți în ferme și hrăniți cu făină de grâu sau tărâțe, deși sunt omnivori.

Când ouăle ajung în stadiul de larvă, sunt fierte în apă timp de 5 minute, apoi deshidratate în cuptoare, împachetate și stocate.  

Viermele de făină poate fi consumat ca aperitiv și vine într-o gamă variată de arome. Alternativ, poate fi transformat în pudră, ca ingredient pentru deserturi.

Una din companiile producătoare a furnizat și o rețetă de brioșe cu viermi de făină, care folosește cacao, margarină, ouă, iaurt făină și, bineînțeles, pudră de viermi de făină. 

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Numit ”cerșetor” în țara sa, Doroftei regretă acum decizia luată: ”Îmi vine să-mi dau cu pumnii în cap”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un nou azil al groazei, descoperit în Argeș. Un bărbat a murit după ce ar fi fost dus la spital cu răni pline de viermi

Au conștiință animalele? Oamenii de știință adună tot mai multe dovezi în jurul ideii care este greu de acceptat

Miliarde de cicade vor invada pădurile și suburbiile din SUA în următoarele săptămâni

„Cicaghedon”. Oamenii sunt terorizați de cicade într-un stat din SUA. Speriați din cauza zgomotului, unii au sunat chiar și la poliție

Partenerii noștri