Live

UE va arunca până la sfârșitul lunii aproape de două ori mai multe vaccinuri Covid decât cele pe care le donează Africii (ONG-uri)

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Michael Ciaglo/ Getty Images

Alianţa Populară pentru Vaccinuri, o platformă de organizaţii favorabile unui acces universal la medicamente, a denunţat că până la sfârşitul lunii februarie Uniunea Europeană (UE) va arunca la gunoi aproape de două ori mai multe vaccinuri anti-COVID-19, decât cantitatea pe care o va dona până la acea dată Africii, relatează EFE.

Alianţa notează într-un comunicat publicat miercuri că, potrivit estimărilor sale, membrii Uniunii vor arunca 55 de milioane doze de vaccin neutilizate la încheierea acestei luni, aproape dublu decât cele 30 de milioane de vaccinuri anti-COVID-19 pe care UE s-au angajat să le doneze Africii în aceeaşi perioadă.

În faţa acestei situaţii, platforma consideră că „Europa a trădat Africa” şi acuză UE de „acapararea vaccinurilor”, învinovăţind clubul comunitar că a blocat posibilitatea ca medicamentele anti-COVID-19 să se fabrice inclusiv pe teritoriul Africii.

Aceste acuzaţii vin cu câteva zile înainte să înceapă la Bruxelles un summit între Uniunea Europeană şi Uniunea Africană (UA), la care vor participa responsabili de pe ambele continente şi unde se va discuta despre gestionarea pandemiei de coronavirus.

Alianţa Populară pentru Vaccinuri, care reuneşte organizaţii precum Oxfam, Christian Aid sau ONUSIDA, cer ca UE să fie trasă la răspundere pentru modul cum a tratat Africa.

Potrivit platformei, membrii UE au destinat Africii doar 8% din exporturile lor de vaccinuri anti-COVID-19, preferând să le vândă la preţuri exorbitante ţărilor mai bogate.

UE și Fundația Bill & Melinda Gates vor să doneze 100 de milioane de euro Africii în următorii 5 ani

În perspectiva summitului UE-UA, Comisia Europeană anunță că autoritățile africane de reglementare în domeniul medicamentelor vor primi o finanțare suplimentară în valoare de peste 100 de milioane de euro din partea Echipei Europa și a Fundației Bill & Melinda Gates.

„Într-un gest de susținere fermă a eforturilor Agenției pentru Dezvoltare a Uniunii Africane - NEPAD (AUDA NEPAD) de a consolida activitatea autorităților de reglementare în domeniul medicamentelor și de a îmbunătăți securitatea sanitară pe continentul african, Uniunea Europeană (UE) – Comisia Europeană, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și statele membre ale UE Belgia, Franța și Germania – împreună cu Fundația Bill & Melinda Gates (BMGF) vor mobiliza peste 100 de milioane EUR în următorii cinci ani pentru a sprijini recent înființata Agenție Africană pentru Medicamente (AMA) și alte inițiative africane în materie de reglementare a medicamentelor la nivel regional și național. Acest sprijin pentru consolidarea capacității de reglementare va îmbunătăți securitatea sanitară în Africa, în special prin extinderea producției locale de medicamente, vaccinuri și alte instrumente medicale de calitate, sigure, eficace și la prețuri accesibile.

Angajamentele anunțate astăzi vor sprijini primele etape ale Agenției Africane pentru Medicamente, care va funcționa la nivel continental, și dezvoltarea în continuare a capacității africane de reglementare a medicamentelor la nivel regional și național. Prin această finanțare se dorește încurajarea colaborării și a schimburilor de expertiză tehnică între EMA și AMA și sprijinirea mai multor autorități naționale africane de reglementare în vederea îndeplinirii cerințelor minime impuse de OMS în ceea ce privește supravegherea reglementară eficace pentru producția locală de vaccinuri de calitate.

Cooperarea cu Uniunea Africană, precum și cu organizațiile naționale și regionale în vederea consolidării autorităților africane de reglementare în domeniul medicamentelor constituie un pilon esențial al inițiativei Echipei Europa privind producerea de vaccinuri, medicamente și tehnologii medicale și accesul la acestea în Africa (MAV+). În acest context, Uniunea Europeană va sprijini AMA printr-un pachet cuprinzător de acțiuni de consolidare a capacității, alături de inițiative regionale și naționale de consolidare a capacității de reglementare în țări precum Rwanda, Africa de Sud, Ghana și Senegal, derulate împreună cu Franța, Germania și Belgia.

La rândul său, fundația Bill & Melinda Gates oferă finanțare AMA, comunităților economice regionale și anumitor autorități naționale de reglementare, precum și anumitor parteneri tehnici. Aceste angajamente vor sprijini măsuri de îmbunătățire a peisajului de reglementare din Africa prin promovarea unor practici bazate pe încredere, a punerii în comun a expertizei științifice și a unor procese mai eficiente și mai eficace.

Acest anunț are loc cu puțin timp înainte de cel de Al șaselea summit UE-UA, în cadrul căruia Uniunea Europeană și Uniunea Africană vor discuta în special despre eforturile comune de atenuare a efectelor pandemiei de COVID-19 asupra sănătății publice și de asigurare a unei asistențe medicale mai bune în viitor; se va discuta, de asemenea, despre consolidarea parteneriatului pentru creșterea gradului de pregătire și a răspunsului în materie de sănătate”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Dr. Ibrahim Assane Mayaki, director general al AUDA-NEPAD, a declarat: „Africa a realizat o etapă importantă prin instituirea Agenției Africane pentru Medicamente ca organism continental ce va colabora cu comunitățile economice regionale și cu statele membre pentru a consolida cadrul de reglementare a produselor medicale. Este o etapă oportună, având în vedere nevoia urgentă ca cererea de produse medicale de calitate, sigure și eficace pentru populație să fie satisfăcută pe continentul nostru. Lecțiile învățate în timpul pandemiei de COVID-19 ne-au arătat că putem asigura securitatea sanitară a continentului numai dacă vom putea produce 60 % din cererea totală de vaccinuri în Africa până în 2040. Așteptăm cu interes parteneriatul cu UE, Franța, Germania, Belgia, BMGF și cu alte entități pentru a promova această aspirație continentală.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CE aprobă schema de ajutoare de stat a României pentru sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie

Ursula von der Leyen a acordat primul ajutor unui pasager care a suferit o urgenţă medicală în timpul zborului. Șefa CE este medic

Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Partenerii noștri