Live

UE și China, aproape de un acord istoric după 7 ani de negocieri. Ce prevede înțelegerea și care sunt promisiunile Beijingului

Data actualizării: Data publicării:
Uniunea Europeană și China sunt aproape de semnarea unui acord privind investițiile. Foto: Profimedia Images

După mai bine de 7 ani de negocieri, Uniunea Europeană și China sunt aproape de a semna un acord privind investițiile. Acordul va îmbunătăți accesul pe piață chineză al investitorilor europeni și ar asigura accesul companiilor chineze pe piețele europene. Potrivit mai multor surse, înțelegerea ar putea fi anunțată oficial chiar miercuri, scrie Politico.

Potrivit diplomaților europeni, UE și China intenționează să încheie acordul anul acesta „în principiu” la o conferință video la nivel înalt între președintele chinez Xi Jinping și președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European Charles Michel și cancelarul german Angela Merkel, care va avea loc probabil miercuri.

Acordul UE-China privind investiţiile ar garanta că firmele europene prezente în China pot concura cu cele chineze în condiţii de egalitate. De asemenea, documentul ar asigura accesul companiilor chineze pe pieţele europene.

Acordul va îmbunătăți accesul investitorilor europeni la piața chineză de 1,4 miliarde de oameni din mai multe sectoare economice, inclusiv sectoare precum construcția de mașini electrice, serviciile cloud, serviciile financiare și de sănătate, construcții, întreprinderile manufacturiere, transporturi aeriene sau martime. Acordul va include, de asemenea, reguli împotriva transferului forțat de tehnologie.

Exporturile Uniunii Europene în China au fost anul trecut în valoare de aproximativ 199 de miliarde de euro, iar importurile au fost de 362 miliarde de euro, valoarea comerţului bilateral fiind de 650 de miliarde de dolari.

Oficialii de Bruxelles susțin că Beijingul ar fi fost de acord cu mai multe condiții puse de Uniunea Europeană pentru semnarea acordului, printre care interzicerea muncii forțate. 

„China a fost de acord să facă eforturi continue și susținute pentru ratificarea convențiilor internaționale privind interzicerea muncii forțate”, a anunțat marți Comisia Europeană.

„După discuțiile intense din ultimele luni și evoluțiile concrete din ultimele săptămâni, angajamentele de fond necesare din partea Chinei au fost realizate pe cei trei piloni cheie ai negocierilor: accesul pe piață, condiții de concurență echitabile și dezvoltare durabilă”, a declarat un oficial al Comisiei, pentru Politico.

China ar fi „pentru prima dată” de acord cu „dispoziții solide privind dezvoltarea durabilă”, inclusiv în ceea ce privește mediul și clima, cum ar fi punerea în aplicare a Acordului de la Paris.

Deși aproape finalizate, discuțiile au mai întâmpinat un obstacol marți, din cauza represaliilor împotriva lui Zhang Zhan, fostă avocată în vârstă de 37 de ani, condamnată la 4 ani de închisoare după reportajele făcute despre carantina din Wuhan. Condamnarea a declanșat critici din partea guvernului german.

Negocierile privind acordul de investiții au loc din 2013 și au ratat mai multe termene, dar au fost accelerate în aprilie 2019, când ambele părți și-au luat angajamentul politic - reînnoit în septembrie anul acesta - de a finaliza acordul înainte de sfârșitul anului 2020. Potrivit diplomaților și oficialilor UE, Angela Merkel a jucat un rol cheie în promovarea finalizării acordului.

Editor : Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Partenerii noștri