Live

UE prelungește, până în 2026, misiunea de pregătire militară pentru Ucraina. Câți militari au fost instruiți de când a început războiul

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Uniunea Europeană a decis vineri să prelungească cu încă doi ani, până în noiembrie 2026, misiunea de pregătire militară pentru Ucraina, în cadrul căreia statele blocului comunitar au instruit deja circa 63.000 de militari ucraineni de când a început războiul cu Rusia.

Creată în octombrie 2022, la opt luni după lansarea invaziei ruse, misiunea EUMAM Ucraina va ajunge până la sfârşitul anului în curs la circa 75.000 de soldaţi ucraineni instruiţi în ţările UE, menţionează Consiliul UE într-un comunicat citat de agenţia EFE preluată de Agerpres.

Misiunea se desfăşoară de asemenea în coordonare cu NATO, alianţă care la summitul de la Washington din acest an a convenit să coordoneze de la baza militară Wiesbaden (Germania) misiunile de pregătire militară constituite de partenerii Ucrainei.

Concret, obiectivul misiunii este de a instrui şi forma forţele armate ucrainene să utilizeze echipamentele militare occidentale furnizate Ucrainei pentru a o sprijini în războiul cu Rusia şi face parte din angajamentul în materie de securitate pe care UE l-a semnat cu Kievul anul acesta în iulie.

Finanţată cu un buget de 409 milioane de euro până în noiembrie 2026, misiunea EUMAM Ucraina va continua să îşi urmărească obiectivele de instruire a militarilor ucraineni "în funcţie de nevoile Ucrainei, în coordonare cu partenerii", a indicat Consiliul UE.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Armata lui Putin a atacat orașul Dnipro cu rachete balistice. Un centru de reabilitare a fost distrus

Operațiunea „Green pass”. Autoritățile verifică în ce condiții sunt cazați și lucrează muncitorii străini din afara UE

Care este legătura dintre studii și nivelul de trai. Aproape o treime dintre locuitorii Uniunii Europene, fără școală, se simt săraci

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Partenerii noștri