Live

UE îi sancționează pe ministrul iranian de interne și pe mai mulți ofițeri responsabili de reprimarea protestelor din Iran

Data publicării:
Protestele din Iran au început în septembrie, după ce Mahsa Amini a fost ucisă în bătaie de polițiști pentru că nu purta „corect” vălul islamic. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană a introdus luni sancţiuni împotriva a 29 de responsabili iranieni, printre care ministrul de interne al Iranului, şi împotriva canalului public Press TV, acuzat că a difuzat mărturiile obţinute cu forţa ale unor deţinuţi după reprimarea manifestaţiilor declanşate de moartea tinerei Mahsa Amini.

Impunem astăzi sancţiuni suplimentare împotriva unor responsabili de reprimarea manifestaţiilor iraniene, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell după aprobarea acestor măsuri de către miniştrii de externe ai celor 27 de ţări membre ale UE, relatează Agerpres.

Ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi, responsabil al forţelor iraniene însărcinate cu aplicarea legii, este acuzat de UE că a comis grave încălcări ale drepturilor omului în timpul reprimării manifestaţiilor.

De asemenea, UE a impus sancţiuni împotriva a patru membri ai echipei care au arestat-o pe Masha Amini şi împotriva şefului poliţiei cibernetice iraniene, Vahid Mohammad Naser Majid, pentru responsabilitatea sa în arestarea arbitrară de persoane care au exprimat online critici împotriva regimului iranian.

Sancţiunile europene îi vizează de asemenea pe generalul de brigadă Kiyumars Heidari, pe comandantul Forţelor Terestre ale armatei iraniene şi pe şefii regionali ai Forţelor iraniene însărcinate cu aplicarea legii (LEF) şi Corpului de Gardieni ai Revoluţiei Islamice (IRGC).

Luna trecută, UE a îngheţat bunurile şi a interzis acordările de vize pentru responsabilii poliţiei moravurilor, Gardienilor Revoluţiei şi ministrului iranian pentru tehnologiile informaţiei.

Teheranul a anunţat un răspuns proporţional şi ferm.

Noi suntem pregătiţi pentru această eventualitate, însă aceasta ar fi o eroare, a avertizat Josep Borrell.

Miniştrii europeni au denunţat de asemenea implicarea Iranului în conflictul din Ucraina, prin livrarea de drone kamikaze Rusiei, utilizate pentru a lovi infrastructuri energetice civile ucrainene.

Ei au impus sancţiuni împotriva a două entităţi - Qods Aviation Industries care produce dronele furnizate Rusiei şi Forţa Aeriană a Gardienilor Revoluţiei - precum şi împotriva a doi militari din cadrul Gardienilor Revoluţiei: generalii Hossein Salami şi Amir Ali Hajizadeh.

Unele state membre fac presiuni ca UE să-şi extindă măsurile punitive în ceea ce priveşte livrările de arme către Rusia.

Un înalt responsabil al UE a declarat că Uniunea examinează informaţiile ce dezvăluie o eventuală livrare de rachete balistice Rusiei de către Iran şi că Bruxellesul va sancţiona şi mai mult Teheranul în cazul trimiterii de arme.

Borrell a declarat luni că nu dispune până acum de nicio dovadă privind livrarea de rachete balistice.

UE întreprinde o acţiune delicată în relaţia cu Teheranul, pentru că Josep Borrell joacă un rol de mediator pentru relansarea acordului din 2015 asupra programului nuclear iranian.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Grevă generală și proteste în Grecia. „Când vin facturile de electricitate avem atacuri de cord”

Sindicaliștii din Energie protestează împotriva noii legi a pensiilor: „Pune în pericol lucrătorii din domeniul nuclear”

Ce vrea Iranul la schimb ca să-și limiteze stocurile de uraniu îmbogățit

Partenerii noștri