Live

Ucraina anunță că va dota un milion de luptători cu arme NATO pentru a elibera sudul țării (BBC)

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Ucraina plănuiește să doteze cu arme NATO o „armată de un milion” de luptători ucraineni pentru a recuceri sudul țării din mâinile ocupanților ruși, a anunțat ministrul apărării Oleksii Reznikov, potrivit BBC.

Recucerirea zonelor de la Marea Neagră este vitală pentru economia țării, a spus Reznikov, însă anunțul ministrului ucrainean este mai degrabă un mesaj de încurajare decât un plan concret, scrie BBC.

În interviul său pentru ziarul The Times, Reznikov a lăudat Marea Britanie pentru rolul esențial pe care l-a jucat în schimbarea strategiei de aprovizionare cu arme a Ucrainei, de la armamentul sovietic care îi era pus la dispoziție până acum la arme și muniție de tipul celor folosite de trupele NATO.

Ministrul ucrainean a spus că livrările trebuie făcute mai repede. „Avem nevoie de mai multe [arme], repede, ca să salvăm viețile soldaților noștri. În fiecare zi în care așteptăm să vină obuzierele, putem pierde sute de soldați”, a spus Reznikov.

„Avem în jur de 700.000 de membri ai forțelor armate și când adaugi și garda națională, poliția, paza de frontieră, suntem în jur de un milion”, a spus ministrul apărării.

Remarcile lui Reznikov vin într-un moment în care campania Rusiei de cucerire a estului Ucrainei înaintează cu greu spre atingerea obiectivului de „eliberare” a întreg Donbasului. Foto: Profimedia Images

În timp ce Rusia e ocupată în est, Ucraina atacă în sud

Cu toate acestea, Dr. Jack Watling, cercetător de top al Institutului Regal al Serviciilor Unite, a atras atenția că nu acesta este numărul de combatanți care vor participa la contraatacul anunțat de Ucraina în sudul țării.

„În mod normal vrei să ai [elementul de] surpriză operațională [de partea ta] atunci când lansezi un contraatac, așadar faptul că [operațiunea] a fost anunțată public are loc, în parte, pentru a-i forța pe ruși să își împrăștie resursele pentru a se apăra de acest pericol”, a explicat Watling.

Remarcile lui Reznikov vin într-un moment în care campania Rusiei de cucerire a estului Ucrainei înaintează cu greu spre atingerea obiectivului de „eliberare” a întreg Donbasului.

Un atac asupra unui bloc de locuințe din apropiere de Kramatorsk a provocat duminică moartea a cel puțin 24 de persoane, iar alte 9 victime au fost salvate de sub dărâmăturile rezultate în urma bombardamentelor, potrivit serviciilor de urgență din Ucraina.

La rândul său, guvernatorul regional al Harkovului a anuțat că trei persoane au murit și 31 au fost rănite după ce trupele ruse au bombardat o zonă rezidențială a orașului din estul Ucrainei.

Oleksii Reznikov a spus că recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia este „foarte necesară” din punct de vedere politic. Eliberarea acestor regiuni, în special cele cu ieșire la Marea Neagră, are și o importanță economică foarte mare pentru a permite reluarea livrărilor pe mare a grâului ucrainean.

Politicienii din Occident i-au explicat conducerii de la Kiev și comandanților ucraineni că acum nu este momentul potrivit pentru a porni într-o contraofensivă de mare amploare. Foto: Profimedia Images

Occidentul spune că acum nu este momentul potrivit pentru un contraatac masiv al Ucrainei

Însă, adevărul este că o mare parte din armata și resursele Ucrainei sunt deja folosite în luptele neîntrerupte din regiunea Donbas, astfel încât se pune următoarea întrebare: Cât de pregătită este Ucraina să ducă la bun sfârșit o ofensivă majoră împotriva Rusiei în sudul țării în timp ce continuă să le țină piept rușilor în regiunile din est?

Politicienii din Occident i-au explicat conducerii de la Kiev și comandanților ucraineni că acum nu este momentul potrivit pentru a porni într-o contraofensivă de mare amploare, potrivit surselor BBC.

O astfel de operațiune ar putea fi bună pentru moral, dar ar putea foarte ușor să se împotmolească. Până acum, contraatacurile ucrianene din jurul orașelor Harkov și Herson s-au bucurat de un succes limitat, fiind nevoie de mai mult timp pentru reconstrucția armatei ucrainene.

Însăși invazia Rusiei în Ucraina a scos în evidență pericolele lansării unui război pe mai multe fronturi. „Operațiunea specială” a rușilor a eșuat în privința majorității obiectivelor pe care și le-au propus înainte de ziua de 24 februarie, singurele succese venind în zonele din sud-estul Ucrainei, acolo unde rușii au putut să își concentreze forțele pentru a-i copleși pe apărătorii ucraineni.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban cere ca UE să-și regândească sancțiunile împotriva Rusiei. Care sunt motivele invocate de premierul maghiar

Momentul în care dronele ucrainene au atacat aerodromul militar Krai Krasnodar din Rusia

Putin micșorează compensațiile pentru cei răniți în luptă. Institutul pentru Studiul Războiului: „Sistemul devine nesustenabil”

„Trebuie să se oprească”. Trump spune că războiul din Ucraina este o prioritate pentru viitoarea sa administrație de la Casa Albă

Partenerii noștri