Live Text Ucraina anunță că a spart liniile ruse de apărare în Herson. „Ora HIMARS a sosit”: explozie de proporții la un depozit al armatei ruse
Armata ucraineană a lansat o contraofensivă puternică pe frontul de est. Kievul a anunțat că a spart liniile ruse de apărare de la Herson. De cealaltă parte, Moscova susține că a respins atacul. Noi lupte au avut loc și în Nikolaev. Primarul orașului spune că bombele rusești au căzut peste mai multe case, iar puțin doi oameni au murit. Între timp, echipa de inspectori AIEA a ajuns la Kiev și urmează să pornească spre centrala nucleară de la Zaporojie, care a fost ținta unor bombardamente în ultima vreme. În imaginile din satelit făcute publice de compania Maxar se pot număra cel puțin două zone în care acoperișul uneia dintre clădirile complexului a fost avariat. În alte imagini se văd incendii și coloane de fum, dar și blindate rusești.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
#Ukrainian military officials announced the start of the Ukrainian counteroffensive in #Kherson Oblast on August 29. Ukrainian officials reported that Ukrainian forces have broken through the first line of defenses in unspecified areas.https://t.co/oIA1UarL0w pic.twitter.com/HW5aXnO18E
— ISW (@TheStudyofWar) August 30, 2022
„#HIMARSTime”: Momentul în care ucrainenii distrug un depozit de muniții al armatei ruse în Herson
ACTUALIZARE 23:30 Un depozit de muniții al armatei ruse din regiunea Herson a fost distrus în urma unui bombardament realizat cu ajutorul lansatoarelor HIMARS, informează media ucraineană.
Un martor ocular, care filma cu telefonul, de la distanță, din propriul apartament, a fost aproape să fie ucis de schijele provenite de la exploziile în lanț.
#Ukraine #HIMARS #HIMARSTime#HIMARSoOclock :More millions of dollars of Russian ammo and gear going up in smoke.
— Ukraine News (@Ukrainene) August 30, 2022
Stupid Russians should just go home.
🎆 They didn't want to listen that they should surrender. 😐#KhersonCounteroffensive #KhersonOffensive pic.twitter.com/7TNdVUnDcu
„Alte muniții și echipamente rusești în valoare de milioane de dolari s-au făcut scrum”, se arată într-un comentariul care însoțește imaginile, postat pe pagina Twitter a Ukraine News.
Altă înregistrare video postată pe rețelele sociale arată o explozie de proporții, despre care ucrainenii susțin că provine de la bombardarea podului Antonovski de la Herson.
#Ukraine #Kherson #AntonovskiyBridge tonight the latest strike on the bridge :
— Ukraine News (@Ukrainene) August 30, 2022
The Armed Forces of Ukraine carried out a control strike on the Antoniv bridge in the Kherson region💪🏻#KhersonCounteroffensive #KhersonOffensive pic.twitter.com/nZzHjHGm8m
Inspecția AIEA la Zaporojie trebuie să se încheie într-o singură zi
ACTUALIZARE 23:08 Inspecția echipei Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară Zaporojie este programată să dureze doar o zi, a anunțat marți șeful administrației locale instalate de ruși, potrivit agenției Interfax, preluată de Reuters.
Evgheni Balițki, care luni declarase că nu așteaptă mare lucru de la inspecția AIEA, a precizat pentru Interfax că inspectorii „trebuie să încheie vizita la centrală într-o zi”.
Peter Szijjarto, la o zi după ce a cerut mai multe gaze de la Rusia: „Toată lumea să se concentreze pe crearea păcii”
ACTUALIZARE 22:55 Europa se va confrunta cu „riscuri imprevizibile” dacă războiul nu se termină curând în Ucraina, în timp ce continentul va vedea noi valuri de migraţie pe lângă consecinţele directe ale războiului, a afirmat ministrul ungar de externe înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din UE, marţi, la Praga.
Declarațiile vin la o zi după ce tot el anunțase că Ungaria va continua discuţiile cu Rusia privind majorarea livrărilor de gaze şi că se aşteaptă să ajungă la un acord cu Gazprom privind creşterea aprovizionării de luna viitoare.
Rușii susțin că au respins contraofensiva ucraineană în zona Nikolaev-Krivoi Rog și că forțele Kievului au pierdut peste 1.200 de militari
ACTUALIZARE 22:40 Armata rusă susține că a respins contraofensiva ucraineană în sectorul Krivoi Rog - Nikolaev și că a provocat, în ultimele 24 de ore, pierderi în rândul ucrainenilor de peste 1.200 militari, informează agenția rusă de stat TASS.
„În utlimele 24 de ore, forțele ruse au eliminat 49 de tancuri, 46 de vehicule de luptă ale infanteriei, 37 de alte blindate, 8 mașini pick-up dotate cu mitraliere grele și peste 1.200 de militari ucraineni”, a declarat generalul-locotenent Igor Konașenkov.
Oficialul rus a mai spus că „cinci militari ucraineni” din cadrul unei brigăzi de vânători de munte s-au predat trupelor ruse.
UE, scindată în privința vizelor de călătorie pentru ruşi
ACTUALIZARE 22:03 Cehia, care asigură în prezent preşedinţia UE, s-a confruntat marţi cu o rezistenţă puternică din partea unor state ale Uniunii Europene cu privire la măsurile de limitare a circulaţiei ruşilor în urma invaziei Ucrainei. Țările care au fost în sfera de influență a Rusiei, cu excepția Ungariei, au o poziție tranșantă în privința restricțiilor de călătorie, în vreme ce altele spun că nu ar trebui „ o nouă cortină de fier în Europa”.
Zelenski s-a întâlnit cu directorul AIEA, înaintea vizitei la centrala Zaporojie
ACTUALIZARE 19:50 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a primit marţi la Kiev o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care a sosit în Ucraina pentru a inspecta centrala nucleară din Zaporojie (sud), ocupată de trupele ruse, a indicat preşedinţia ucraineană, citată de AFP, potrivit Agerpres.
„Vrem ca misiunea AIEA, condusă de directorul (general Rafael) Grossi, să găsească o cale de trecere prin... coridoarele de securitate pentru a ajunge la centrală şi a face maximum cu scopul de a evita pericolele la scară mondială”, a declarat Zelenski în timpul întâlnirii, potrivit înregistrării video publicate de preşedinţie.
❗️Russian-appointed head of Kherson Stremousov fled to Voronezh, Russia.
— Special Kherson Cat 🐈🇺🇦 (@bayraktar_1love) August 30, 2022
It was possible to establish that yesterday and today Stremousov recorded his video messages from the Marriott hotel in Voronezh on Revolution Avenue, 38.#Ukraine #Kherson pic.twitter.com/0RJMD7azCh
„Aceasta este una din problemele prioritare ale securităţii Ucrainei şi a lumii întregi din cauza ocupării centralei noastre din Zaporojie de către militari ruşi şi a unui risc ridicat de producere a unei explozii” şi a unei catastrofe nucleare, a continuat el.
Comunitatea internaţională trebuie să obţină de la Rusia „o demilitarizare imediată a centralei, plecarea tuturor militarilor ruşi cu toate explozibilelele lor, cu toate armele lor” şi revenirea acestei instalaţii „sub control ucrainean” cu stabilirea unei „zone demilitarizate” în jurul ei, a cerut Zelenski.
Centrala nucleară din Zaporojie, una din cele patru care funcţionează în Ucraina, este cea mai mare din Europa cu cele şase reactoare ale sale cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare.
Ea a intrat sub controlul trupelor ruse în martie, la scurt timp după lansarea de către Moscova a ofensivei sale în Ucraina şi a fost vizată de mai multe bombardamente de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc.
Săptămâna trecută, centrala a fost deja debranşată de la reţeaua electrică pentru scurt timp pentru prima oară în istoria sa, după avarierea liniilor electrice.
Deşi atât Moscova, cât şi Kievul şi-au declarat interesul ca AIEA să-şi îndeplinească misiunea şi să poată inspecta starea centralei nucleare, apropierea ei de zonele de luptă face dificilă acest lucru, notează EFE.
Administraţia prorusă din Energodar, oraş din sudul Ucrainei controlat de armata rusă şi unde se află această centrală nucleară, a denunţat marţi într-un comunicat un nou atac din partea forţelor ucrainene asupra ei.
Potrivit comunicatului, forţele ucrainene ar fi folosit artilerie de calibru mare şi „au fost înregistrate două lovituri lângă clădirea de depozitare a combustibilului uzat”.
Mai mult, administraţia prorusă susţine că prin aceste acţiuni partea ucraineană ar dori să împiedice vizita inspectorilor AIEA la centrală.
La rândul său, Kievul a acuzat armata rusă că a bombardat posibilele rute prin care misiunea ar putea ajunge la uzină.
„Totul era previzibil. Rusia atacă cu premeditare coridoarele prin care misiunea AIEA trebuie să ajungă la centrala nucleară din Zaporojie”, a indicat marţi pe Twitter consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak.
El a explicat că armata rusă desfăşoară aceste acţiuni pentru a propune o trecere prin peninsula anexată Crimeea şi anumite zone din regiunile Doneţk şi Lugansk, ocupate de Rusia, lucru căruia guvernul ucrainean i se opune categoric.
Podoliak a insistat ca experţii AIEA trebuie să ajungă la centrală prin teritoriul controlat de Ucraina.
„Suntem încrezători că misiunea AIEA se va desfăşura aşa cum s-a convenit. O repet din nou: ne interesează această misiune şi o aşteptăm de mult timp”, a reacţionat şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de EFE.
În conferinţa sa zilnică de presă, Peskov a insistat că „operaţiunea militară specială (în Ucraina) continuă metodic, conform planurilor, iar toate obiectivele acesteia vor fi îndeplinite”.
Sosirea misiunii AIEA la Kiev - confirmată de Ministerul ucrainean al Energiei agenţiei de presă Interfax-Ukraina - a coincis cu intensificarea acţiunilor militare în sudul ţării.
Acolo, forţele ucrainene au lansat luni o contraofensivă în care, potrivit comandamentului militar ucrainean, au spart prima din cele trei linii defensive ruseşti în mai multe sectoare ale frontului.
Autorităţile ucrainene au avertizat că nu vor oferi informaţii despre contraofensivă pentru a nu împiedica desfăşurarea acesteia.
Un oficial al administrației ruse din Herson îndeamnă locuitorii la calm, în timp ce el este cazat la un hotel de 5 stele din Rusia
ACTUALIZARE 19:23 Un oficial instalat de ruși la conducerea regiunii Herson, care califica drept fake contraofensiva declanșată de ucraineni și îi îndemna pe locuitorii din zonă să stea liniștiți pentru că „totul e în regulă”, își transmitea apelurile la calm de la adăpostul unui hotel de cinci stele din Rusia. Internauții au analizat clădirile care se văd în spatele lui Kirill Stremusov în timp ce își înregistra mesajul video și au putut stabili că acesta era cazat la hotelul Marriott din Voronej, oraș aflat în sud-vestul Rusiei, potrivit Sky News.
❗️Russian-appointed head of Kherson Stremousov fled to Voronezh, Russia.
— Special Kherson Cat 🐈🇺🇦 (@bayraktar_1love) August 30, 2022
It was possible to establish that yesterday and today Stremousov recorded his video messages from the Marriott hotel in Voronezh on Revolution Avenue, 38.#Ukraine #Kherson pic.twitter.com/0RJMD7azCh
Rusia închide de tot gazoductul Nord Stream 1, pentru lucrări de mentenanță
ACTUALIZARE 18:02 Gazprom va opri livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream 1 în perioada 31 august, ora 01:00 GMT - 3 septembrie, ora 01:00 GMT, pentru lucrări de mentenanţă, anunță platforma de informaţii din energie Seeburger.
Un anunț similar fusese făcut în urmă cu zece zile de compania rusească Gazprom, care a spus că astfel de lucrări trebuie făcute la fiecare 1.000 de ore de funcționare. Preţurile energiei în Europa au scăzut marţi, în urma indiciilor că regiunea accelerează eforturile de a atenua o criză care ameninţă să provoace recesiune.
Focuri de armă și lupte de stradă în Herson, la o zi după anunțarea declanșării contraofensivei ucrainene în regiune
ACTUALIZARE 17:35 Mai multe focuri de armă și explozii au fost auzite marți în orașul ucrainean Herson, aflat sub ocupație militară rusă încă din primele zile ale invaziei. Presa locală ucraineană susține că în cartierele nordice ale orașului au loc lupte de stradă, la o zi după ce Kievul a anunțat declanșarea unei contraofensive în regiune.
Imagini postate pe rețelele sociale arată coloane de fum negru, provocate de diverse explozii, ridicându-se deasupra clădirilor aflate la periferia Hersonului. Conform relatărilor presei ruse, cel puțin opt rachete antiaeriene au fost trase deasupra aeroportului din Herson.
Citește continuarea AICI.
ACTUALIZARE 14:57 Preţurile energiei în Europa au scăzut marţi, în urma indiciilor că regiunea accelerează eforturile de a atenua o criză care ameninţă să provoace recesiune, transmite Bloomberg.
În Germania, contractele futures de energie pentru anul viitor au scăzut cu 26%, în timp ce în Ţările de Jos preţul gazelor naturale a înregistrat un declin de 11%. Ambele contracte au scăzut şi luni, după creşterea record de săptămâna trecută.
Preţurile au fost extrem de volatile în ultimele zile, din cauza nivelului redus al tranzacţiilor şi a sporirii incertitudinilor.
Gazprom urmează să suspende livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream, în perioada 31 august - 2 septembrie, pentru lucrări de mentenanţă.
Uniunea Europeană se pregăteşte să intervină rapid pentru a atenua creşterea costurilor cu energia, care alimentează inflaţia şi sporeşte riscul recesiunii. Şi capacităţile de stocare a gazelor din regiune se umplu rapid, sporind şansele ca Europa să treacă de această iarnă, fiind bine aprovizionată.
UE donează Ucrainei peste 5 milioane de pastile de iodură de potasiu
ACTUALIZARE 14:54 Uniunea Europeană a donat Ucrainei peste 5 milioane de tablete de iodură de potasiu pentru protecţia în faţa riscului de radiaţii, a anunţat marţi Comisia Europeană.
Bombardamentele continuă în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, astfel că tabletele sunt livrate preventiv pentru protecţia cetăţenilor, a spus comisarul european pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic, potrivit Agerpres.
Conform Comisiei Europene, valoarea tabletelor donate de statele membre ale UE este de peste 5 milioane de euro.
Acordul privind exporturile de cereale ucrainene a majorat semnificativ cantitățile livrate în afara țării
ACTUALIZARE 13:50 Un total de 61 de nave care transportă aproximativ 1,5 milioane de tone de cereale au părăsit Ucraina, după intrarea în vigoare, în 22 iulie, a acordului care a permis deblocarea porturilor ucrainene, a anunţat marţi Ministerul Infrastructurii de la Kiev, transmite Reuters.
Conform datelor oficiale, marţi, au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră şase nave cu 183.000 tone de produse agricole, notează Agerpres.
Sindicatul ucrainean al traderilor de cereale (UGA) a informat separat că livrările au fost dominate de porumb, care a reprezentat 62% din volumul total al exporturilor. Grâul a reprezentat 17%, iar orzul 6%. De asemenea, Ucraina a exportat rapiţă, floarea soarelui, boabe de soia şi alte produse agricole.
Luni, Ministerul Agriculturii de la Kiev a estimat că exporturile de produse agricole ale ţării ar putea creşte la 6 - 6,5 milioane de tone în octombrie, dublu faţă de volumele din iulie, în urma redeschiderii graduale a porturilor ucrainene.
De la debutul invaziei ruseşti, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească, ceea ce a împins în sus preţurile mondiale la alimente şi a provocat temeri că vor exista întreruperi în aprovizionarea cu alimente în ţări din Africa şi Orientul Mijlociu.
Moscova condamnă demolarea de monumete sovietice în țările baltice și posibilitatea suspendării vizelor pentru cetățenii ruși
ACTUALIZARE 12:55 Ministerul rus al Afacerilor Externe a condamnat marţi demolarea de monumente din epoca sovietică în statele baltice, pe care a calificat-o drept "rusofobie", şi a atenţionat că acest lucru va avea impact asupra relaţiilor bilaterale, informează Reuters.
Într-un comunicat formulat pe un ton dur, Moscova a acuzat de asemenea Letonia, Lituania şi Estonia de xenofobie şi discriminare, afirmând că aceste ţări îşi tratează minorităţile ruse ca pe "oameni de categoria a doua".
"Ceea ce se întâmplă acum în ţările baltice este inacceptabil pentru noi şi în mod cert va afecta starea relaţiilor bilaterale cu aceste ţări, care deja sunt într-un total declin", a subliniat ministerul rus.
Joia trecută, Letonia a demolat la Riga un monument emblematic ce data din epoca sovietică, în conformitate cu legislaţia modificată după invazia rusă asupra Ucrainei şi în pofida protestelor minorităţii ruse din această republică baltică.
Agerpres transmite că Letonia, la fel ca vecinii săi baltici Lituania şi Estonia, face parte din Uniunea Europeană (UE) şi din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi s-a poziţionat în mod ferm în sprijinul Ucrainei după declanşarea invaziei ruse.
Tot marţi, Kremlinul a condamnat apelurile unor lideri europeni de a interzice acordarea de vize pentru turiştii ruşi, afirmând că astfel de propuneri sunt "iraţionale" şi constituie cea mai recentă manifestare a agendei antiruseşti a Occidentului, transmite Reuters.
În cadrul unei reuniuni care a început la Praga, miniştrii de externe ai ţărilor din UE vor discuta apelurile ţărilor baltice şi ale altor câteva state membre de a suspenda eliberarea de vize pentru ruşi pentru acces în Spaţiul Schengen.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, şi-a exprimat marţi speranţa că vizita delegaţiei Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) va avea loc şi a subliniat că această vizită este în interesul Rusiei. "Suntem interesaţi de această vizită şi o aşteptăm de multă vreme", a spus Peskov.
Ministerul britanic al Apărării: Forțele ucrainene intensifică loviturile de artilerie în sudul țării (Hartă)
ACTUALIZARE 11:39 În evaluarea de mari dimineață a războiului, ministrul britanic al Apărării transmite că forțele armate ucrainene au intensificat ritmul tirurilor de artilerie în sudul Ucrainei, iar loviturile de precizie cu rază lungă de acțiune au continuat să întrerupă rutele de aprovizionare ale Rusiei.
Londra notează că de la începutul zilei de 29 august 2022, mai multe brigăzi ale Forțelor Armate ale Ucrainei au crescut greutatea focurilor de artilerie pe linia frontului din sud.
Britanicii spun că loviturile ucrainene de precizie cu rază lungă de acțiune continuă să perturbe aprovizionarea Rusiei, dar nu este încă posibil să se confirme amploarea avansurilor ucrainene.
//FLASH TRAFFIC// KHERSON / 1500 UTC 29 AUG/ Sources indicate that Ukrainian forces have opened a broad based offensive against Kherson. pic.twitter.com/0YgOJMaLiS
— Chuck Pfarrer (@ChuckPfarrer) August 29, 2022
Citește continuarea AICI.
Imagini cu luptele din Herson. Ucrainenii au lovit din nou podul de peste Nipru
ACTUALIZARE 11:26 Imagini cu bombardamente din Herson, Harkov și în Nova Kahovka au fost publicate online.
More footage from arrival in Kherson pic.twitter.com/MN0opO6CWt
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) August 30, 2022
Arrival in Nova Kakhovka pic.twitter.com/pOmTVbJO4I
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) August 30, 2022
Arrivals in Kherson pic.twitter.com/P7eJIMX4D4
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) August 30, 2022
Antonovsky bridge, Kherson region pic.twitter.com/Khp3SJFUWd
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) August 30, 2022
Josep Borrell: Misiunea de antrenament a UE pentru armata ucraineană urmează să primească undă verde la Praga
ACTUALIZARE 11:01 Miniştrii apărării ai ţărilor din Uniunea Europeană (UE) sunt hotărâţi să deschidă, în timpul unei reuniuni la Praga, calea pentru organizarea unei misiuni europene de antrenament pentru forţele militare ucrainene, a anunţat marţi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează Reuters.
„Situaţia pe teren continuă să fie foarte rea. Ucraina are nevoie de sprijinul nostru şi noi vom continua să-i acordăm sprijin”, a spus Borrell în faţa jurnaliştilor, la sosirea pentru discuţiile ce vor avea loc la Praga, transmite Agerpres.
„Cred că trebuie să ajungem astăzi la un acord politic general, global (asupra misiunii de antrenament)... Cred că vom avea undă verde pentru această misiune”, a adăugat Borrell, fără a da detalii despre misiune.
„Este momentul să acţionăm, este momentul să luăm decizii”, a subliniat şeful diplomaţiei europene.
Săptămâna trecută, Borrell a precizat că Uniunea Europeană „desfăşoară misiuni de antrenament militar pe lângă armatele ţărilor cu care cooperează”.
„Un război care durează şi care pare că urmează să dureze necesită un efort nu doar în termeni de furnizare de echipament, dar şi de antrenament şi asistenţă pentru organizarea armatei”, a mai subliniat Josep Borrell.
Președinția ucraineană: În toată regiunea Herson se dau lupte grele
ACTUALIZARE 10:55 Preşedinţia Ucrainei a anunţat marţi că în „aproape întreaga” regiune Herson din sudul ţării, ocupată de forţele ruse, se dau „lupte intense”, transmite AFP.
Toată ziua şi noaptea de luni s-au semnalat explozii puternice în regiune, a făcut cunoscut conducerea de la Kiev la informarea de dimineaţă.
„Forţele armate ucrainene au început acţiuni ofensive pe diverse direcţii”, a mai anunţat preşedinţia, susţinând că au fost distruse mai multe depozite de muniţii şi toate podurile mari peste Nipru.
Contraofensiva ucraineană anunţată luni vizează recucerirea oraşului Herson, care înainte de războiul declanşat de Rusia avea 280.000 de locuitori, notează Agerpres.
Regiunea Herson este vitală pentru agricultura Ucrainei şi are şi un rol strategic, fiind vecină cu peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014 şi folosită ca bază pentru invazia actuală.
Moscova a susţinut luni seara că a oprit ofensivele ucrainene, care „au dat greş lamentabil” în Herson şi în regiunea alăturată Nikolaev. AFP precizează că afirmaţiile părţii ruse nu au putut fi verificate imediat din surse independente.
Rusia a ucis doi civili în regiunea Donețk (guvernator)
ACTUALIZARE 10:30 Forțele Rusiei au ucis două persoane și au rănit alte patru, potrivit guvernatorului regiunii Donețk.
Pavlo Kirilenko a declarat pe Telegram că doi civili au murit în Rozdolne și Pivnicine.
⚡️ Governor: Russian forces kill 2 civilians, injure 4 in Donetsk Oblast on Aug. 29.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) August 30, 2022
Donetsk Oblast Governor Pavlo Kyrylenko reported that Russian forces killed two civilians in the communities of Rozdolne and Pivnichne.
Oleksii Arestovici, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat într-un video interviu că forțele ucrainene bombardau de asemenea feriboturile din regiunea Herson pe care Moscova le folosește pentru a alimenta teritoriul ocupat de ruși pe malul vestic al râului Nipru. Însă a avertizat ucrainenii să nu se aștepte la o victorie rapidă în sud, transmite The Guardian.
Franța și Germania resping interzicerea rușilor în UE. „Trebuie să experimenteze viața în sisteme democratice”
ACTUALIZARE 09:47 Germania şi Franţa au respins într-un document comun de poziţie propunerea unor ţări membre de a interzice intrarea în Uniunea Europeană (UE) pentru toţi cetăţenii ruşi, informează marţi dpa.
„Trebuie să ne gândim la moduri inteligente de utilizare a importantei pârghii pe care o constituie eliberarea vizelor”, se subliniază în documentul trimis altor ţări membre ale UE înainte de reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor UE ce va avea loc marţi şi miercuri la Praga.
Chiar dacă acceptă faptul că cererile de vize din partea cetăţenilor ruşi ar trebui să fie examinate cu atenţie pentru potenţiale riscuri la adresa securităţii, documentul atenţionează de asemenea împotriva subestimării „puterii de transformare pe care o are experimentarea la prima mână a vieţii în sisteme democratice”.
„Politicile noastre privind viza trebuie să reflecte aceasta şi să continue să le permită oamenilor contacte în cadrul UE cu cetăţeni ruşi care nu au legături cu guvernul rus”, se mai spune în documentul consultat de dpa.
Citește continuarea AICI
Povestea fraților Bayraktar, producătorii celebrelor drone turcești
ACTUALIZARE 08:00 Dronele Bayraktar au devenit un simbol al rezistenței ucrainene în fața armatei ruse, însă puțini oameni știu povestea celor doi frați din spatele companiei care produce faimoasele aparate. Deși sunt discreți și discută rar cu jurnaliștii, Haluk și Selciuc Bayraktar au oferit un interviu pentru BBC, în care au vorbit despre viața lor și despre războiul din Ucraina.
Aparatele de zbor au devenit un simbol al rezistenței ucrainene în fața armatei ruse, însă puțini oameni știu povestea celor doi frați din spatele companiei care produce faimoasele aparate.
Haluk și Selciuc Bayraktar au lucrat încă din copilărie în fabrică și amândoi au urmat cursuri de elită în Turcia și în Statele Unite. Ulterior, s-au întors acasă pentru a „dezvolta capacitățile tehnologice ale țării” și au început să lucreze la compania Baykar, fondată chiar de tatăl lor în 1984, și care producea, inițial, piese de schimb pentru mașini.
Citește continuarea AICI
CNN: Rusia a evitat colapsul economic, dar declinul a început. „Ne-am întors înapoi cu aproximativ 10 ani”
La şase luni după ce a invadat Ucraina, Rusia este blocată într-un război de uzură pe care nu l-a anticipat, dar are succes pe alt front: economia sa dependentă de petrol se află într-o recesiune profundă, însă se dovedeşte mult mai rezistentă decât se aştepta, scrie CNN într-o analiză dedicată economiei ruse.
Faptul că India și China cumpără petrol ieftin rusesc ajută, a declarat pentru CNN, Andrei Nechaev, fost ministru al economiei în Rusia anilor ‘90. „Conduc prin Moscova și sunt aceleași ambuteiaje ca înainte”, a mărtusitist fostul oficial rus.
Însă Nechaev și alți analiști spun că economia rusă și-a început declinul și probabil va avea de înfruntat o perioadă lungă de stagnare ca urmare a sancțiunilor occidentale.
Citește continuarea AICI
Rușii acuză armata Ucrainei că a bombardat teritoriul centralei nucleare Zaporojie
Autoritățile instalate de Moscova în orașul ucrainean Energodar acuză trupele Kievului că bombardează din nou marți teritoriul centralei nucleare de la Zaporojie, a transmis agenția de presă rusă TASS.
Autoritățile orașului au spus că două obuze au explodat lângă o clădire de depozitare a combustibilului folosit de la centrală, potrivit Reuters.
Zelenski le spune rușilor „să fugă”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus militarilor ruși „să fugă”, după ce forțele Kievului au început contraofensiva în regiunea Herson.
„Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca soldații ruși să fugă”, a spus el.
„Ocupanţii ar trebui să ştie: îi vom alunga de la graniţă. Până la graniţa noastră, a cărei linie nu s-a schimbat. Mergeţi acasă. Dacă nu mă ascultă, vor avea de-a face cu apărătorii noştri, care nu se vor opri până nu vor elibera tot ce aparţine Ucrainei”, a continuat Zelenski.
„Ucraina va recupera regiunea Harkov, regiunea Lugansk, regiunea Doneţk, regiunea Zaporojie, regiunea Herson, Crimeea, întreaga noastră zonă maritimă a Mării Negre şi a Mării Azov, de la insula Şerpilor până la strâmtoarea Kerci. Acestea sunt ale noastre. Vreau să înţeleagă şi ocupanţii: nu va fi loc pentru ei pe pământul ucrainean”, a mai spus el.
Rusia susține că ofensiva ucraineană a eșuat
Ministerul rus al Apărării a recunoscut că o nouă ofensivă ucraineană a fost lansată în regiunile Nikolaev și Herson, dar a spus că aceasta a eșuat și că ucrainenii au suferit pierderi semnificative, potrivit agenției de stat RIA Novosti.
„Încercarea ofensivă a inamicului a eșuat lamentabil”, se potrivit comunicatului.
Totuși, oficialii locali numiți de Rusia au spus că un tir ucrainean de rachete a lăsat orașul ocupat de ruși Nova Kahovka, la est de orașul Herson, fără apă și energie electrică.
Ucraina a spart liniile ruse de apărare de la Herson
Armata ucraineană a spart apărarea rusă în mai multe sectoare ale frontului din apropierea orașului Herson, a spus un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit The Guardian.
„Apărarea (rusă) a fost spartă în câteva ore”, a spus Oleksii Arestovici într-un interviu pe Youtube.
Un purtător de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, Nataliia Humeniuk, a declarat că forțele ucrainene au lovit peste 10 locații în ultima săptămână și „au slăbit fără îndoială inamicul”.
Ea a refuzat să ofere detalii, spunând că forțele ruse din sud au rămas „destul de puternice” și că operațiunea are nevoie de „tăcere”, deoarece atenția presei i-ar putea afecta rezultatele.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News