Live

Ucraina a documentat peste 1.200 de posibile crime de război în regiunea Kievului

Data publicării:
Trupuri ale unor civili ucişi pe o stradă din oraşul ucrainean Bucha, la nord-vest de Kiev, după eliberarea sa de sub ocupaţia armatei ruse. Foto: Profimedia Images

Agenţii de securitate ucraineni au documentat şi înregistrat, doar în regiunea Kievului, peste 1.200 de acte considerate crime de război atribuite trupelor ruse, a declarat marţi ministrul ucrainean de interne, Denis Monastîrski.

„Numai în regiunea Kievului, am înregistrat peste 1.200 de cazuri de crime de război. Este vorba despre jafuri şi crime comise de orci (aşa cum îi numesc ucraineni pe soldaţii ruşi) pe pământul nostru”, a denunţat ministrul într-o declaraţie făcută posturilor de televiziune locale, citate de Ukrinform, potrivit Agerpres.

Referitor la presupusele crime ale trupelor ruse înregistrate în zonele deja eliberate de armata ucraineană, Monastîrski a subliniat că „anchetatori ai poliţiei naţionale, ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi ai biroului procurorului general acţionează deja împreună pentru a stabili, a înregistra dovezi şi pentru a-i identifica pe cei care ar fi putut comite aceste crime”.

„Toţi acei (ruşi) care au fost luaţi prizonieri sunt identificaţi şi puşi la dispoziţia SBU şi autorităţilor militare pentru ca legea să fie aplicată în privinţa lor”, a spus el.

Odată finalizată această procedură, ei „vor fi transferaţi la Ministerul Justiţiei”, a precizat ministrul, adăugând că după aceasta prizonierii ruşi „vor fi puşi la dispoziţia justiţiei şi vor putea fi interogaţi”.

600 de prizonieri de război

Anterior, vicepremierul Irina Vereşciuk declarase că Ucraina deţine pe teritoriul ei aproximativ 600 de prizonieri ruşi capturaţi de la începutul invaziei în 24 februarie.

Suspiciunile potrivit cărora armata rusă ar fi comis crime de război în Ucraina s-au înmulţit după descoperirea a sute de cadavre de civili, unii dintre ei cu mâinile legate la spate şi cu semne de tortură, în oraşe precum Bucha, după retragerea trupelor ruse.

Guvernul de la Kiev şi numeroase organizaţii neguvernamentale şi organisme internaţionale au cerut o anchetă exhaustivă pentru a documenta aceste posibile crime de război pe care Rusia le neagă şi le atribuie unei „înscenări”.

Uciderile în masă la Bucha, o suburbie a Kievului, sunt „o răzbunare a ruşilor pentru rezistenţa opusă de ucraineni”, a apreciat primarul localităţii respective, Anatoli Fedoruk, într-un interviu pentru publicaţia italiană Corriere della Sera, citată marţi de dpa.

„Oamenii au fost împuşcaţi din amuzament sau din furie”, a spus Fedoruk. „Ruşii au tras în tot ce mişca: trecători, persoane circulând pe biciclete, autoturisme cu însemnul copii”, a adăugat el.

„Bucha este răzbunarea ruşilor pentru rezistenţa ucraineană", a insistat edilul, adăugând că unele „zone ale localităţii au fost transformate în adevărate lagăre de concentrare”, fără mâncare sau apă şi „oricine a îndrăznit să iasă de acolo să caute de mâncare a fost împuşcat”.

Vitali Kliciko cere întreruperea legăturilor comerciale cu Moscova 

În acest context, primarul Kievului, Vitali Kliciko, le-a cerut politicienilor europeni să întrerupă toate legăturile comerciale cu Moscova pentru că toate plăţile făcute Rusiei constituie „bani însângeraţi” care-i alimentează armata, notează Reuters.

„Fiecare euro, fiecare cent pe care îi primiţi din Rusia sau pe care îi trimiteţi în Rusia are pe el sânge, sunt bani plini de sânge, iar sângele de pe aceşti bani este sânge ucrainean, sângele poporului ucrainean”, a declarat Kliciko într-o înregistrare video prin care s-a adresat participanţilor la o conferinţă a primarilor la Geneva.

În acelaşi discurs, el a calificat drept „genocid împotriva ucrainenilor” după ce a vizitat mai multe localităţi de la periferia Kievului precum Bucha. Vitali Kliciko a spus că a văzut civili morţi, inclusiv o femeie în vârstă, şi o maşină cu un steag alb şi înscrisul copii la exterior, asupra căreia s-a tras, mărturie stând petele de sânge dinăuntru.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Partenerii noștri