Live

Video&Foto Trump, cu mașina de gunoi la un miting electoral, după gafa președintelui SUA: „În onoarea Kamalei şi a lui Biden”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Donald J. Trump Facebook

Donald Trump, candidatul republican la Casa Albă, a mers la un miting electoral din Wisconsin la volanul unei mașini de gunoi. Acesta și-a pus inclusiv vestă portocalie cum poartă angajații la salubritate și le-a spus susținătorilor săi că, dacă Biden îi consideră gunoaie, pentru el, sunt inima și sufletul Americii. 

„Ce părere aveţi despre camionul meu de gunoi?”, i-a întrebat Donald Trump pe jurnaliştii veniţi în Wisconsin. „Acest camion este în onoarea Kamalei şi a lui Joe Biden”, a adăugat el.

Cu o zi înainte, preşedintele democrat Joe Biden îi numise pe susţinătorii republicanului „gunoaie”, relatează AFP, potrivit news.ro. 

Cu mai puţin de o săptămână înainte de votul din 5 noiembrie, care rămâne mai incert ca oricând, preşedintele democrat i-a îngreunat sarcina vicepreşedintei sale calificându-i pe susţinătorii lui Trump drept „gunoaie”, înainte de a încerca apoi să redreseze lucrurile. Dar răul fusese deja făcut într-o campanie acerbă, în care fiecare parte încearcă să exploateze paşii greşiţi ai celeilalte şi în care cei doi candidaţi se luptă pentru aproape fiecare vot în aşa-numitele „swing states”, cele şapte state care sunt decisive pentru victorie.

Donald Trump a denunţat declaraţiile preşedintelui, afirmând că democratul „spune în sfârşit” ceea ce „crede” despre trumpişti, înainte de a convoca presa miercuri şi de a se instala, îmbrăcat într-o vestă portocalie reflectorizantă, la bordul unui camion de gunoi.

„Insulă plutitoare de gunoaie”

Donald Trump, pasionat de acest tip de operaţiune de comunicare, încearcă să întoarcă situaţia în avantajul său, chiar dacă întreaga controversă a gunoaielor a pornit, de fapt, chiar din propria sa tabără. Republicanul a fost în corzi după ce un comediant a făcut remarci rasiste, duminică, pe scena marelui său miting de la Madison Square Garden din New York. Tony Hinchcliffe descrisese Puerto Rico, un teritoriu american din Caraibe, drept o „insulă plutitoare de gunoaie”, comentarii de care republicanul s-a distanţat ulterior.

Foto: Donald J. Trump Facebook

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a asigurat miercuri că această „retorică plină de ură” a fost cea pe care Joe Biden a vrut să o critice atunci când s-a referit la „gunoi”, şi nu a fost vorba de susţinătorii marelui său rival, pe care l-a învins în 2020.

La rândul său, candidata Kamala Harris i-a asigurat pe jurnaliştii care o întrebau despre comentariile lui Joe Biden că este „profund în dezacord cu orice criticare a oamenilor în funcţie de persoana pentru care votează”.

Democrata şi republicanul, aproape la egalitate

Controversa vine într-un moment prost pentru vicepreşedintă, care a lansat marţi seara un mesaj de unitate în faţa a zeci de mii de persoane la Washington. Într-un discurs prezidenţial, ea i-a îndemnat pe americani să „întoarcă pagina” în privinţa lui Trump. Vicepreşedinta a continuat în aceeaşi linie unificatoare miercuri, în Carolina de Nord. Statul nu a mai votat un democrat de la Barack Obama în 2008.

Cu şase zile înainte de acest scrutin plin de suspans, democrata şi republicanul sunt aproape la egalitate.

Donald Trump, care nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea din 2020, pare să pună deja bazele unei noi provocări, în cazul în care va pierde alegerile din 5 noiembrie. Miercuri, el a denunţat „înşelăciuni” la „o scară nemaivăzută până acum” în Pennsylvania, cel mai râvnit „swing state”. Autorităţile judiciare ale unui comitat din acest stat din nord-estul ţării au anunţat vineri deschiderea unei anchete privind un lot de 2.500 de cereri de înscriere pe listele electorale care conţineau date de identitate inexacte.

Foto: Donald J. Trump Facebook

Alegerile prezidenţiale se prefigurează a fi una dintre cele mai strânse curse din istoria Americii. Potrivit agregatorului de sondaje FiveThirtyEight, cei doi candidaţi sunt la egalitate.

Mai mult de 57 de milioane de persoane au votat deja anticipat sau prin corespondenţă.

În 2020, au votat un total de 160 de milioane de americani.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fost fotbalist de la FCSB, întreținut de mama sa: ”Sumele de bani dăruite de mine, principala sursă de venit a familiei lui”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elon Musk va apărea în faţa justiţiei din cauza loteriei sale electorale prin care îl sprijină pe Trump

Moment viral la Casa Albă. Joe Biden a „mușcat” un bebeluș îmbrăcat în pui la petrecerea de Halloween. Cum s-a costumat prima doamnă

Alegerile din SUA, la casele de pariuri. Cine e dat drept câștigător dintre Kamala Harris și Donald Trump

Alegerile din SUA. O victorie a lui Trump ar putea reduce şi mai mult dreptul la avort, avertizează experții

Partenerii noștri