Live

Totul despre COVID-2019. Cum se transmite, care sunt simptomele și care sunt previziunile specialiștilor

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Temutul virus apărut la finalul anului 2019 în metropola Wuhan, din China, s-a răspândit cu repeziciune și stârnește o îngrijorare tot mai mare atât în rândul autorităților și a populației de pe întreg globul, cât și în rândul oamenilor de știință care se luptă pentru a afla cât mai multe date despre noul coronavirus. Până acum datele oficiale arată că sunt aproape 70 000 de oameni infectați, dintre care aproape 1.700 au murit.

Datele oficiale sunt însă puse sub semnul întrebării din cauza regimului de la Beijing, care controlează strict informațiile în legătură cu posibila pandemie, dar și pentru că încă oamenii de știință nu au determinat cu exactitate impactul virusului ucigaș.

„Este imposibil de prezis impactul pe care epidemia de coronavirus îl va avea”, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Organizația Mondială a Sănătății.

Șeful OMS susține că există „îngrijorări serioase” în legătură cu rapoartele primite din China care arată un număr mare de persoanal medical infectat cu coronavirus, dar și în legătură cu problemele serioase care apar pe piața echipamentelor de protecție medicală, din cauza cererii foarte mari.

Până la această oră au fost înregistrate decese și în afara Chinei - în Filipine, Japonia și Hong Kong. Sâmbătă a fost înregistrat și primul deces din Europa, un turist chinez în vârstă de 80 de ani a murit în Franța, iar duminică un bărbat de 65 de ani a murit în Taiwan.

Citiți și: Directorul FMI: Epidemia de coronavirus din China ar putea afecta creşterea economică la nivel mondial

Cum se transmite COVID-2019 și care sunt simptomele. Virusul nu iese la analize în primele zile de incubație

Experţii de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din SUA au explicat care sunt modalităţile prin care coronavirusul se transmite de la o persoană la alta, transmite Slashgear.

COVID-19 are o perioadă de incubaţie de aproximativ 14 zile. Dacă o persoană este testată prea devreme, virusul poate să nu fie detectat.

„Bazat pe ceea ce ştim, credem că virusul se extinde, în principal, de la persoană la persoană prin contact apropiat, definit ca fiind o distanţă de aproximativ 1,8 metri, prin picături din tractul respirator eliminate atunci când o persoană strănută sau tuşeşte”, a declarat Nancy Messonnier, directorul Centrului Naţional pentru Imunizare şi Boli Respiratorii, în cadrul unei conferinţe organizate de CDC, conform Mediafax.

Sunt şi alte două modalităţi prin care COVID-19 se transmite. Una este prin atingerea unor suprafeţe contaminate, urmată de atingerea ochilor, nasului sau gurii, dar şi transmiterea de către persoane care nu arată încă simptome prin aerosoli. Oamenii bolnavi pot genera mici particule infectate prin simpla respiraţie.

Messonnier spune, însă, că periculos este contactul cu persoanele care sunt bolnave şi care strănută sau tuşesc în apropierea celor care nu au virusul.

Printre simptomele care caracterizează noul coronavirus se numără febra, tusea şi dispneea. În cazurile mai grave, infecţia poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie. În stadiul final, este afectat sistemul renal precum și celalalte organe.

Cum arată coronavirusul, văzut la microscop

Cercetătorii americani au publicat noi imagini cu COVID-19, văzut la microscop. Imaginile au fost publicate joi de Institutul Național pentru boli infecțioase din SUA și au fost preluate de Bloomberg.

Unde s-a răspândit coronavirusul. Noi cazuri confirmate pe vasul de croazieră Diamond Princess

Sute de cazuri de infecție cu coronavirus au fost confirmate în afara Chinei. Cele mai multe sunt în zona Asia-Pacific, însă sunt pacienți confirmați în Europa, America de Nord, Orientul Mijlociu și Africa.

În China sunt peste 68 000 de persoane infectate, urmată de Japonia, care are confirmate 57 de cazuri la care se adaugă cei 356 de pasageri infectați de pe vasul de croazieră Diamond Princess. Printre aceștia, un român - singurul caz de infectare, de până acum, în cazul cetățenilor români. El lucrează de 10 ani pe vasul de crozieră Diamond Princess, aflat în carantină într-un port din Japonia. Este angajat la bucătărie. Soția sa face și ea parte din personalul de bord. Românul a fost debarcat de pe vas și dus la un spital specializat din Japonia, unde sunt tratați doar cei care au fost diagnosticați cu pneumonie virală. El nu va fi adus în țară.

În Singapore sunt 72 de pacienți infectați, în Thailanda, în Coreea de Sud 29, în Taiwan 20, Vietnam 16, iar în SUA și Australia sunt 15 cazuri. Canda și Rusia au și ele persoane infectate.

De asemenea, în Europa, Germania are 16 cazuri confirmate, Franța – 12 și Marea Britanie – 9 cazuri. Printre țările unde a ajuns coronavirusul se mai numără și Belgia, Finlanda, Italia, Spania sau Suedia.

Și în Africa a fost confirmat un prim caz, în Egipt. Cazul a fost confirmat pe 14 februarie și ar fi vorba de o persoană din afara țării.

Țările unde au fost confirmate cazuri de coronavirus până la data de 16 februarie. Sursa: cdc.gov

Citiți și: Cambodgia s-a răzgândit şi nu mai permite debarcarea de pe nava de lux Westerdam, de teama coronavirusului

Bill Gates: Dacă virusul se răspândește în Africa vor muri 10 milioane de oameni

Fondatorul Microsoft, implicat în ultimii zeci de ani în problemele generate de virușii mortali din Africa, a declarat într-un discursu ținut în Seattle că coronavirusul ar putea duce la moartea a peste 10 milioane de africani, dacă virusul se răspândește pe continent, din cauza problemelor grave din sistemul de sănătate pe care le au țările de pe continent.

„Subdezvoltarea economică și din domeniul Sănătății pot cauza peste 10 milioane de decese în Africa dacă virusul se răspândește pe continent. Este o provocare uriașă, pentru că știm care este pontențialul unor pandemii cauzate natural, sau intenționat”, a fost avertismentul lui Bill Gates, citat de The Telegraph.

În China situația este dramatică. Președintele Xi Jinping vrea includerea biosecurității în strategia de securitate națională

De departe cea mai mare problemă cu care se confruntă Chină ține de rata mare de infectare a personalului medical care a intrat în contact cu cei infectați cu cronavirus. Peste 1700 de medici sunt infectați cu COVID-19.

În China situația este dramatică. Milioane de oameni sunt în continuare blocați în locuințe, iar impactul economic asupra Chinei este unul semnificativ.

FOTO: Willy Sier - Twitter

Se duc lupte la propriu între oamenii care încearcă să plece din zonele cele mai afectate de virus și forțele de ordine. Regimul de la Beijing încearcă să țină sub control epidemia sub orice formă și recurg inclusiv la metode de coerciție.

Pentru a putea aplica un control mai strict al populației, președintele Chinei, Xi Jinping a cerut, în cadrul unei reuniuni a Comisiei de reformă din Shenzhen, accelerarea promovării legislaţiei în domeniul biosecurităţii.

„Ca răspuns la problemele şi neajunsurile expuse de epidemie, trebuie să compensăm deficienţele şi lacunele (...) și să încorporăm biosecuritatea în sistemul naţional de securitate, trebuie să promovăm introducerea unei legi a biosecurităţii”.

Este prima dată când Xi Jinping a menţionat public „biosecuritatea” de la izbucnirea epidemiei din Wuhan.

În continuare sunt îngrijorări serioase în legătură cu mușamalizarea autorităților din Chină a situației reale. Presa internațională a vorbit pe larg și despre situația unor jurnaliști care prezentau pe rețelele sociale proporțiile epidemiei și care au dispărut subit.

Citiți și: China curăță, efectiv, banii pentru a combate coronavirusul COVID-19

Avertismente îngrijorătoare: peste 60% din populația globului ar putea fi afectată

Noua epidemie de coronavirus ar putea afecta aproape două treimi din populaţia globală dacă nu va putea fi controlată, potrivit spuselor unui epidemiolog de top din Hong Kong.

Avertizarea epidemiologului vine ca reacţie la afirmaţia recentă a şefului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), acesta că cele mai noi cazuri de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, care nu au vizitat niciodată China, ar putea fi doar „vârful iceberg-ului”.

Profesorul Gabriel Leung, directorul Sănătăţii Publice de la Universitatea din Hong Kong, spune că principalul obiectiv este determinarea „dimensiunilor exacte” ale iceberg-ului. Majoritatea experiţilor consideră că fiecare persoană infectată ar putea transmite virusul la încă 2.5 persoane. Astfel, „rata de atac” a virusului se situează între 60 şi 80%.

„60% din populaţia globală reprezintă un număr extrem de mare”, a declarat Leung pentru The Guardian, la Londra, înainte să participe la o întrunire a experţilor la sediul OMS de la Geneva.

Citiți și:  Efectele coronavirusului. De ce medicamentele fabricate în România s-ar putea scumpi

Virusul nu a fost scăpat din laborator, susțin oamenii de știință

Oamenii de ştiinţă demontează teoriile conspiraţiei care au apărut pe măsură ce epidemia de coronavirus din China lua amploare. Potrivit acestora, nu există nicio dovadă că virusul ar fi fost ”fabricat” într-un laborator şi ”scăpat” în spaţiul public.

Medicul american Trevor Bedford susţine că mutaţiile sesizate la virusul din China reprezintă o evoluţie naturală, nu un indiciu al faptului că acesta ar fi creat în laborator. ”Nu există nicio dovadă de inginerie genetică. Nu am găsit niciuna. Dovezi că virusul a suferit unele mutaţii există, dar sunt legate de o evoluţie naturală a virusurilor”, a declarat Bedford la o conferinţă medicală din Seattle, potrivit Financial Times.

Teoriile conspiraţiei apărute în spaţiul public susţineau că virusul care face ravagii în China ar fi fost ”construit” într-un laborator secret din Wuhan, oraşul cel mai afectat de coronavirus.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

Partenerii noștri