Tineri condamnați la moarte în Iran pentru participare la proteste antiguvern. De ce a oprit statul execuțiile
Autoritățile iraniene au oprit execuțiile a trei protestatari antiguvernamentali, în urma unei campanii susținute pe rețelele sociale.
Hashtag-ul pesan #do_not_execute a fost folosit de 7,5 milioane de ori, după ce, marți, Curtea Supremă a confirmat pedepsele cu moartea. Multe vedete au susținut campania, relatează BBC NEWS.
Cazul celor trei protestatari va fi rejudecat. Cei trei bărbați fuseseră arestați în timpul protestelor stradale din noiembrie anul trecut, în care sute de manifestanți au fost uciși.
Amirhossein Moradi, Mohammad Rajabi și Saeed Tamjidi, toți cu vârste de aproximativ 20 de ani, au fost arestați în timpul protestelor din noiembrie, declanșate de decizia guvernului de a crește prețul petrolului.
După China, Iranul este statul care execută cei mai mulți condamnați.
În ciuda faptului că a avut de-a face cu cel mai mare focar din Covid-19 din Orientul Mijlociu, care a ucis peste 13.000 de oameni și a provocat o criză economică uriașă, autoritățile iraniene nu au încetat să pună în aplicare condamnările la moarte în această perioadă.
Marți, doi bărbați kurzi au fost executați în închisoarea Urumieh din provincia Azerbaidjanul de Vest.
Diaku Rasoulzadeh și Saber Sheikh Abdollah au fost condamnați la moarte în 2015, fiind acuzați că au plasat o bombă la o paradă militară din Mahabad, în 2010.
Avocatul lor a declarat pentru BBC că sunt nevinovați și că nu au fost prezentate probe la procesul lor, în afara unor mărturii obținute prin tortură.
Amnesty International a declarat că cei doi bărbați sunt „ultimele victime ale sistemului de justiție profund defectuos al Iranului, care se bazează sistematic pe dovezi fabricate”.
Condamnați la moarte în urma unor procese nedrepte
În noiembrie anul trecut, milioane de iranieni au ieșit pe străzile orașelor din toată țara pentru a protesta față de sărăcie, inflației și criza economică. Forțele de securitate au intervenit în forță și sute de persoane au fost ucise.
Amnesty International spune că cei trei bărbați care au fost condamnați la moarte în legătură cu protestele au fost judecați în „procese nedrepte”.
„Acuzațiile lor cu privire la tortura la care au fost supuși au fost ignorate și <mărturia> lui Amirhossein Moradi a fost obținută fără prezența unui avocat. Se presupune că fost supus la bătăi, șocuri electrice, a fost atârnat cu capul în jos și a fost acuzat de <dușmănie împotriva lui Dumnezeu> prin acte de incendiu și vandalism”, spune Amnesty International.
La campania lansată pe rețelele sociale pentru stoparea execuțiilor celor trei tineri s-au alătura numeroase persoane importante din interiorul și din afara Iranului.
Fotbalistul Masoud Shojaei a postat pe pagina sa de Instagram: "Îi rog pe liderul suprem Ali Khamenei, președintele Hassan Rouhani și șeful justiției Ebrahim Raisi: Aveți milă cu acești trei tineri iranieni. Vă rugăm să opriți execuția lor”.
Președintele SUA, Donald Trump, a solicitat, de asemenea, oprirea execuțiilor.
Three individuals were sentenced to death in Iran for participating in protests. The execution is expected momentarily. Executing these three people sends a terrible signal to the world and should not be done! #StopExecutionsInIran
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 15, 2020
Justiția iraniană a anunțat, luna trecută, că Ruhollah Zam, un jurnalist disident a fost condamnat la moarte pentru „răspândirea corupției pe pământ”.
Una dintre acuzațiile care i s-au adus a fost că a încurajat oamenii să participe la protestele antiguvernamentale din 2017 și 2018.
Zam locuia la Paris, dar a fost ademenit în Irak de serviciul de informații al Gărzilor Revoluționare Iraniene, a fost răpit și dus înapoi în Iran.
Mulți activiști iranieni pentru drepturile omului cred că, prin executarea protestatarilor la moarte, liderii țării speră să-i sperie pe oameni și astfel să nu se mai întoarcă pe străzi, mai ales acum, când statul nu a oferit aproape niciun sprijin pentru populația grav afectată de criza Covid-19.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News