Live

The Telegraph: Mii de copii ucraineni au fost răpiți de Belarus la ordinul lui Lukașenko

Data publicării:
Vladimir Putin și Alexander Lukanșenko. Foto: Profimedia Images

Mii de copii ucraineni au fost deportați cu forța în Belarus – o presupusă crimă de război care l-ar putea implica pe președintele belarus Alexander Lukașenko, scrie The Telegraph.

Aproximativ 2,150 de copii ucraineni, unii dintre ei având doar șase ani, au fost duși cu forța în cel puțin patru tabere din Belarus începând cu luna septembrie a anului 2022, iar numărul lor este de așteptat să crească până la 3.000 în această toamnă. Despre unii dintre ei se spune că au primit instruire militară.

Dovezile care îi incriminează pe Lukașenko și pe alți oficiali din Belarus au fost trimise pentru a fi analizate de Curtea Penală Internațională (ICC), dezvăluie The Telegraph.

„Vrem să arătăm lumii că astfel de activități organizate special de Lukașenko sunt o crimă de război”, a spus Pavel Latușka, șeful grupului de opoziție National Anti-Crisis Management (NACM), care a făcut acuzațiile.

„În opinia noastră, el este principalul responsabil pentru mutarea cu forța a acestor copii în Belarus... el a dat ordine directe pentru organizarea finanțării acestor procese”.

Pe numele lui Vladimir Putin și a Mariei Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copiilor din Rusia, s-au emis deja mandate de arestare de către ICC, anunțate în luna martie, pentru deportarea cu forța a mii de copii ucraineni în Rusia.

Acuzațiile au fost prezentate la câteva săptămâni după ce Lukașenko, descris ca fiind ultimul dictator al Europei, a ajuns la o înțelegere cu președintele rus să găzduiască trupele Grupului Wagner care s-au răzvrătit împotriva Kremlinului.

Luna aceasta, Lukașenko a primit pe teritoriul țării sale focoase nucleare tactice din Rusia – încă o amenințare la adresa Europei și a Occidentului.

Guvernul ucrainean estimează că aproape 20.000 de copii au fost transferați cu forța de autoritățile ruse. Numai 361 dintre ei au fost returnați Ucrainei.

Traseul copiilor ucraineni prin sistemul rusesc de reeducare și adopție:

  • Un copil care a rămas orfan din cauza războiului sau era orfan dinainte este evacuat de autoritățile ruse din motive de „siguranță” sau pentru a primi „îngrijiri medicale”
  • Pașaportul său ucrainean este revocat și copilul primește cetățenie rusă
  • Copilul este ținut într-un „centru de familie” în Rusia
  • Copilul este adoptat sau plasat temporar în grija unei familii într-o locație necunoscută

A doua variantă:

  • Un copil dintr-o familie care trăiește într-un teritoriu ucrainean ocupat de Rusia este convins să plece într-o „tabără de vacanță”
  • Acesta este reeducat și, în unele cazuri, primește instruire militară
  • Copilului nu i se mai permite să se întoarcă acasă
  • Copilul este adoptat sau recuperat de familia lui în Crimeea sau Rusia

Unii dintre copiii ținuți cu forța în Belarus au fost trimiși în Rusia, chiar și în zone îndepărtate aflate la peste 6.000 de kilometri depărtare de Ucraina.

Unul dintre documentele analizate de jurnaliștii de la The Telegraph a fost semnat de Dmitri Mezențev, președinte al unei instituții ruso-belaruse și fost ambasador rus în Belarus. Prin acest document, Mezențev cere cooperarea operatorilor căilor ferate din Rusia și Belarus în scopul organizării „transportului copiilor din Donbas pentru reabilitare în Belarusul înfrățit”.

Grupul de exilați care au format organizația NACM a trimis către ICC și alte materiale care menționează strămutarea copiilor la ordinul lui Lukașenko.

Unul dintre videoclipurile trimise de NACM le arată pe surorile Gruzdev, cântărețe de muzică pop din Belarus, vorbind cu copii ucraineni într-o tabără pentru copii.

„Ca să trăim în pace, ca Biden să moară, să ne ierte Dumnezeu, ca Zelenski să moară și el și ca Putin să prospere și să preia controlul întregii Ucraine”, le-au spus cântărețele câtorva zeci de copii prezenți la eveniment.

Adolescenții care împlinesc 18 ani sunt trimiși la război unde ajung carne de tun

Rusia susține că îi strămutarea copiilor este o operațiune legală de a-i adăposti de pericolul războiului. Autoritățile oferă bani părinților care îi adoptă pe copiii din Ucraina.

The Telegraph a descoperit că acești copii, care sunt ținuți cu forța în tabere din Rusia, sunt supuși unor programe de reeducare și bătuți dacă refuză să le urmeze.

Copiilor ucraineni li se spune că sunt ruși, sunt obligați să învețe imnul Rusiei, li se vorbește doar în rusă și sunt învățați să denunțe Ucraina înainte de a fi adoptați sau plasați în grijă.

Au existat și cazuri mai rare când copiii au fost instruiți să folosească arme de foc și vehicule militare.

„Situația este foarte periculoasă pentru adolescenți; dacă au 17 ani și sunt băieți este catastrofal”, a spus Katerina Rașevska, care lucrează ca avocat pentru Centrul Regional pentru Drepturile Omului din Ucraina. „După ce împlinesc 18 ani, ei vor fi transferați ca și carne de tun în acest război; asta este strategia rusească”.

Lukașenko a spus în luna iunie că i-a oferit lui Putin să îi primească pe copii în Belarus și că s-au înțeles să finanțeze șederea copiilor în Belarus din bugetul de stat.

„Așa am început să îi aducem aici”, a spus Lukașenko marți. „Îi ajutăm să le îmbunătățim starea de sănătate și apoi pleacă. Ei chiar nu ar vrea să plece.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Polonia investește o sumă uriașă pentru a crește producția de muniție

Prioritate: Donețk. Rușii avansează 9 kilometri pe săptămână în sudul Ucrainei, în ciuda pierderilor mari

Fermele de troli dirijate de Kremlin vor semăna discordie în SUA și după ziua alegerilor prezidențiale (Politico)

Reacția Kremlinului după alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Ce a transmis purtătorul de cuvânt al lui Putin

Partenerii noștri