Live

Tensiuni între Rusia și Armenia, după ce Erevanul a anunțat exerciții militare comune cu SUA

Data publicării:
Ministerul rus de Externe a precizat că ambasadorului Vagharşak Harutiunian i s-a transmis un protest "dur". Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Rusia l-a convocat vineri pe ambasadorul Armeniei pentru a-i transmite un protest "dur". Mica republică ex-sovietică a reușit să irite Moscova, după ce a anunțat un exercițiu militar comun cu Statele Unite ale Americii, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Demersul vine după ce miercuri Armenia a anunţat că va găzdui săptămâna viitoare un exerciţiu militar comun cu Statele Unite, un demers de natură să irite Rusia, care are o bază militară în această ţară, precum şi o forţă de menţinere a păcii în regiune pentru a susţine un acord ce a pus capăt unui război între Armenia şi Azerbaidjan în 2020, al doilea pe care cele două ţări vecine l-au purtat de la prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Ministerul rus de Externe a enumerat, de altfel, printre motivele pentru care l-a convocat pe ambasadorul armean deciziile Erevanului de a găzdui exerciţiul militar cu Statele Unite, dar şi de a adera la Curtea Penală Internaţională, precum şi o vizită în Ucraina a soţiei premierului armean pentru a livra ajutoare umanitare.

Curtea Penală Internaţională a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru presupuse crime de război în Ucraina.

Ministerul rus a precizat că ambasadorului Vagharşak Harutiunian i s-a transmis un protest "dur", Moscova reclamând, de asemenea, "declaraţii ofensatoare" care ar fi fost făcute de Alen Simonian, preşedintele Adunării Naţionale Armene, despre purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova.

Armenia, care se bazează aproape în întregime pe Rusia pentru echipamentele sale de apărare, s-a plâns în ultimele luni că forţele de menţinere a păcii ruseşti nu au reuşit să pună capăt blocadei pe care azerii o pun în calea aprovizionării enclavei Nagorno-Karabah, o regiune cu etnici armeni din Azerbaidjan.

De asemenea, Erevanul a pus în mod deschis sub semnul întrebării dacă să rămână în Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianţă militară condusă de Rusia şi formată din şase foste republici sovietice.

Prim-ministrul Nikol Pashinyan a declarat într-un interviu publicat duminica trecută că politica Armeniei de a se baza exclusiv pe Rusia pentru a-şi garanta securitatea a fost o greşeală strategică. El a mai spus că Moscova, distrasă de războiul cu Ucraina, nu a mai fost capabilă să livreze rezultate şi îşi reduce rolul în Caucazul de Sud.

Moscova a răspuns insistând asupra faptului că intenţionează să rămână principalul garant al securităţii în Caucaz, care include şi Azerbaidjan şi Georgia.

Armenia şi Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc joi de mutarea de trupe în apropierea graniţei lor comune, în timp ce tensiunile privind viitorul enclavei Nagorno-Karabah au crescut.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia flutură din nou amenințarea nucleară. De această dată îl vizează pe Donald Trump

Rusia vine cu propria versiune privind cauzele care au dus la prăbușirea avionului azer. Ce a declarat șeful Rosaviația

Azerbaijan Airlines a suspendat toate zborurile către șapte orașe din Rusia. Care este motivul

Filosofia diplomatică a țării cu cea mai mare populație musulmană din lume: „Un singur dușman, prea mult, 1000 de prieteni, prea puțin”

Partenerii noștri