Tensiuni în Marea Chinei de Sud. China susține că a alungat un distrugător american din zonă, US Navy neagă incidentul
Forțele militare chineze au urmărit și îndepărtat o navă de război a SUA care pătrunsese în apele de lângă Insula Paracel din Marea Chinei de Sud, a anunțat armata chineză joi. Marina Statelor Unite a negat că nava ar fi fost forțată să se îndepărteze, potrivit Reuters.
Comandamentul de Sud al Armatei de Eliberare a Poporului (denumirea oficială a armatei chineze) a anunțat că distrugătorul USS Benfold a pătruns „ilegal” în apele teritoriale chineze, fără permisiune, violând astfel suveranitatea țării, și că forțele navale chineze au urmărit nava.
„Cerem ferm ca Statele Unite să înceteze imediat astfel de acțiuni provocatoare, în caz contrar va suporta consecințe serioase ale unor evenimente neprevăzute”, potrivit forțelor chineze.
US Navy a negat că distrugătorul Benfold ar fi fost forțat să se îndepărteze, dar pare să confirme că nava se afla în zona respectivă, afirmând că misiunea ei este în concordanță cu angajamentul marinei americane de a apăra libertatea de navigație.
„Declarația Chinei despre această misiune este falsă”, a arătat purtătorul de cuvânt al Flotei a 7-a, Mark Langford, într-o declarație. Flota a 7-a este parte a forțelor navale SUA din Pacific.
Distrugătorul Benfold executa ceea ce marina numește o operațiune de navigare liberă „în acord cu legile internaționale”, potrivit declarației. Nava „a continuat apoi să execute operațiuni obișnuite în apele internaționale”.
Marina americană execută frecvent astfel de misiuni în marea Chinei de Sud, pentru a contesta revendicările teritoriale ale Chinei.
„Statele Unite apără dreptul fiecărei națiuni de a zbura, naviga și opera oriunde permit legile internaționale, așa cum a făcut USS Benfold săptămâna aceasta. Nicio poziție contrară a Chinei nu ne va împiedica”, se mai arată în declarație.
China a înființat avanposturi militare pe insulele artificiale din apele Mării Chinei de Sud, care sunt traversate de importante culoare de navigație și care, de asemenea, conțin câmpuri de hidrocarburi și zone de pescuit bogate.
Marea Chinei de Sud a devenit unul din punctele fierbinți ale testării relațiilor dintre China și Statele Unite, Washingtonul respingând ceea ce numește revendicări teritoriale ilicite ale Beijingului.
China revendică zone largi din Marea Chinei de Sud. Taiwan, Vietnam, Malaezia, Brunei și Filipine au și ele revendicări care se suprapun pe aceste zone contestate.
Editor : Bogdan Păcurar
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News