Beijingul a prezentat o variantă îmbunătățită a unui elicopter militar la care lucrează de zece ani. Ce aduce în plus Z-20

Data publicării:
ZHUHAI, CHINA - NOVEMBER 07: China s Z-20 medium-lift utility helicopter arrives in Zhuhai ahead of the 15th China Inter
Modelul de elicopter Z-20 este dezvoltat de China de un deceniu Foto: Profimedia

Armata chineză a prezentat marți, în cadrul celui mai mare show aerian al țării, care are loc la Zhuhai, o versiune îmbunătățită a elicopterului său militar Z-20, model care se aseamănă cu aeronava americană Black Hawk UH-60. Elicopterul chinez ar putea avea cel mai mare impact în misiuni pe mare, potrivit analiștilor consultați de Reuters.

Potențialul aeronavei Z-20 de a acoperi lacunele în capacitatea Marinei chineze de a se proteja de submarine atrage atenția atașaților regionali din domeniul apărării și a cercetătorilor din domeniul securității care analizează evoluția  acestui model de elicopter dezvoltat de Beijing timp de un deceniu.

Presa chineză de stat a prezentat recent prima versiune armată de asalt a elicopterului, iar marți armata a prezentat varianta navală Z-20J - un pas important către o platformă antisubmarin completă, Z-20F.

Deși China dispune de nave de război din ce în ce mai avansate ca parte a modernizării sale militare pe termen lung, are probleme în a le proteja de atacurile submarine - o capacitate deja bine pusă la punct de mulți dintre rivalii săi.

Rapoartele Pentagonului și analiștii occidentali au observat de mult timp că slăbiciunile din capacitățile antisubmarin ale Marinei Armatei de Eliberare a Poporului (PLAN) ar putea afecta desfășurările navale cu rază mai lungă de acțiune într-un conflict.

Cel mai recent raport public al Pentagonului privind modernizarea militară a Chinei, publicat în octombrie 2023, a menționat că o versiune navală a Z-20 era în curs de dezvoltare.

„Z-20F este similar cu SH-60 al Marinei SUA și va oferi îmbunătățiri semnificative ale capacităților ASW (război antisubmarin) față de elicopterele mai mici... pe care PLAN le operează în prezent”, se arată în raportul Pentagonului.

Collin Koh, cercetător în domeniul securității cu sediul în Singapore, a declarat că elicopterele Z-8 și Z-9 ale marinei sunt prea grele și, respectiv, prea ușoare, limitând tipul de nave de pe care pot opera, raza lor de acțiune și încărcătura de senzori și arme.

De asemenea, acestea se bazează pe modele europene din anii 1980, obținute înainte ca sancțiunile privind tehnologia de apărare să intre în vigoare împotriva Beijingului după represiunea din 1989 de la Tiananmen.

„Z-20 este, prin urmare, răspunsul”, a declarat Koh, de la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam.

Expertul a declarat că se așteaptă ca Z-20 să devină în curând elicopterul naval și antisubmarin standard, având în vedere capacitatea sa de a ateriza pe mai multe tipuri de nave, de la corvete și distrugătoare la portavioane.

Publicația academică a marinei taiwaneze, Navy Professional Journal, a inclus în decembrie 2022 un articol lung despre dezvoltarea elicopterelor antisubmarin ale Chinei, menționând că unele dintre capacitățile Z-20F le-au depășit pe cele ale MH-60R al SUA, fabricat de Sikorsky Aircraft, o unitate a Lockheed Martin.

„Intrarea în serviciu a Z-20F va extinde în mod eficient distanța operațională pentru lupta antisubmarin pentru distrugătoare și corvete”, scria în articol, adăugând că ar fi dublat raza de acțiune a flotei existente.

Tacticile moderne antisubmarin implică elicoptere care operează departe de navele lor gazdă, vânând și urmărind navele inamice cu diferiți senzori, coordonându-se cu navele și alte aeronave. Majoritatea transportă, de asemenea, arme ușoare, cum ar fi încărcături de adâncime și torpile, dar, în general, alte platforme sunt utilizate pentru a ataca submarinele.

Expunerea de marți a elicopterului a urmat relatărilor presei de la Beijing din luna mai conform cărora Z-20 dispune o capacitate de asalt și că versiunile antisubmarin sunt în curs de dezvoltare.

În cea mai recentă evaluare anuală a desfășurărilor militare internaționale, Institutul Internațional pentru Studii Strategice, cu sediul la Londra, notează că China a utilizat până în prezent 15 elicoptere Z-20 pentru activități de căutare și salvare.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cele 5 declarații șocante ale lui Trump despre NATO care ridică întrebări privind...
Digi FM
Dan Negru, despre ultimul mesaj primit de la Silviu Prigoană: „Mă uitam în telefon. Îmi pare rău”
Pro FM
Andrea Bocelli, despre secretul căsniciei cu Veronica Berti, care îi e soție de peste două decenii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Scandalul întâlnirii lui George Simion cu un spion rus. Marcel Ciolacu îi cere demisia șefului Comisiei...
Newsweek
Pensie mărită în decembrie pentru 2.200.000 de pensionari. În ce zile se dau banii?
Digi FM
Cum l-a cunoscut Irina Fodor pe soțul ei, Răzvan Fodor. Ce diferență de vârstă e între ei
marine le pen
Procurorii cer ca Marine Le Pen să nu mai poată candida la funcții publice, în procesul de deturnare de...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ana Baniciu si-a aratat casa veche de un secol, renovata in mare stil. „Am incercat sa ii dam un aspect...