Galerie Foto Taifunul Nanmadol a lovit Japonia cu o forță fără precedent, ploile torențiale sunt în cantități record
Taifunul Nanmadol a lovit puternic coasta sud-vestică a Japoniei, și a adus vânturi puternice și ploi torențiale în cantități record în unele zone ale țării. Cel puțin o persoană a murit. Traficul a fost oprit, iar unele magazine au fost închise. Meteorologii avertizează că regiunea s-ar putea confrunta cu un pericol "fără precedent".
Premierul Fumio Kishida și-a amânat până marți plecarea la New York, unde urmează să țină un discurs la Adunarea Generală a ONU.
"Trebuie să rămânem extrem de vigilenți pentru că sunt ploi torențiale, furtuni, valuri mari și furtuni", a declarat un oficial al Agenției de Meteorologie din Japonia (JMA).
Pe rețelele sociale au fost distribuite imagini cu case luate de torenți, cu acoperișuri smulse și cu drumuri și câmpuri inundate.
Cel puțin 69 de persoane au fost rănite.
Aproximativ 340.000 de gospodării au rămas fără energie electrică luni dimineața, a declarat Ministerul Comerțului. Aproximativ 800 de zboruri au fost anulate.
"Vă rugăm să staţi departe de locurile periculoase şi să plecați imediat dacă simţiţi vreun pericol", a scris premierul Fumio Kishida pe Twitter după convocarea unei şedinţe de cabinet. "Va fi periculos să plecați în timpul nopţii. Puneţi-vă la adăpost cât timp este încă lumină", a adăugat oficialul.
Agenția de Meteorologie din Japonia a avertizat că regiunea s-ar putea confrunta cu un pericol "fără precedent" din cauza vântului puternic, a valurilor mari şi a ploilor torenţiale. "Zonele afectate de furtună se vor confrunta cu ploi de o intensitate nemaivăzută până acum", a declarat Hiro Kato, directorul Centrului pentru monitorizare şi avertizare meteorologică. "Este un taifun foarte periculos. Vântul va bate atât de tare încât unele case s-ar putea prăbuşi", au avertizat meteorologii.
Sezonul taifunurilor atinge apogeul în perioada august-septembrie în Japonia, unde se înregistrează în această perioadă ploi abundente cu risc de viituri şi alunecări de teren mortale.
În 2019, taifunul Hagibis a lovit Japonia în timpul Cupei Mondiale de Rugby, provocând moartea a peste 100 de persoane. Cu un an în urmă, taifunul Jebi, care a dus la suspendarea activităţilor pe aeroportul Kansai din Osaka, a ucis 14 persoane. Şi în 2018 inundaţiile şi alunecările de teren au lăsat în urmă peste 200 de morţi în vestul Japoniei, în timpul sezonului ploios.
Oamenii de ştiinţă estimează că schimbările climatice cresc intensitatea furtunilor şi a evenimentelor meteorologice extreme.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News