Live

Galerie Foto Tabloul "Naşterea lui Venus" de Botticelli a fost ținta activiştilor de mediu din Florenţa

Data actualizării: Data publicării:
"Nașterea lui Venus", Sandro Botticelli. Foto: Profimedia Images

Activiști de mediu italieni au lipit fotografii cu ravagiile provocate de schimbările climatice pe sticla de protecție a capodoperei Nașterea lui Venus, de Sandro Botticelli, expusă la Galeriile Uffizi din Florența. Tinerii, membri ai organizației Ultima Generazione, care desfășoară din 2022 acțiuni pentru a atrage atenția oamenilor asupra stării mediului înconjurător, au lipit imagini care arată un oraş din Toscana inundat, explicând că Guvernul este nepăsător în fața inundațiilor.

Cei doi bărbaţi au fost conduși la o secţie de poliţie din apropierea muzeului, a precizat organizația într-un comunicat. Galeriile Uffizi din Florenţa, unul dintre cele mai populare muzee din Italia, se află în centrul istoric al orașului.

"Guvernul continuă să pretindă nu au ars în ianuarie culturile, că apa nu va fi o problemă în această vară, că locuinţele distruse de inundaţii sunt accidente şi nu rezultatul unor alegeri umane”, a declarat Giordano, unul dintre cei doi protestatari, Giordano.

"Şi în loc să gestioneze problemele reale, face legi absurde" care sancționează acţiunile de protejare a climei, a adăugat el.

În luna ianuarie, Parlamentul italian a adoptat o lege care augmentează pedepsele pentru acţiunile împotriva monumentelor şi siturilor culturale, ca răspuns la o serie de inițiative ale activiştilor pentru climă. Legea a fost adoptată după ce, în decembrie, un judecător din Florenţa a decis că doi activişti care, în 2022, şi-au lipit mâinile de geamul care proteja o altă pictură a lui Botticelli, expusă de asemenea la Uffizi, nu au comis o infracţiune.

Organizaţia Ultima Generazione a început să desfăşoare acţiuni non-violente în Italia în 2022, în momentul alegerilor legislative, cerând politicienilor de toate orientările politice să facă din climă una dintre priorităţile lor.

Demonstraţiile din Italia fac parte dintr-o serie de acţiuni desfăşurate în întreaga Europă pentru a atrage atenţia asupra schimbărilor climatice, printre care se numără aruncarea de supă, piure de cartofi şi vopsea lavabilă pe opere de artă şi situri culturale.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum a deturnat realegerea lui Trump conferința pentru climă COP29. Președintele azer și-a schimbat total discursul

COP29, summitul anual al ONU pentru climă, a început la Baku. Ce spune trimisul SUA despre Trump și tranziția de la combustilii fosili

China este „îngrijorată” de planurile lui Trump legate de climă „și de Statele Unite după alegeri”. Reacții la Beijing

Donald Trump ar putea retrage din nou SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Ce va fi diferit față de prima ieșire

Partenerii noștri