Live

Sute de medici din Indonezia vaccinați cu serul chinezesc Sinovac s-au îmbolnăvit de Covid

Data publicării:
Lucrătorii din domeniul sănătății din Indonezia au fost printre primii care au fost vaccinați anti-Covid, atunci când a început procesul de inoculare, în ianuarie 2021. Foto: Profimedia Images

Peste 350 de medici din Indonezia s-au infectat cu COVID-19, deși erau vaccinați cu serul chinezesc Sinovac. Zeci dintre ei au fost spitalizați cu forme grave ale bolii, au anunțat oficialii, în contextul îngrijorărilor cu privire la eficacitatea vaccinurilor împotriva tulpinilor mai rezistente de coronavirus.

Cei mai mulți dintre medici au fost asimptomatici și au intrat în izolare la domiciliu, a spus Badai Ismoyo, șeful biroului de sănătate al districtului Kudus din Java centrală, în vreme ce câteva zeci erau în spital cu febră mare și niveluri de saturație în oxigen în scădere.

Kudus se luptă cu un focar despre care se crede că este cauzat de varianta Delta, mult mai transmisibilă, care a dus la o aglomerare în spitalele din regiune.

Lucrătorii din domeniul sănătății din Indonezia au fost printre primii care au fost vaccinați anti-Covid, atunci când a început procesul de inoculare, în ianuarie 2021. Aproape toți au primit vaccinul COVID-19 dezvoltat de compania chineză biofarmaceutică Sinovac, potrivit Asociației Medicale Indoneziene (IDI), scrie Reuters, citat de Agerpres.

Îngrijorări din cauza numărului mare de infectări cu Covid-19

În timp ce numărul lucrătorilor din domeniul sănătății din Indonezia care au murit din cauza COVID-19 a scăzut semnificativ - de la 158 de decese în ianuarie, până la 13 decese, în mai - experții în sănătate publică spun că numărul tot mai mare de îmbolnăviri din Java îi îngrijorează.

„Datele arată că pacienții au varianta Delta, deci nu este de mirare că focarele sunt mai mari decât până acum, deoarece, după cum știm, majoritatea lucrătorilor din domeniul sănătății din Indonezia au primit Sinovac și încă nu știm încă cât de eficient este împotriva variantei Delta”, a spus Dicky Budiman, un epidemiolog de la Universitatea Griffith din Australia.

Pandemia de coronavirus a făcut ravagii în Indonezia, care a avut unul dintre cele mai grave focare de Covid-19 din Asia, cu mai mult de 1,9 milioane de cazuri și 53.000 de decese, 946 dintre ele fiind în rândul cadrelor medicale.

Medici spitalizați cu Covid-19, deși erau vaccinați împotriva bolii

Pe teritoriul Indoneziei, cel puţin cinci medici şi o asistentă medicală au decedat din cauza COVID-19 după ce au fost vaccinaţi, potrivit grupului de iniţiativă statistică, deşi unul dintre aceştia a primit doar prima doză.

În capitala Indoneziei, Jakarta, medicul radiolog Prijo Sidipratomo a declarat pentru Reuters că ştie cel puţin şase medici care au fost spitalizaţi din cauza COVID-19 în ultima lună deşi au fost vaccinaţi, unul dintre aceştia aflându-se în prezent la terapie intensivă.

„Este alarmant pentru noi întrucât nu ne putem baza doar pe vaccinare”, a spus el, sfătuind oamenii să respecte cu stricteţe protocoalele sanitare.

La câteva săptămâni după sărbătoarea musulmană Eid Al-Fitr, Indonezia s-a confruntat cu o creştere a numărului de cazuri, rata de pozitivare depăşind miercuri 23%, iar cazurile zilnice ajungând la aproape 10.000, cel mai ridicat bilanţ de la sfârşitul lui februarie.

În cel mai recent raport asupra pandemiei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a solicitat Indoneziei să implementeze un lockdown mai strict odată cu creşterea transmisibilităţii din cauza variantelor îngrijorătoare şi acţiuni urgente în problema ''creşterii drastice a ratelor de ocupare a paturilor''.

Editor : Ioana Coman

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

VIDEO Răzbunare! Ce a făcut Ianis Hagi, imediat după ce a transformat o lovitură de la 11 metri în finala cu Celtic

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țara europeană care le-ar putea interzice medicilor să demisioneze. Legea vine ca urmare a unei amenințări cu plecări în masă

Tramvaiele din Timișoara s-au transformat în cabinete medicale pe roți. Călătorii își pot face spirometrii gratuite

Congres medical internațional în Oradea. 11 operații demonstrative au fost transmise live în două spitale din România și Ungaria

Cel puțin 10 persoane au murit în inundațiile devastatoare din Indonezia

Partenerii noștri