Live

Summit China-Africa: Senegalul cere implicarea Beijingului în combaterea terorismului din regiunea Sahel

Data actualizării: Data publicării:
Senegalul cere ca Beijingul să se implice în combaterea terorismului din regiunea Sahel, în cadrul sumiitului China-Africa. Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe senegalez Aissata Tall Sall şi-a exprimat speranţa, duminică, la Dakar, cu ocazia deschiderii summitului China-Africa, ca Beijingul să contribuie la combaterea insecurităţii în Sahel, regiune în care mai multe ţări sunt destabilizate de activităţile grupărilor jihadiste, informează AFP.

Adresându-se presei după o întâlnire cu omologul său chinez Wang Yi, Sall şi-a exprimat speranţa ca Beijingul să fie o voce puternică în lupta împotriva terorismului în regiunea Sahel.

„Ne-am dori ca vocea Chinei, având în vedere influenţa sa, să fie o voce puternică care să sprijine Senegalul şi toate ţările implicate în problema insecurităţii din Sahel”, a spus ea.

Şefa diplomaţiei senegaleze a subliniat că armatele din regiune dislocate în Sahel, regiune din care Senegalul face parte, au nevoie de „mult mai multe mijloace legale pentru a putea lupta împotriva teroriştilor şi împotriva iredentismului”.

O mare parte din Sahel, în special Mali, Niger şi Burkina Faso, se confruntă de ani de zile cu atacuri necontenite din partea grupărilor jihadiste, în pofida prezenţei forţei franceze Barkhane şi a forţelor ONU de menţinere a păcii.

Summitul China-Africa se va concentra pe aspecte privind comerţul şi securitatea şi se va încheia marţi, transmite Agerpres.

Această reuniune la nivel înalt are loc după un turneu în noiembrie al secretarului de stat american Antony Blinken în Kenya, Nigeria şi Senegal, pe fondul rivalităţii tot mai mari dintre Beijing şi Washington.

China este cel mai mare partener comercial al continentului african, comerţul direct ajungând la peste 200 de miliarde de dolari în 2019, potrivit ambasadei Chinei la Dakar.

Printre participanţi se numără preşedintele Republicii Democrate Congo Félix Tshisekedi, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi şi preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa.

Luni, preşedintele chinez Xi Jinping se va adresa participanţilor într-o intervenţie video, potrivit organizatorilor.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri