Live

SUA au bombardat milițiile iraniene din Irak

Data actualizării: Data publicării:
Foto: arhiva Guliver/Getty Images

Coaliția internațională condusă de Statele Unite a întreprins, în noaptea de joi spre vineri, mai multe atacuri aeriene împotriva unor fiefuri ale unor miliții din Irak care sunt sprijinite de Iran, anunță presa americană.

Bombardamentele vin la o zi după ce SUA au ajuns la concluzia că un astfel de grup sprijinit de Iran este vinovat pentru atacul cu rachetă care a vizat, miercuri seara, o bază din Irak unde erau cantonate forțe ale coaliției. Doi americani și un britanic au murit în atacul respectiv.

Un oficial american din domeniul apărării a declarat pentru CNN că bombardamentele din noaptea de joi spre vineri au fost efectuate cu avioane conduse de piloți, nu cu drone, iar atacul a vizat cinci depozite de arme. 

Într-un comunicat, Pentagonul a anunțat că loviturile aeriene au fost menite să distrugă capacitatea miliției Kata'ib Hezbollah, un grup șiit susținut de Iran, de a mai ataca militari americani. În depozitele atacate au fost stocate rachetele folosite în atacul de miercuri. 

„Aceste lovituri au fost de natură defensivă, proporțională și au constituit un răspuns direct la amenințarea pe care o reprezintă milițiile șiite proiraniene, care continuă să atace baze ce găzduiesc forțe ale coaliției”, a argumentat Pentagonul.

O conferință de presă cu detalii despre atac a fost anunțată pentru vineri dimineață. 

„SUA și coaliția rămân angajate în înfrângerea definitivă a ISIS și în asigurarea securității, stabilității și suveranității Irakului pe termen lung”, asigură Pentagonul în comunicat.

Se reaprind tensiunile?

Aceste bombardamente intervin la aproape două luni de când SUA și Iranul au fost pe punctul de a intra în război, la începutul anului. Însă tocmai când situația părea să se fi calmat, după atacul asupra unei baze cu trupe americane din Irak - care s-a dorit a fi răspunsul Iranului la uciderea generalului Qasem Soleimani de către SUA -, tensiunile dintre Washington și Teheran par să se fi reaprins.

Au fost mai multe atacuri cu rachetă în Irak în ultimele săptămâni, dar a fost pentru prima dată din decembrie, de la moartea unui angajat al armatei SUA, când loviturile milițiilor proiraniene au făcut victime în rândul occidentalilor. Moartea respectivului angajat a determinat SUA să atace ținte din Irak și Siria ale milițiilor proiraniene și a servit totodată ca justificare pentru uciderea, într-un atac cu dronă, în Irak, a generalului Qassem Soleimani, considerat al doilea cel mai influent lider din Iran.

În atacul de miercuri seara, în afară de uciderea celor doi americani și a britanicului, au mai fost răniți 14 militari: americani, britanici, dar și polonezi. 

Pe de altă parte, această serie de atacuri intervine în condițiile în care atât Iranul, cât și SUA se luptă cu epidemia cauzată de noul coronavirus.

Redactor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Ucraina scapă de o datorie de 4,7 miliarde de dolari față de SUA. „Am făcut pasul stipulat în lege către anularea acelor împrumuturi"

Rusia amenință că noua bază americană din Polonia, similară scutului antirachetă de la Deveselu, duce la creșterea pericolului nuclear

Mii de migranţi au format o caravană în Mexic pentru a ajunge în SUA înainte ca Trump să preia puterea

Partenerii noștri