SUA avertizează China că poziţia sa faţă de Rusia îi ameninţă „integrarea” în economia mondială
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat miercuri Beijingul că poziţia Chinei faţă de Rusia ameninţă „integrarea” sa în economia mondială. Șefa finanțelor americane face apel, totodată, la reforma marilor instituţii economice mondiale, în contextul războiului din Ucraina.
„Atitudinea lumii faţă de China şi voinţa sa de a îmbrăţişa o integrare economică mai aprofundată ar putea fi destul de afectate de reacţia Chinei la apelul nostru pentru o acţiune hotărâtă împotriva Rusiei”, a avertizat șefa Trezoreriei într-un discurs susţinut la Atlantic Council, un think tank american, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
China a rămas un partener al Moscovei în pofida invaziei în Ucraina. SUA şi aliaţii lor occidentali au adoptat mai multe serii de sancţiuni economice şi financiare împotriva Rusiei, în special îngheţarea activelor şi interdicţii la derularea de tranzacţii împotriva marilor bănci ruseşti.
Aceste măsuri ar trebui să forţeze „Kremlinul să aleagă între susţinerea economiei şi finanţarea în continuare a războiului brutal al lui (Vladimir) Putin”, a spus Janet Yellen.
Într-un sens mai larg, ea a criticat ţările şi companiile care nu au rupt încă legăturile comerciale cu Rusia, subliniind că aceste ţări speră fără îndoială „să umple golul lăsat de alţii, păstrându-şi relaţiile cu Rusia. Acest gen de motivaţie nu ţine pe termen lung”, a avertizat şefa Trezoreriei SUA.
Reforma instituţiilor economice mondiale
În acelaşi timp, Janet Yellen a pledat pentru o reformă a marilor instituţii economice mondiale, apreciind că războiul în Ucraina a demonstrat necesitatea de a face să evolueze organizaţii precum Fondul Monetar Internaţional (FMI).
„Trebuie să ne modernizăm instituţiile existente - de la FMI la băncile multilaterale de dezvoltare - pentru ca ele să fie adaptate secolului XXI, în care provocările şi riscurile sunt din ce în ce mai globale”, a afirmat ea, cu cinci zile înainte de debutul reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale, care se vor derula din nou în mod hibrid.
Janet Yellen a îndemnat mai ales de a examina „guvernanţa instituţiei pentru a se asigura că ea reflectă atât economia globala actuală, cât şi angajamentele statelor membre faţă de principiile şi obiectivele de baza ale FMI”.
„Unii ar putea spune că poate nu este momentul de a gândi lucrurile în cadru mare”, a recunoscut ea.
„Dar cred că acum este un moment prielnic pentru a remedia defectele sistemului nostru financiar internaţional care ne provoacă probleme în timp real”, a argumentat şefa Trezoreriei americane.
Dincolo de situaţia din Ucraina, întâlnirile de săptămâna viitoare se vor concentra pe livrările de vaccinuri, lupta împotriva încălzirii globale şi sprijinul pentru ţările cu venituri mici, a precizat Janet Yellen.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News