Live

Mike Waltz, fost membru al Beretelor Verzi, ales de Trump să-i fie consilier pentru securitate națională

Data publicării:
Mike Waltz are o lungă istorie în cercurile politice din Washington Foto: Profimedia

Preşedintele ales Donald Trump l-a ales pe reprezentantul republican Mike Waltz pentru a fi consilierul său pe probleme de securitate naţională, apelând pentru această funcţie importantă la un membru în retragere al Beretelor Verzi (forţă de operaţiuni speciale a armatei SUA - n.r.) care este un critic important al Chinei, au declarat luni pentru Reuters două surse familiare cu subiectul.

Waltz, un om de încredere al lui Trump, care a servit şi în Garda Naţională unde a avut rang de colonel, a criticat activitatea Chinei în Asia-Pacific şi a pledat pentru necesitatea ca Statele Unite să fie pregătite pentru un potenţial conflict în regiune, scrie News.ro.

Consilierul pentru securitate naţională este un rol puternic la Casa Albă, care nu necesită însă confirmarea Senatului.

Waltz va fi responsabil de informarea lui Trump cu privire la principalele probleme de securitate naţională şi de coordonarea cu diferite agenţii.

Waltz a criticat administraţia Biden pentru retragerea dezastruoasă din Afganistan în 2021 şi a lăudat public opiniile lui Trump în materie de politică externă.

„Adesea, cei care perturbă nu sunt plăcuţi. Dar sincer, instituţia noastră de securitate naţională şi o mulţime de oameni care sunt înrădăcinaţi în vechi obiceiuri proaste la Pentagon au nevoie de o astfel de perturbare”, a declarat Waltz în timpul unui eveniment la începutul acestui an. „Donald Trump este acest perturbator”, a adăugat el.

Waltz are o lungă istorie în cercurile politice din Washington. A fost director pentru politica de apărare pentru secretarii apărării Donald Rumsfeld şi Robert Gates şi a fost ales în Congres în 2018. El este preşedintele subcomitetului pentru serviciile armate din Camera Reprezentanţilor - care supervizează logistica militară - şi face parte, de asemenea, din comitetul restrâns pentru informaţii.

Waltz face parte, de asemenea, din grupul de lucru al republicanilor pentru China şi a susţinut că armata americană nu este atât de pregătită pe cât ar trebui să fie în cazul unui conflict în regiunea Indo-Pacific.

Într-o carte publicată la începutul acestui an, intitulată „Hard Truths: Think and Lead Like a Green Beret” („Adevăruri dure: Gândeşte şi conduce ca o Beretă Verde”), Waltz a prezentat o strategie în cinci părţi pentru prevenirea războiului cu China, inclusiv înarmarea mai rapidă a Taiwanului, reasigurarea aliaţilor din Pacific şi modernizarea avioanelor şi navelor.

Cu privire la Ucraina, Waltz a declarat că opiniile sale au evoluat. După invazia Rusiei din 2022 în Ucraina, el a cerut administraţiei Biden să furnizeze mai multe arme Kievului pentru a-i ajuta pe ucraineni să respingă forţele ruse. Dar în timpul unui eveniment desfăşurat luna trecută, Waltz a declarat că trebuie să existe o reevaluare a obiectivelor Statelor Unite în Ucraina. „Este în interesul Americii, vom investi timpul, avuţia, resursele, de care avem nevoie în Pacific în momentul de faţă?” a întrebat Waltz.

El l-a lăudat pe Trump pentru că i-a împins pe aliaţii NATO să cheltuiască mai mult pentru apărare, dar, spre deosebire de preşedintele ales, nu a sugerat retragerea Statelor Unite din alianţă.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Trump părea complet fascinat de Putin”. Ce spune fostul cancelar german Merkel despre întâlnirile avute cu liderul american

Elon Musk a dezvăluit detalii din proiectul său „radical” de reformare a statului federal american. Ce prevede planul miliardarului

Cum l-au subestimat toate sondajele de opinie pe Donald Trump și de ce i se întâmplă asta numai lui

Record istoric: Bitcoin a depăşit pentru prima dată pragul de 95.000 de dolari

Partenerii noștri