Live

Mega-racheta NASA revine în hangar din cauza uraganului care se îndreaptă spre Florida

Data publicării:
Mega-racheta NASA revine în hangar din cauza uraganului care se îndreaptă spre Florida. Foto: Profimedia

Noua mega-rachetă pe care NASA intenţionează să o trimită spre Lună va reveni în hangar pentru a fi pusă la adăpost de un uragan, a declarat Agenţia spaţială americană luni, o operaţiune care amână sine die lansarea mult aşteptatei misiuni Artemis 1, amânată deja de mai multe ori, informează AFP.

Oficialii NASA „s-au reunit luni dimineaţă şi au luat această decizie pe baza celor mai recente prognoze referitoare la uraganul Ian”, a scris NASA într-un articol pe blog.

Racheta, cu o înălţime de 98 de metri, este în prezent scoasă pe pista de lansare la centrul spaţial Kennedy, din Florida. Manevra complexă care vizează reîntoarcerea în clădirea gigantică de asamblare, situată la o distanţă de câţiva kilometri, ar trebui să înceapă la ora locală 23:00 (3:00 GMT). Racheta va fi transportată pe o imensă platformă rulantă într-un ritm foarte lent, pentru a evita pe cât de mult posibil vibraţiile care ar putea-o avaria.

Este vorba „despre decizia corectă” astfel încât echipele şi racheta să rămână „în siguranţă”, a scris pe Twitter Jim Free, administrator asociat al NASA.

Uraganul Ian, în prezent aflat în sudul Cuba, urmează să se deplaseze în cursul săptămânii spre Florida prin Golful Mexic.

NASA a aşteptat până în ultimul moment pentru a lua această decizie întrucât dacă racheta ar fi fost lăsată afară, ar fi fost posibilă o tentativă de lansare imediat după trecerea furtunii.

Dar acum nu va fi timp suficient pentru scoaterea rachetei înaintea sfârşitului ferestrei de lansare actuale, care durează până pe 4 octombrie.

NASA nu a oferit niciun indiciu referitor la o viitoare dată de lansare.

Următoarea fereastră de lansare este prevăzută pentru perioada 17-31 octombrie, cu o posibilitate aproape zilnică de lansare, exceptând zilele de 24, 25, 26 şi 28 octombrie. Următoarea va fi în perioada 12-27 noiembrie (cu excepţia zilelor 20, 21 şi 26).

După deja două tentative de lansare anulate în ultimul moment în urmă cu câteva săptămâni în special din cauza unei scurgeri de hidrogen lichid în timpul operaţiunii de umplere a rezervoarelor, această nouă problemă vine într-un moment nepotrivit pentru NASA, mai notează AFP, citată de Agerpres.

După 50 de ani de la ultima misiune a programului Apollo, Artemis 1, care nu va transporta astronauţi în spaţiu, are scopul de a verifica dacă Orion, capsula plasată în vârful rachetei, este suficient de sigură pentru a transporta în viitor echipaje umane pe Lună.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fabricarea rachetei Oreșnik a fost realizată cu ajutorul unor firme din Germania și Japonia, care au furnizat echipamente esențiale

Maia Sandu confirmă că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al Republicii Moldova

Ucraina spune că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al României. MApN: „Nu a fost confirmată”

Moment istoric: sonda Parker va „atinge” Soarele, la cea mai mică distanță de până acum

Partenerii noștri