Live

Donald Trump înarmează lumea

Data actualizării: Data publicării:

Preşedintele american doreşte să facă din Statele Unite, Deja dominante în comerţul global cu arme, un jucător şi mai mare care să preia control total. Americanii au exportat, anul acesta, arme în valoare de aproape 200 de miliarde de dolari.

Există două modalităţi prin care guvernele străine pot achiziţiona arme din Statele Unite - vânzări comerciale directe, negociate între guvern şi o companie şi vânzările militare străine, în care executivul străin colaborează cu Pentagonul pentru o eventuală tranzacţie.

Anul acesta, vânzările comerciale ale echipamentelor militare americane către guvernele străine au crescut cu aproape 7 procente, sărind de 136 de miliarde de dolari.

La acestea se adaugă vânzările militare străine care au crescut cu peste o treime, ajungând la 55,6 miliarde de dolari.

În ultimii doi ani, adică de când Donald Trump a preluat controlul Casei Albe, astfel de vânzări au crescut cu peste 80%.

Combinate, exporturile au crescut cu 13 la sută, până la 192,3 miliarde de dolari. Oficialii americani, au atribuit creşterea presiunii puse de administraţia Trump asupra aliaţilor săi din Uniunea Europeană, Coreea de Sud şi Japonia să plătească mai mult pentru apărarea. Este de fapt o parte a politicii sale „America First”. Chiar anul acesta în aprilie, administrația Trump a lansat un nou plan numit „Cumpără american” , care a relaxat restricțiile privind vânzările, astfel încât Statele Unite să joace un rol şi mai important în creșterea afacerilor în străinătate şi implicit în dezvoltarea industria de armament american.

Aliații NATO continuă să cumpere cantități mari de arme americane pentru a contracara Rusia, în timp ce efortul administrației Trump de a împiedica Iranul a dus, de asemenea, la o cerere mai mare din partea țărilor din Orientul Mijlociu.

Departamentul de Stat a refuzat să publice o defalcare a vânzărilor către anumite țări, însă rapoartele au indicat că mai mult de o treime din vânzări au fost destinate ţărilor din Golf. Arabia Saudită, în ciuda scandalurilor, continuă să fie cel mai mare client al americanilor.

Volumul uriaş al comerţului cu armament dintre cele două ţări este fix unul dintre motivele pentru care Administraţia de la Washington e precaută în relaţiile cu Riadul, pentru că nu doreşte să supere cel mai mare aliat al său din Orientul Mijlociu.

Statele Unite şi Arabia Saudită au în prezent un contract de peste o sută de miliarde de dolari încheiat anul trecut pentru livrarea de armament pe o perioadă de 10 ani. Mare parte dintre ele nu au fost livrate, dar se fac paşi.

Anul acesta, printre cele mai importante contracte ale americanilor se află un acord de 6 miliarde şi jumătate de dolari pentru nave de luptă încheiat cu Arabia Saudită, iar anul trecut mai fusese încheiat un acord de peste 20 de miliarde de dolari.

Americanii au mai semnat contracte şi cu oficialii din Kuweit, cu cei din Polonia, dar şi un acord de 756 de milioane de dolari pentru sisteme Patriot încheiat cu România.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Adrian Mutu a spus cum a cunoscut-o pe cea de-a treia sa soție! ”E o chestie intimă”. Ce a făcut a doua oară când a văzut-o

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pagini false pentru a induce în eroare alegătorii. Grupuri pentru Kamala cu sloganul lui Trump

Ce vor face democrații dacă Trump îşi proclamă prematur victoria în alegerile prezidențiale. „Suntem pregătiți”

Greta Thunberg, mesaj dur despre Kamala Harris și Donald Trump înainte de alegerile prezidențiale: „Au sânge pe mâini”

Tucker Carlson, „trompeta” lui Trump, susține că a fost „mutilat fizic” de un demon care i-a lăsat „urme de gheare”

Partenerii noștri