Live

Destituirea lui Donald Trump. Vot crucial în Senat: Președintele, achitat pentru ambele acuzații

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Senatul american, controlat de republicani, s-a pronunțat miercuri prin vot în privința destituirii președintelui Donald Trump, dar, așa cum era de așteptat, procesul de impeachment s-a încheiat cu achitarea șefului Casei Albe în cazul ambelor acuzații care fuseseră formulate împotriva sa de Camera Reprezentanților, unde domină democrații.

ACTUALIZARE 6 februarie, ora 1:00 Preşedintele american Donald Trump, achitat miercuri de Senat, după un proces de destituire care a ţinut America în suspans, a anunţat că se va adresa joi după-amiaza de la Casa Albă.

„Voi face o declaraţie mâine (joi - n.r.), la ora 12:00 (17:00 GMT, 19:00, ora României) de la Casa Albă, pentru a vorbi despre victoria ţării noastre împotriva acestei mascarade de impeachement”, a scris pe Twitter Donald Trump.


ACTUALIZARE 23:50 Procedura de impeachment care îl viza pe Donald Trump a fost declarată oficial închisă, după ce președintele a fost achitat pentru ambele acuzații în Senat.

ACTUALIZARE 23:35 Scor final: Donald Trump declarat nevinovat pentru obstrucționarea Congresului cu 53 de voturi la 47.

ACTUALIZARE 23:27 Senatorii votează acum în privința acuzației de obstrucționare a Congresului. Deja sunt suficiente voturi împotrivă pentru a fi achitat și pentru această acuzație, în condițiile în care era necesară o majoritate de două treimi pentru a fi declarat vinovat. 

ACTUALIZARE 23:17 Senatul american a votat în privința acuzației de abuz de putere ce i se aduce președintelui. Aceasta a fost găsit nevinovat cu 52 de voturi la 48.

ACTUALIZARE 21:50  Senatorul republican Mitt Romney a declarat, miercuri seară, că intenţionează să voteze pentru condamnarea preşedintelui SUA, Donald Trump, pe care îl consideră vinovat de abuz de putere.

Mitt Romney a declarat că, deşi va fi în minoritate, votul său va fi în favoarea demiterii lui Donald Trump.

Donald Trump se face „vinovat de un îngrozitor abuz asupra încrederii publice”, a afirmat Mitt Romney, coleg de partid cu Donald Trump, dar un mai vechi critic al său.

ACTUALIZARE ORA 20:00.  Camera Reprezentanţilor intenţionează să continue investigaţia care îl vizează pe preşedintele SUA, Donald Trump, inclusiv după eventuala achitare de către Senat, iar fostul consilier pentru Siguranţă Naţională, John Bolton, va fi citat ca martor, afirmă un lider democrat, Jerrold Nadler, citat de CNN.

Raportul de forțe din Senat

Pentru a-l demite pe președinte, ar fi necesare două treimi din cele 100 de voturi din Senat. Or, niciunul dintre cei 53 de republicani din camera superioară a Congresului nu a anunţat că va vota pentru. Democraţii au 45 de mandate în Congres, iar alţi 2 senatori sunt independenţi (Bernie Sanders şi Angus King). În mod obişnuit, vicepreşedintele Statelor Unite este şi preşedintele Senatului, însă el nu poate vota decât în cazuri de egalitate perfectă de voturi, votul său fiind mereu cel decisiv. În acest caz, însă, vicepreşedinte Mike Pence nu poate vota, fiind într-un conflict de interese direct - votul său decisiv ar putea fi cel care să îl pună în funcţia de preşedinte al Statelor Unite.

Toată această saga a început în septembrie 2019, când Camera Reprezentanților a anunțat că începe investigația pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump.

Acuzațiile aduse lui Donald Trump 

Abuz de putere este prima acuzație formulată în privința lui Donald Trump. Președintele este suspectat că a făcut presiuni asupra Ucrainei, pentru a influența campania sa prezidențială din 2020. Pentru aceasta, a suspendat un ajutor militar destinat Kievului și a amânat o întâlnire la Casa Albă. 

Obstrucționarea Congresului este cea de-a doua acuzație adusă lui Donald Trump și a fost formulată pentru eforturile pe care președintele le-ar fi făcut pentru a-și ascunde faptele de abuz de putere. 

În jurul orei locale 16:00 (23:00, ora României) va începe procedura de vot. Vor fi, practic, două voturi, pentru fiecare dintre acuzații. Înainte de aceasta, în cursul dimineții, senatorii vor lua cuvântul și vor explica de ce au decis să-l condamne sau să îl achite pe Donald Trump.

Cum din partea republicanilor nu sunt așteptate surprize, toți ochii vor fi asupra democraților din Senat, pentru a vedea dacă există politicieni care „dezertează”, ceea ce ar fi pe placul taberei lui Trump, care ar avea ca argument că achitarea s-a bucurat de  susținere „bipartizană”.

Senatul și-a încheiat luni faza pledoariilor în procesul lui Donald Trump și a refuzat să audieze noi martori, astfel că votul final a fost programat pentru miercuri.

 Marți seara, Donald Trump a venit în Congres pentru a rosti discursul anual despre Starea Uniunii.

Este pentru a patra oară în istoria Statelor Unite când un președinte a fost vizat de procedura de impeachment, iar prin votul din Senat, al 45-lea preşedinte al Statelor Unite intră într-un club exclusivist din care mai fac parte doar Bill Clinton şi Andrew Johnson. Richard Nixon, al patrulea președinte vizat de impeachment, a demisionat înainte ca Senatul să ajungă se pronunțe dacă este sau nu vinovat.

Ce este şi ce presupune procedura de impeachment

Impeachment-ul sau procedura de punere sub acuzare este o procedură înscrisă în Constituţia americană prin care Congresul poate, în urma unei investigaţii, să acuze un oficial al puterii executive de „infracţiuni şi delicte grave” şi apoi să îl demită în urma unui proces politic. Prerogativa de acuzare aparţine Camerei Reprezentanţilor, în timp ce prerogativa judecării cazului aparţine Senatului. 

Nu doar preşedintele Statelor Unite poate fi pus sub acuzare. Procedura poate fi iniţiată pentru orice membru al puterii executive, inclusiv pentru vicepreşedinte sau pentru membrii cabinetului. Într-un sistem prezidenţial, aşa cum este cel al Statelor Unite, executivul nu răspunde în faţa legislativului, iar singura modalitate prin care un preşedinte poate fi destituit este prin procedura de punere sub acuzare. 

Fiecare cap de acuzare este analizat de senatori şi pentru fiecare dintre ele se dă un vot separat. Dacă oficialul este găsit vinovat pentru oricare dintre acuzaţii, el este în mod automat demis din funcţia pe care o ocupă. Demiterea din funcţie este singura consecinţă a unui vot pozitiv în cadrul procesului politic din Senat, însă, ulterior, ea poate fi suplimentată cu o interdicţie de a mai candida. Aceasta, însă, presupune un nou vot separat. 

Astfel, chiar şi în situaţia improbabilă în care ar fi demis, Donald Trump ar putea, totuşi, să candideze la alegerile prezidenţiale din 2020, dacă Senatul nu îi va de o interdicţie explicită în acest sens.

Ce a dus la punerea sub acuzare a lui Donald Trump

Donald Trump este acuzat, în primul rând, de Camera Reprezentanţilor că s-a folosit de funcţia de preşedinte al republicii pentru a obţine beneficii personale, ignorând sau afectând, astfel, interesul naţional. Prin faptul că a solicitat de la omologul său ucrainean şi a pus presiune pe acesta pentru investigarea unuia dintre contracandidaţii săi, preşedintele Trump este acuzat de abuz de putere.

Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au avut o conversație telefonică în 25 iulie 2019. Stenograma convorbirii arată că președintele american a făcut presiuni asupra omologului său ucrainean pentru a demara o anchetă în privința fostului vicepreședinte democrat Joe Biden și a fiului lui, care era în consiliul de administrație al unei companii, Burisma, deținute de un oligarh ucrainean. (Numirea lui Hunter Biden în această companie s-a făcut în mai 2014, după ce fostul președinte Viktor Ianukovici fusese alungat de la putere prin protestele din Piața Maidan și după ce Rusia începuse procesul de anexare a Crimeei.)

Citiți și: Despre ce este vorba în scandalul convorbirii lui Trump cu președintele Ucrainei?

Convorbirea din iulie 2019 dintre Donald Trump și președintele proaspăt instalat în funcție în Ucraina, Volodimir Zelenski, a avut loc după ce administrația Trump amânase până la mijlocul lunii septembrie acordarea unui ajutor militar american pentru Ucraina ce fusese aprobat de Congres. Această decizie a Casei Albe, de suspendare a ajutorului militar pentru Ucraina, ar fi fost o formă de a-l constrânge pe președintele Zelenski să acționeze în sensul dorit de Donald Trump.

De asemenea, în convorbirea sa cu Zelenski, Donald Trump se referă la piratarea informatică din 2016 a serverului de e-mail al Partidului Democrat, părând să sugereze că acest server, numit Crowdstrike, încă există undeva în Ucraina, posibil în posesia unui oligarh. Trump cere ajutor pentru găsirea acestui server, după cum arată stenograma convorbirii.

Mai mult, Trump l-ar fi trimis pe fostul primar al New Yorkului şi avocatul său personal, Rudy Giuliani, în Ucraina pentru a face presiuni la adresa lui Zelenski. Giuliani ar fi fost în contact direct şi constant cu secretarul de stat Mike Pompeo şi Donald Trump însuşi. 

Citiţi şi: Ambasadorul SUA la UE, mărturie devastatoare în Congres: Totul a fost la ordinele lui Trump

Un responsabil al bugetului american a cerut Pentagonului „să aştepte” înainte de plăti un ajutor armatei ucrainene la o oră şi jumătate după apelul telefonic între preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

Citiţi şi: Conversaţia integrală a lui Trump cu preşedintele Ucraine, pentru care ar putea fi demis. „Aş vrea să ne faceţi o favoare”

În ceea ce priveşte al doilea cap de acuzare, obstrucționarea CongresuluiTrump e acuzat că a eludat unele proceduri și s-a declarat pe sine „deasupra răspunderii funcţiei, deasupra poporului american şi deasupra puterii Congresului”.

Redactor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Donald Trump amenință că va cere restituirea Canalului Panama. „Această escrocherie se va opri imediat”

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Partenerii noștri