Live

De ce hobby-ul preferat al lui Donald Trump este un „coșmar” pentru agenții Secret Service care trebuie să îl protejeze

Data publicării:
Terenurile de golf sunt zone greu de securizat pentru agenții Secret Service care trebuie să îl apere pe Donald Trump. Foto: Profimedia Images

Noua tentativă de asasinare a lui Donald Trump, a doua din ultimele două luni, arată cât de greu este pentru agenții Secret Service să protejeze un președinte sau fost președinte al Statelor Unite în zone expuse, precum un teren de golf sau mitinguri în aer liber, potrivit mai multor experți în securitate, care spun că hobby-ul preferat al lui Trump este un „coșmar” pentru Secret Service, scrie Business Insider.

Agenții Secret Service au tras asupra unui suspect înarmat cu o pușcă automată de tip Ak-47, în incinta Trump International Golf Club din West Palm Beach, Florida, acolo unde fostul președinte american juca golf în acel moment.

Nu se cunoaște încă dacă bărbatul a reușit să tragă cu arma înainte ca echipa de protecție să îl localizeze. Acesta se afla la o distanță de între 270 și 450 de metri de Trump.

După ce agenții Secret Service au tras asupra sa, suspectul a fugit de la fața locului. Detalii dezvăluite de un martor au ajutat la prinderea suspectului pe o autostradă.

„Acesta este un deznodământ foarte bun, având în vedere numărul de persoane pe care le-au avut la dispoziție pentru a gestiona situația”, a explicat Kenneth Gray, fost agent special FBI.

Conform postărilor sale de pe rețelele sociale, suspectul Ryan Wesley Routh ar fi călătorit în urmă cu doi ani la Kiev pentru a susține Ucraina, îndemnându-i și pe alți americani să i se alăture. Colaj foto: Profimedia Images

Incidentul care a avut loc duminică reprezintă a doua tentativă de asasinare a lui Trump din ultimele două luni. Pe data de 13 iulie, fostul președinte american a fost rănit după ce un bărbat a tras de mai multe ori în direcția sa în timpul unui miting electoral din Butler, Pennsylvania.

Suspectul, care a fost ucis de un lunetist al Secret Service, se urcase pe acoperișul unei clădiri aflate la doar 135 de metri de podiumul unde Trump își susținea discursul.

„Toate evenimentele în aer liber sunt de coșmar”, a spus Jeffrey James, un fost agent Secret Service, pentru BI. „Așa am descris mitingul unde președintele Trump a fost împușcat pentru că ești în exterior, raza vizuală se extinde mii de metri.”

James a lucrat ca agent special pentru Secret Service timp de 22 de ani, în timpul mandatelor prezidențiale ale lui Clinton, Bush, Obama și Trump. Terenul de golf, un loc pe care Trump îl vizitează deseori, prezintă niște dileme în plus pentru agenții de pază.

Potrivit autorităților americane, suspectul s-ar fi aflat la o distanță între 250 și 450 de metri de Trump. În imaginile din satelit, distanța pare mult mai mică - aproximativ 150 de metri. Foto: Profimedia Images

În calitate de fost președinte și candidat la alegerile prezidențiale din noiembrie, Trump nu beneficiază de o echipă de protecție la fel de mare ca cea a actualului președinte.

Capacitatea poliției și a agenților de securitate de a dejuca astfel de tentative este limitată în zone deschise aflate în aer liber, potrivit lui Matthew Shoemaker, fost ofițer al Defense Intelligence Agency.

Un posibil suspect se poate ascunde cu ușurință în umbra copacilor, în timp ce fostul președinte se plimbă în cea mai expusă zonă a terenului de golf, potrivit lui James.

În afară de multele unghiuri moarte cu care agenții Secret Service au de-a face în această situație, ei nu ar închide un întreg teren de golf nici măcar pentru președintele în funcție.

„Nu este mereu practic să închizi totul, precum drumurile învecinate - ar putea deveni foarte complicat. Și atunci începi să întrerupi comerțul și traficul doar pentru că președintele joacă golf și atunci devine dificil să justifici așa ceva”, a povestit James.

Incidentul care a avut loc duminică reprezintă a doua tentativă de asasinare a lui Trump din ultimele două luni. Foto: Profimedia Images

În schimb, fostul agent a spus că o echipă de securitate asigură un perimetru în jurul locului în care președintele joacă golf.

Când lucra la Secret Service, James a spus că echipa lui trimitea de obicei un agent înainte care examina zona unde președintele urma să joace golf, asigurându-se în același timp că nimeni nu poate să îl atace pe Trump de la spate.

O echipă era mereu în preajma lui Trump pentru a interveni în caz de nevoie. „Agentul care era înainte, care l-a văzut [pe suspect] - asta era exact ceea ce el sau ea trebuia să facă”, a mai spus James.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump se laudă că atrage un public mai numeros chiar decât Elvis Presley „și eu nu am chitară”

Rusia dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinare a lui Donald Trump. Cum funcționează campania de dezinformare a Kremlinului

Angajații de la Tesla, SpaceX şi X donează pentru Kamala Harris, în timp ce Elon Musk îl sprijină pe Donald Trump

Statele Unite riscă să intre în „shutdown”, după ce Congresul a respins prelungirea bugetului federal

Partenerii noștri