Live

„Act de trădare!”. Critici în SUA la adresa lui Trump după întâlnirea cu Putin

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Scenă incredibilă în conferinţa de presă de luni a președinților Putin și Trump. Preşedintele Statelor Unite a luat apărarea Rusiei, şi nu a autorităţilor din ţara pe care o conduce, autorităţi care spun că Statele Unite au fost victima unui atac rusesc. E vorba, desigur, despre atacul asupra alegerilor prezidenţiale americane.

Foto: Guliver/Getty Images

ACTUALIZARE MARȚI, 17 IULIE. Preşedintele american Donald Trump, care se confruntă cu un val de critici după comportamentul său la summitul cu omologul rus Vladimir Putin de la Helsinki, a declarat marţi că s-a exprimat greşit la conferinţa de presă comună a celor doi şi că de fapt a vrut să spună că nu vede niciun motiv pentru care Rusia să nu fi fost cea care s-a amestecat în alegerile americane din 2016. Citiți detalii aici:

VIDEO Trump spune că s-a exprimat greşit la conferinţa cu Putin: "Am spus <ar fi> în loc de <nu ar fi>"

Citiți și: Ce ar trebui să ne îngrijoreze după întâlnirea Trump-Putin?

Donald Trump: „Au venit mai mulţi oameni la mine şi mi-au spus că ei cred că este vorba despre Rusia. Şi l-am auzit şi pe preşedintele Putin care a spus că Rusia nu este implicată. Şi nici eu nu văd de ce s-ar fi implicat Rusia. (...) L-am numit concurent (pe Vladimir Putin, n.r.) şi încă unul bun. De fapt, cuvântul concurent este un compliment”.
Vladimir Putin: „Am fost şi eu agent de informaţii, ştiu cum se fabricau dosarele, asta în primul rând. În al doilea rând, cred că Rusia este un stat democrat şi sper că voi nu negaţi acest drept ţării voastre, nu negaţi că SUA sunt o democraţie. Credeţi că SUA sunt o democraţie? Dacă e aşa, atunci concluziile finale în această dispută pot fi soluţionate doar printr-un proces în tribunal, nu de agenţii. (...) Haideţi să nu ne mai pierdem timpul cu lucruri mărunte şi să nu mai folosim relaţia SUA-Rusia ca monedă de schimb în bătăliile politice interne”.

Donald Trump: Am discutat direct cu preşedintele Putin despre problema amestecului Rusiei în alegerile noastre. Am simţit că e cel mai bine să-i transmit personal. Am petrecut mult timp vorbind despre asta. Preşedintele Putin este şi el preocupat să rezolve problema, este foarte interesat de acest lucru.
Vladimir Putin: Încă o dată, preşedintele Trump a ridicat problema aşa-zisului amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA. Aş vrea să repet ceea ce am spus deja de mai multe ori. Federaţia Rusă nu a intervenit şi nu are intenţia de interveni în afacerile interne ale SUA, inclusiv în procesul electoral. În cazul în care va apărea orice fel de document în această privinţă, suntem pregătiţi să-l analizăm împreună.

Cu doar trei zile în urmă, FBI a inculpat încă 12 ruşi, care sunt acuzaţi de conspiraţie împotriva Statelor Unite. Atenţie, e vorba despre angajaţi ai serviciului rus de informaţii militare. Mai mult, chiar luni Departamentul american al justiţiei a anunţat arestarea unei cetăţene ruse acuzate că a conspirat ca agentă a guvernului Rusiei. Ea a dezvoltat legături cu cetăţeni americani şi s-a infiltrat în grupuri politice, a informat Reuters. Maria Butina, în vârstă de 29 de ani, lucra sub îndrumarea unui oficial de rang înalt de la Moscova sancţionat de Trezoreria SUA, a precizat Departamentul Justiţiei. Ea a fost arestată preventiv duminică şi urmează să fie audiată miercuri de o instanţă.

Ei bine, cu preşedintele Rusiei alături, Donald Trump şi-a învinuit propria ţară. Spune că toată ancheta privind amestecul Rusiei în alegeri e o mare greşeală şi o vânătoare de vrăjitoare şi că relaţia Statelor Unite cu Rusia a devenit mai proastă ca niciodată, din cauza anilor de prostie americană. „Totul s-a schimbat în urmă cu câteva ore”, e promisiunea pe care a făcut Donald Trump după întâlnirea cu Vladimir Putin.

Pentru fostul director CIA John Brennan, comentariile lui Donald Trump au fost „imbecile” şi un act de „trădare”.

De altfel, preşedintele Donald Trump a fost criticat în Statele Unite, inclusiv din partea propriului partid, pentru atitudinea sa la întâlnirea de luni, de la Helsinki, cu omologul său rus, Vladimir Putin, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Mai mulţi senatori republicani şi un fost director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) au condamnat lipsa oricărui accent critic la adresa Rusiei din partea lui Trump şi faptul că el a acceptat dezminţirile lui Putin privind amestecul Moscovei în alegerile americane. Mai mult, preşedintele american a afirmat despre propria ţară că s-a comportat într-un mod stupid în relaţia cu Rusia.

Citiți și: 

Obama: Politica liderului atotputernic este într-o rapidă ascensiune

Donald Trump, desființat de „Terminator”, după întâlnirea cu Putin

Presa din Marea Britanie l-a criticat în termenii cei mai duri pe Trump, după summitul cu Putin


John Brennan, fost director al CIA, a sugerat că preşedintele ar trebui destituit: „Spectacolul lui Donald Trump la conferinţa de presă de la Helsinki se ridică la nivelul infracţiuni şi abateri de conduită grave şi îl depăşeşte. N-a lipsit nimic până la trădare. Nu doar că comentariile lui Trump au fost imbecile, ci el e cu totul în buzunarul lui Putin. Patrioţi Republicani, unde sunteţi???”, a scris el pe Twitter.


Senatorul republican Lindsay Graham şi-a făcut cunoscută părerea prin intermediul aceleiaşi reţele sociale. „Ocazie ratată de preşedintele Trump de a trage la răspundere cu fermitate Rusia pentru amestecul din 2016 şi pentru a transmite un avertisment puternic cu privire la viitoarele alegeri. Acest răspuns al lui Trump va fi considerat de Rusia ca un semn de slăbiciune şi va crea mult mai multe probleme decât rezolvă”, a scris el.

Senatorul republican John McCain, fost candidat la prezidențiale și șeful comisiei pentru serviciile armate, a dat publicității un comunicat în care afirmă că a asistat la una dintre cele mai rușinoase prestații de care își amintește din partea unui președinte american. „E greu de estimat care este dauna provocată de naivitatea, egoismul, falsa echivalență și simpatia pentru lideri autocrați  a președintelui Trump. Însă e clar că summitul din Helsinki este o greșeală gravă”, a afirmat senatorul republican.

Un alt senator din Partidul Republican, pe care îl reprezintă şi preşedintele Trump, a declarat: „N-aş fi crezut niciodată că voi apuca ziua în care preşedintele nostru american va sta pe scenă alături de preşedintele rus şi va da vina pe Statele Unite pentru agresiunea Rusiei. E ruşinos”.


La conferinţa de presă comună cu Putin, Trump a fost întrebat dacă vina pentru relaţiile bilaterale proaste este în întregime a Rusiei. „Cred că SUA au dat dovadă de prostie. Am fost proşti cu toţii”, a răspuns el, apoi a schimbat vorba, trecând la victoria sa în alegerile prezidenţiale din 2016: „Eu am învins-o pe Hillary Clinton uşor şi noi am învins-o cinstit. Am câştigat acea competiţie şi e ruşinos că poate fi chiar şi un norişor deasupra”.

Despre amestecul Rusiei în alegerile respective, fapt anchetat de un procuror independent şi denunţat de serviciile de informaţii americane, Trump a declarat: „Nu văd niciun motiv să fie Rusia. Preşedintele Putin a fost foarte ferm şi puternic în dezminţirea sa de azi”. (Răspunsul său a venit în contextul în care procurorul special Robert Mueller a obţinut zilele trecute inculparea a 12 agenţi ai GRU, serviciul de spionaj al armatei ruse, pentru piratarea computerelor unor oficiali ai campaniei electorale a lui Clinton)

Chiar înainte de începerea summitului, Trump şi-a acuzat ţara printr-un mesaj în reţeaua Twitter în care se referă şi la ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile din Statele Unite: „Relaţia noastră cu Rusia n-a fost NICIODATĂ mai proastă din cauza multor ani de prostie şi stupiditate din partea SUA şi acum, Vânătoarea de Vrăjitoare Aranjată!”. Ministerul rus de Externe a replicat la acest mesaj: „Suntem de acord”.

Întrebat dacă îl consideră pe Putin un adversar, Trump a precizat: „De fapt l-am numit concurent şi este un concurent bun şi cred că termenul concurent este un compliment”.

Concluzia senatorului republican John McCain: „Nu doar că preşedintele Trump n-a reuşit să spună adevărul despre un adversar; dar, vorbind lumii în numele Americii, preşedintele nostru nu a reuşit să apere tot ce ne face ceea ce suntem - o republică de oameni liberi devotaţi cauzei libertăţii, acasă şi în străinătate”, a arătat el în comunicat.

Republicanul Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Congresul de la Washington, a atras atenţia că „nu există o echivalenţă morală între Statele Unite şi Rusia, care rămâne ostilă celor mai fundamentale valori şi idealuri ale noastre. Statele Unite trebuie să rămână concentrate asupra tragerii la răspundere a Rusiei şi opririi atacurilor josnice ale acesteia la adresa democraţiei”. Ryan a avertizat că „Trump trebuie să-şi dea seama că Rusia nu este aliatul nostru” şi s-a arătat convins că Moscova a intervenit în alegerile prezidenţiale americane.

Citiți și:

VIDEO. Momentul în care Putin îi dă o minge de fotbal lui Trump. Care sunt semnificațiile

Trump şi Putin s-au străduit să dea asigurări că summitul lor a fost un succes. Ce spun imaginile - GALERIE FOTO

„Evenimentul verii”. La ce concluzii au ajuns Trump și Putin după summit-ul de la Helsinki

VIDEO. Incident înaintea conferinței de presă Trump-Putin

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Două noi numiri ale lui Donald Trump în diplomație: un miliardar pleacă în Italia și un producător „The Apprentice” în Regatul Unit

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Donald Trump amenință că va cere restituirea Canalului Panama. „Această escrocherie se va opri imediat”

Partenerii noștri