Live

Video Cazul George Floyd: Haos și jafuri la Minneapolis, autoritățile desfășoară Garda Națională. Primarul, în lacrimi, face apel la calm

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/Getty Images

Garda Națională a Statelor Unite a fost desfășurată în Minneapolis, după două nopți consecutive de ciocniri violente generate de moartea unui bărbat de culoare neînarmat aflat în custodia poliției, relatează BBC.

Orașul a fost cuprins total de haos. Zone întregi s-au transformat în ruguri uriașe. Protestatarii au incendiat mașini și clădiri, în timp ce forțele de ordine au evitat un contact direct, așteptând calmarea mulțimii, spre deosebire de prima zi de proteste, când au existat confruntări între poliție și protestatari și s-a tras cu gaze lacrimogene.

Pe lângă proteste s-au înregistrat și jafuri. 

Părți din orașul Minneapolis arată ca după război în urma protestelor violente și a ciocnirilor care au izbucnit după moartea unui bărbat afro-american în timp ce era arestat. Acuzați de decesul acestuia sunt chiar polițiștii care l-au încătușat. Cei patru ofițeri implicați în arestare au fost concediați și sunt cercetați, dar au fost lăsați în libertate.

Primarul, apel la calm în lacrimi

Primarul orașului a făcut apel la calm aproape plângând:

„Cred în Minneapolis. Iubesc Minneapolis. Dacă credem în orașul nostru, trebuie să credem că putem fi mult mai buni decât am fost. Trebuie să înfruntăm neajunsurile atât cu umilință, cât și cu speranță. Trebuie să restabilim pacea pentru a putea face această muncă grea împreună”, a declarat Jacob Frey, primarul din Minneapolis.

„Vreau să le reamintesc tuturor oamenilor care protestează în stradă că au tot dreptul să fie furioși, să fie supărați, să fie înfuriați, să-și exprime furia. În orice caz, nu au dreptul să comită violențe și să facă rău comunităților pe care spun că le apără. Avem nevoie de pace și calm pe străzile noastre și vă implor pentru acest calm”, a declarat la rândul ei Andrea Jenkins, consilier municipal.

Drama lui George Floyd

Protestatarii nu s-au limitat la a-și striga nemulțumirile în stradă. Au incendiat clădiri, mașini și au jefuit și au vandalizat magazinele care le-au ieșit în cale.

Drama de la care a pornit revolta este cea a unui bărbat afro-american, George Floyd, care a murit după ce a fost imobilizat de un poliţist, care şi-a pus un genunchi pe gâtul lui. Oamenii vor trece cu greu, cine știe când, peste aceste momente șocante. George Floyd, în vârstă de 46 de ani, a murit luni, iar o filmare îl arată respirând greu în timp ce un polițist alb are genunchiul pus pe gâtul lui.

Presa americană scrie că revoltele de la Minneapolis și protestele din alte orașe arată că societatea americană luptă acum în paralel cu două virusuri: noul coronavirus, și pe lângă el, rasismul de care o parte a societății americane nu pare nici capabilă, nici dornică să se despindă. Proteste au fost și în Chicago, Los Angeles și Memphis.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sunt convinși că dau o adevărată lovitură cu Ianis Hagi și nu mai stau pe gânduri: pregătesc transferul iernii!

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

20 de ani de închisoare, una din cele mai mari pedepse pentru atacul de la Capitoliu. „Este violenţa politică personificată”

Şase poliţişti elvețieni, achitaţi în apel într-un dosar asemănător cu cazul George Floyd din SUA

„Nu pot să respir”. Un afroamerican a murit după ce a fost trântit la pământ și imobilizat de polițiști. Momentul a fost filmat

Un hoț de telefoane a furat sute de iPhone-uri și și-a lăsat victimele fără sute de mii de dolari din aplicațiile bancare (WSJ)

Partenerii noștri