Live

A treia tentativă de asasinare a lui Donald Trump: Cum a vrut Iranul să se răzbune pe fostul președinte pentru uciderea lui Soleimani

Data publicării:
Liderii iranieni au promis de ani de zile că îl vor ucide pe Trump pentru că a ordonat uciderea generalului Qasem Soleimani. Colaj foto: Profimedia Images

Asif Merchant a fost arestat pe data de 12 iulie în SUA în timp ce se pregătea să plece înspre aeroport. A fost înregistrat în secret de agenți FBI spunând că a venit în America să organizeze asasinarea „unei persoane politice”. Identitatea țintei nu a fost niciodată dezvăluită public, dar toate dovezile indică faptul că fostul președinte american Donald Trump era cel pentru uciderea căruia Merchant primise autorizația de a oferi 1 milion de dolari, relatează revista Time.

Într-un document FBI postat online, Merchant descrie cum a inspectat un miting organizat de Trump și apoi a trimis informațiile strânse – câte gărzi îl apără pe Trump, câte scannere corporale sunt montate – înapoi în Teheran.

În timpul întâlnirilor înregistrate pe ascuns de agenții FBI sub acoperire, Merchant descrie cum va avea loc operațiunea. Planul implică o mulțime, o demonstrație falsă menită să distragă atenția, o țintă aflată pe podium și forțe de securitate „peste tot”.

Știind despre complotul iranian cu mult înainte de arestarea lui Merchant, Secret Service a sporit măsurile de protecție din jurul lui Trump, ceea ce nu face decât să amplifice eșecul agenției atunci când glonțul unui alt asasin l-a ratat de puțin pe fostul președinte în timpul mitingului din Butler, Pensylvannia, pe data de 13 iulie.

Autoritățile federale au declarat că nu au găsit nicio dovadă că asasinul Thomas Matthew Crooks ar fi acționat susținut de alte persoane, cu atât mai puțin de Iran. Nici Ryan Wesley Routh, care a fost prins după ce a încercat să îl împuște pe Trump în timp ce juca golf în Florida luna aceasta, nu avea legături cu Iran, cu toate că în scrisoarea pe care a lăsat-o în urmă intitulată „Dragă lume”, prin care Routh și-a motivat decizia de a-l asasina pe Trump, el a scris: „[Trump] a rupt relațiile cu Iranul ca un copil și acum Orientul Mijlociu s-a dezlănțuit.”

Spre deosebire de celelalte două incidente, arestarea lui Merchant a atras foarte puțin atenția publicului. Dintre cele trei tentative de asasinare a lui Trump în tot atâtea luni, aceasta este singura care a fost depistată înainte de a putea fi pusă în practică.

Liderii iranieni au promis de ani de zile că îl vor ucide pe Trump pentru că a ordonat în ianuarie 2020 eliminarea generalului Qasem Soleimani. Documentele făcute publice după arestarea lui Merchant arată cât de serioasă s-a dovedit a fi acea promisiune.

Merchant a venit din Pakistan în SUA, unde se pare că ar avea o familie, ca să se întâlnească cu un informator. Merchant era în căutare de oameni dispuși să ucidă pentru bani.

Merchant a dezvăluit FBI-ului că agentul Gărzilor Revoluționare din Iran, care îl instruia ce să facă, i-a spus să îi zică informatorului că ținta este Trump. A făcut o pauză, apoi a listat mai multe posibile ținte: „Joe Biden sau Nikki Haley sau politicieni, oameni din armată sau birocrați”.

Generalul iranian Qasem Soleimani a fost ucis într-un atac cu drone de armata americană în apropiere de aeroportul din Baghdad, Irak. Foto: Profimedia Images

Merchant „a interpretat acea pauză ca însemnând că Trump ar putea fi ținta”.

Conform planului prezentat de Merchant, numărul de persoane implicate care trebuiau să păstreze secretul complotului se ridica la aproape 30, ceea ce înseamnă că era vorba despre cea mai mare misiune de asasinare pusă la cale vreodată de Iran.

Asasinarea lui Trump ar putea fi interpretată ca un act de război

Din 1979, atunci când regimul de la Teheran a venit la putere, agenții iranieni au ucis peste 440 de iranieni în afara granițelor, potrivit Centrului Abdorraham Boroumand pentru Drepturile Omului din Iran. Cifra nu include atacurile care nu au provocat moartea țintei, precum înjunghierea din luna martie a unui jurnalist al canalului Iran International în apropiere de apartamentul său de la Londra.

Asasinarea lui Trump ar putea fi interpretată ca un act de război și ar putea stârni un răspuns militar din partea Statelor Unite care ar pune în pericol supraviețuirea regimului de la Teheran. Riscul pare unul uriaș.

„Regimul crede în reciprocitate”, a explicat Matthew Levitt, un fost oficial al Trezoreriei americane care monitorizează programul de asasinate comandate de Iran.

Terenurile de golf sunt zone greu de securizat pentru agenții Secret Service care trebuie să îl apere pe Donald Trump. Foto: Profimedia Images

Un videoclip postat în ianuarie 2022 pe site-ul oficial al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, intitulat „Răzbunarea este sigură”, îl arată pe Trump fiind ucis pe un teren de golf din Florida de drone iraniene la puțin timp după ce primește un mesaj pe telefon cu textul: „Ucigașul lui Soleimani și cel care a dat ordinul vor plăti”.

Succesorul lui Soleimani la șefia Forțelor Quds ale Gărzilor Revoluționare Iraniene a declarat: „Ne răzbunăm împotriva americanilor cu ajutorul oamenilor aflați de partea lor și din propriile lor case, fără prezența noastră.”

Iranul a mai pus la cale și asasinarea fostului consilier pentru securitate națională din administrația lui Trump, John Bolton, și cea a fostului secretar de stat Mike Pompeo, pentru uciderea căruia a promis o recompensă de 1 milion de dolari.

Mai mult de jumătate dintre toate „operațiunile externe” lansate de Iran, inclusiv tentative de asasinare, au avut loc după moartea lui Soleimani, potrivit lui Levitt. „Ritmul a crescut. Se întâmplă multe lucruri.”

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Ion Țiriac, primele declarații după ce și-a desemnat conducătorul imperiului: "Mai mult de atât nu puteam să fac!"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump promite că „va scoate America” din războiul din Ucraina și îl acuză pe Biden pentru conflict

Primarul Londrei îi avertizează pe americani în legătură cu realegerea lui Trump. „Se uită toată lumea la voi”

Anunț îngrijorător: China a testat o rachetă balistică intercontinentală în Pacific. „A căzut cu precizie în zona predeterminată”

Presupusul atacator de pe terenul de golf al lui Donald Trump a fost acuzat de tentativă de asasinare a fostului președinte

Partenerii noștri