Live

SUA pregătesc un set de inițiative pentru protejarea Ucrainei în cazul unui atac din Rusia. Biden: Nu accept liniile roșii ale nimănui

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden pregăteşte un "set de iniţiative" care vizează protejarea Ucrainei de un atac rus. Foto: Getty Images

Preşedintele american a declarat vineri că pregăteşte un „set de iniţiative" care vizează protejarea Ucrainei de un atac din partea Rusiei, într-un moment în care Kievul şi Washingtonul acuză Kremlinul că a concentrat trupe la frontieră şi că efectuează pregătiri pentru o invazie, relatează AFP şi Reuters.

Afirmând că este în „contact constant” cu aliaţii SUA şi ai Ucrainei, el a declarat, la Casa Albă: „Pregătesc ceea ce va fi, cred, setul de iniţiative cel mai cuprinzător şi cel mai pertinent care este posibil pentru ca să fie foarte, foarte dificil pentru dl Putin să facă ceea ce oamenii se tem că va face”.

Preşedintele american, care a răspuns întrebărilor jurnaliştilor la Casa Albă cu prilejul unui discurs despre economia americană, a spus că nu a discutat cu omologul său rus Vladimir Putin. O convorbire între cei doi lideri este aşteptată să aibă loc în termen de zile, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Tensiunile nu au făcut decât să se amplifice în ultimele săptămâni privind un nou eventual atac al Rusiei asupra Ucrainei, Moscova fiind acuzată că a mobilizat zeci de mii de soldaţi la frontieră.

Mai mult de 94.000 de soldați ruși sunt comasați aproape de frontiera Ucrainei, a spus ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksi Reznicov, care a citat rapoarte de informații ce sugerează că Moscova plănuiește o ofensivă militară de proporții la sfârșitul lunii ianuarie, transmite Reuters.

Citește și CNN: Rusia are trupe şi armament la graniţa cu Ucraina suficiente pentru un război „blitzkrieg” de 7-10 zile

La plecarea către Camp David, Biden le-a spus reporterilor „Suntem de mult timp conștienți de acțiunile Rusiei iar așteptările mele sunt că vom avea o lungă discuție cu Putin”.

„Nu accept liniile roșii ale nimănui”, a spus acesta despre cererile Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, le-a spus jurnaliștilor că este luată în considerare asistența de securitate pentru Ucraina.

Pentru a aplana tensiunile, Moscova cere „garanţii de securitate” şi în special asigurări că NATO nu va continua să se extindă spre Est, în special prin aderarea Ucrainei.

Kievul refuză însă categoric să renunţe la un astfel de proiect de aderare, despre care se discută oficial din 2008, dar care nu a avansat între timp. Aderarea la NATO ar însemna ca celelalte ţări ale Alianţei, cu SUA în frunte, ar fi obligate să intervină militar pentru a apăra Ucraina în caz de agresiune.

Rusia respinge ştirile despre pregătirile pentru invadarea Ucrainei

„Statele Unite desfăşoară o operaţiune specială pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei în timp ce dau vina pe Rusia”, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, Maria Zaharova, citată de ziarul Kommersant.

Potrivit agenţiei Reuters, diplomaţia rusă a reacţionat astfel după ce ziarul american Washington Post a afirmat că serviciile de informaţii ale SUA cred că ar putea fi în curs pregătiri pentru o ofensivă a Rusiei împotriva Ucrainei, pe mai multe fronturi. Sursele publicaţiei - oficiali din SUA şi un document din domeniul informaţiilor - vorbesc despre implicarea a până la 175.000 de militari ruşi într-un atac care ar putea avea loc anul viitor.

Zaharova a afirmat că operaţiunea americană „se bazează pe acţiuni provocatoare în apropierea graniţelor Rusiei, însoţite de o retorică acuzatoare”, conform Agerpres.

Moscova a dezminţit că ar avea intenţia de a invada Ucraina şi susţine că, dimpotrivă, ucrainenii sunt cei care îşi concentrează forţele pentru un atac asupra regiunilor controlate de separatiştii pro-ruşi. Rusia afirmă că poate să îşi deplaseze trupele cum doreşte pe teritoriul propriu şi că acestea nu reprezintă nicio ameninţare externă.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Peste 500 de expați ucraineni au depus cereri de înrolare în Legiunea Ucraineană din Polonia într-o singură lună

Prioritate: Donețk. Rușii avansează 9 kilometri pe săptămână în sudul Ucrainei, în ciuda pierderilor mari

Ce își dorește, de fapt, Putin de la alegerile din SUA. Motivul pentru care Trump nu mai pare un pariu câștigător

Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul de pace” al lui Putin pentru Ucraina

Partenerii noștri