Live

„SUA nu doresc cu adevărat să învingem Rusia”. Revolta soldaților ucraineni pentru că nu pot folosi rachetele cu rază lungă de acțiune

Data actualizării: Data publicării:
 Zelenski urmează să-i prezinte lui Biden ceea ce el descrie drept „planul pentru victorie” al Ucrainei. Foto: Profimedia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află într-o vizită în Statele Unite și se va întâlni joi cu omologul său american, Joe Biden, în încercarea de a obține mai multe arme și permisiunea să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acțiune. În acest timp, soldați ucraineni de pe front așteaptă vești și se întreabă dacă principalul aliat occidental al Kievului îi va ajuta îndeajuns cât să învingă Rusia, relatează Kyiv Independent

 Zelenski urmează să-i prezinte lui Biden ceea ce el descrie drept „planul pentru victorie” al Ucrainei și speră că, dacă va fi sprijinit de președintele american, acesta va include armamentul necesar și ridicarea restricțiilor privind loviturile în interiorul Rusiei cu rachete occidentale.

Liderul ucrainean și-a început vizita în SUA în Scranton, Pennsylvania, orașul natal al lui Biden, la o fabrică de muniție care înarmează cu obuze unitățile de artilerie ale Ucrainei.

La mii de kilometri distanță, în cele mai fierbinți puncte ale liniei frontului, mai mulți soldați ucraineni au declarat pentru sursa citată că nu se așteaptă la progrese notabile, în pofida eforturilor lui Zelenski. În același timp însă, ei înțeleg importanța presiunilor făcute asupra aliaților occidentali pentru a obține permisiunea de a-și folosi armele cu rază lungă de acțiune pe teritoriul rus.

Vizita în SUA are loc în timp ce forțele ucrainene luptă pentru a-și păstra pozițiile în regiunea rusă Kursk, iar trupele ruse continuă să avanseze în estul regiunii ucrainene Donețk, în principal spre orașul cheie Pokrovsk.

„Am impresia că SUA nu doresc cu adevărat să învingem Rusia”

„Nu am speranțe optimiste în ceea ce privește vizita lui Zelenski în SUA”, a declarat soldatul de infanterie Artem, care face parte dintr-un batalion care luptă în nord-estul regiunii Harkov, un alt punct fierbinte de-a lungul liniei frontului de peste 1.000 de kilometri din Ucraina, care se află la sud de regiunea Kursk și la nord de regiunea Donețk.

Artem și alți soldați care au vorbit cu Kyiv Independent nu sunt identificați cu numele lor complet, deoarece nu au primit autorizație de la comandanții lor pentru a vorbi cu presa.

„Poate că vom mai primi câteva obuze și rachete, și atât”, a spus acesta.

„În general, am impresia că SUA nu doresc cu adevărat să învingem Rusia. Nu vom pierde, dar nu vom fi capabili să câștigăm în viitorul apropiat”, a adăugat Artem.

El a glumit spunând că ar putea fi „benefic” pentru SUA să epuizeze și să slăbească Rusia timp de mai mulți ani, mai degrabă decât să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a câștiga războiul. El a avertizat că acest război în mare parte static ar putea continua timp de mai mulți ani, deoarece niciuna dintre părți nu ar avea mijloacele necesare pentru a realiza un progres semnificativ pe câmpul de luptă.

Pentru a pune probleme serioase Rusiei, un inamic cu mult mai multe trupe și armament greu, Ucraina s-a bazat până acum pe drone artizanale pentru a lovi ținte militare rusești, precum depozite de muniție la aerodromuri, în interiorul Rusiei. Prin vizita sa în SUA, Zelenski încearcă să determine Washingtonul să ia o decizie majoră care ar permite trupelor ucrainene să lovească ținte rusești folosind rachete precise ale alianței militare NATO.

Ucraina nu dispune de efective și resurse suficiente pentru a schimba situația pe câmpurile de luptă din estul Donbas, unde trupele ruse au început o ofensivă dură din octombrie 2023, câștigând treptat teren. Cu toate acestea, soldații ucraineni au subliniat că slăbirea Rusiei prin lovirea țintelor din spate ar ajuta Ucraina să aibă o șansă la o avansare în război.

„Dacă lovim în spatele Rusiei, atunci logistica inamicului ar fi epuizată și ar trimite mai puține obuze, rachete, echipamente și combustibil ar fi trimise pe front”, a declarat infanteristul Artem, care apără frontul Kupiansk. „Acest lucru ar afecta apoi puterea unităților rusești de pe linia de contact”.

„Și, în timp, am putea întoarce acest lucru în favoarea noastră și să lansăm operațiuni contraofensive”, a adăugat el.

Biden nu exclude ridicarea restricțiilor

Joe Biden „nu exclude” ridicarea restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi teritoriul rus, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken pentru Sky News într-un interviu acordat în septembrie.

Deși „planul de victorie” al Kievului nu a fost încă dezvăluit, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Heorhii Tykhyi, a declarat săptămâna trecută că Zelenski va prezenta în curând public propunerea care „va întări Ucraina, războinicii ucraineni și poporul ucrainean”.

Planul ar trebui să cuprindă retragerea completă a trupelor Moscovei din teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina, care reprezintă aproape 20 % din teritoriul statului, și compensarea pagubelor cauzate de acestea în timpul războiului, a declarat infanteristul Serhii din cadrul Brigăzii 79 de asalt separat din regiunea Donețk.

Soldații ucraineni au subliniat că au nevoie în mod critic de mai multe proiectile de muniție, drone, rachete de apărare aeriană și chiar vehicule de transport de bază. Soldatul Artem a declarat că dronele FPV ar fi esențiale, deoarece ar ajuta Ucraina să compenseze dezavantajul său în materie de forță de muncă.

Întrucât situația de pe linia frontului de est se deteriorează pe zi ce trece, Zelenski urmează să se întâlnească cu Biden pe 26 septembrie la Casa Albă. El va avea, de asemenea, întâlniri separate cu candidații la prezidențiale - Kamala Harris și Donald Trump.

Vizita lui Zelenski are loc la câteva zile după ce premierul britanic Keir Starmer l-a vizitat pe Biden, solicitând permisiunea Ucrainei de a efectua lovituri în interiorul Rusiei folosind rachete occidentale, inclusiv Storm Shadows, furnizate de Marea Britanie, care au componente americane. Kremlinul a avertizat că o decizie de ridicare a restricției ar face din Occident un participant la conflict.

Citește și: Scholz nu-l lasă pe Zelenski să folosească rachete germane cu rază lungă împotriva Rusiei. „Avem motive foarte serioase”

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Câte doze de vaccin împotriva mpox vor oferi Statele Unite către Africa. Anunțul președintelui Biden de la tribuna ONU

Planul diabolic al Kremlinului. Cum îi vânează Putin pe exilații ruși

Pirotehniștii ucraineni au neutralizat o bombă rusească rară model FAB-500T

„Războiul lui Putin împotriva Ucrainei a eșuat”. Joe Biden le cere aliaților să ajute Kievul până va câștiga

Partenerii noștri