Rușii își mută cele mai de temut avioane militare departe de Ucraina, de frica rachetelor occidentale. Ce ținte ar putea lovi Kievul

Data actualizării: Data publicării:
Lansare rachetă ATACMS / depozit de muniție din Herson lovit cu rachete Storm Shadow
Efectul folosirii rachetelor cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei va fi unul mult mai mic, în special atunci când vorbim despre distrugerea avioanelor și rachetelor rusești înainte ca acestea să poată fi folosite pentru a lovi infrastructura Ucrainei. Colaj foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află în vizită în SUA, acolo unde se va întâlni cu președintele american Joe Biden, dar și cu cei doi candidați principali la alegerile prezidențiale din noiembrie, Kamala Harris și Donald Trump, potrivit CNN. Cel mai important subiect de discuție este cel al folosirii rachetelor occidentale cu rază lungă de acțiune asupra țintelor de pe teritoriul Rusiei, dar experții avertizează că și dacă Ucraina ar primi undă verde din partea Washingtonului, impactul acestor arme va fi mult mai „limitat” decât ar fi fost acum un an, atunci când armata ucraineană a primit pentru prima dată rachete ATACMS și Storm Shadow.

Abordarea diplomatică mult mai directă a lui Zelenski față de aliații săi, precum și retorica Rusiei, care amenință că dacă restricțiile privind folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune vor fi ridicate, s-ar ajunge la un război cu NATO, au transformat acest subiect fierbinte în indicatorul suprem care va determina amploarea sprijinului occidental pentru Ucraina.

Președintele ucrainean a refuzat să permită acestui subiect să fie dat uitării, criticând public ezitarea aliaților săi după ce Rusia a bombardat o instituție militară de învățământ din Poltava, incident în care au murit peste 50 de persoane.

Fiecare zi de întârziere înseamnă și mai mulți oameni care mor, a avertizat atunci Zelenski.

După ce o bombă lansată de ruși a distrus un bloc de apartamente din Harkov într-un atac ce a avut loc la mijlocul lunii septembrie, Zelenski a acuzat, mai mult sau mai puțin mascat, Vestul de lașitate: „Această teroare poate fi oprită. Dar ca să o oprim, frica de a lua decizii puternice și strict necesare trebuie să fie depășită.”

Zelenski și-a asumat un risc destul de mare adoptând această strategie, potrivit lui Matthew Savill, director de științe militare al Royal United Services Institute de la Londra. „Aproape că joacă un joc al lașului politic. El aproape că îi provoacă pe oameni să îl susțină.”

su-34-bombă-planare
Rusia și-a mutat cel puțin 90% din avioanele capabile să lanseze bombe ghidate cu planare la peste 300 de kilometri de teritoriul Ucrainei. Foto: Profimedia Images

Dacă strategia lui va da roade, câștigul politic va fi unul semnificativ, potrivit lui Savill, pentru că „va demonstra un sprijin internațional ferm” pentru Ucraina și va combate retorica Rusiei.

Cât despre câștigul pe câmpul de luptă, părerile experților sunt împărțite.

Efectul folosirii rachetelor cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei va fi unul mult mai mic, în special atunci când vorbim despre distrugerea avioanelor și rachetelor rusești înainte ca acestea să poată fi folosite pentru a lovi infrastructura Ucrainei.

Serviciile de informații din SUA estimează că 90% din avioanele rusești care pot lansa mult-temutele „bombe ghidate cu planare” (glide bombs), despre care Zelenski a spus că rușii lansează cel puțin 100 pe zi, se află acum la peste 300 de kilometri de teritoriul controlat de Kiev – adică, în afara razei de acțiune a rachetelor ATACMS.

Acel procent s-ar putea să fi crescut între timp. Rusia a mutat recent avioane din două baze aflate lângă granița cu Ucraina, potrivit unui oficial american.

fab-3000-rachetă-storm-shadow
O bombă ghidată cu planare FAB-3000 și o rachetă Storm Shadow. Colaj foto: Profimedia Images

Savill este de acord că multe dintre cele mai „incitante” ținte au fost cel mai probabil mutate mai adânc în teritoriul Rusiei, ceea ce înseamnă că impactul folosirii acestor arme ar putea fi mai „limitat”.

Totuși, rachetele Storm Shadow sunt arme foarte eficiente împotriva unor ținte precum centre militare sau depozite de muniție. ATACMS ar putea fi folosite pentru a provoca distrugeri mari bazelor aeriene rusești – 15 astfel de ținte s-ar afla în raza de acțiune a rachetelor de producție americană, cu toate că nu se știe sigur câte avioane se mai află în ele.

Dacă Ucraina ar putea să lovească trupe, armament și vehicule rusești pe o rază de 300 de kilometri, ar fi pentru prima dată când Rusia ar fi forțată să ia în calcul riscul mutării în masă a soldaților și echipamentului militar de pe teritoriul rus în Ucraina.

Chiar și cartierul general al Districtului Militar Sudic din orașul Rostov pe Don ar deveni o țintă pe care armata ucraineană ar putea să o lovească cu rachete ATACMS.

submarin lovit
Submarinul rusesc Rostov-pe-Don, după ce a fost lovit cu rachete Shadow Storm în portul Sevastopol. Captură foto: Twitter

O altă țintă pe care ucrainenii ar putea să o lovească o reprezintă rachetele balistice FATH-360 pe care Rusia le-a importat din Iran. Ele au o rază de acțiune de doar 75 de kilometri – mult mai puțin decât rachetele livrate de Occident.

Rachetele ar putea produce pagube semnificative și radarelor și sistemelor de apărare antiaeriană ale Rusiei, ceea ce ar oferi noi oportunități și pentru dronele ucrainene cu rază lungă de acțiune, care ar putea pătrunde mai adânc pe teritoriul rus.

Armele occidentale ar putea fi folosite chiar și de pe teritoriul regiunii rusești Kursk ocupat de trupele Kievului, ceea ce ar extinde raza de acțiune și mai mult, cu toate că bombardierele și lansatoarele de rachete ar fi expuse unui risc mult mai mare de a fi distruse de apărarea antiaeriană a Rusiei.

Ucraina continuă să susțină că abilitatea de a folosi rachetele occidentale cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei face parte din puzzle-ul complicat al încheierii acestui război în favoarea Kievului – și un mod de a arăta Moscovei că Vestul este dispus să susțină Ucraina mai mult decât poate Rusia să continue acest război.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit arată un depozit rusesc spulberat la propriu de un atac ucrainean. Un cutremur s-a....
Digi FM
Val de reacții după ce Adriana Iliescu și fiica ei au fost fotografiate pe stradă: „Eliza i-a prelungit...
Pro FM
Apariția serii. Noncoformista Madonna, într-un body, acoperită cu un voal negru din dantelă, cu o coroană pe...
Film Now
Scott Cohen, actorul din „Gilmore Girls”, despre accidentul în care a fost implicat cu soția lui: „Am crezut...
Adevarul
Cine are prioritate în intersecții. Detaliile ce încurcă numeroși șoferi
Newsweek
METEO Ziua ciudată din octombrie când temperatura scade cu 10 grade și începe toamna. Cât va ploua?
Digi FM
Imagini de la nunta canotorilor Maria și Florin Lehaci. Campioana olimpică a arătat ca o prințesă, într-o...
Digi World
"Așteptări vs. realitate. Mă simt înșelată". A crezut că și-a închiriat cea mai frumoasă cameră cu vedere la...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Eric Roberts, critic la adresa Juliei Roberts și a interpretării care i-a adus prima șansă la Oscar: "Nu...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...