Live

Stocurile de rachete ale SUA se epuizează. Vor putea americanii să aprovizioneze în continuare Ucraina cu armele de care are nevoie?

Data actualizării: Data publicării:
SUA a livrat deja în jur de 7.000 de sisteme Javelin în Ucraina, ceea ce ar reprezenta o treime din toate rezervele de care dispune armata SUA. Foto: Profimedia Images

Avioanele decolează aproape zilnic de la baza Dover a forțelor aeriene americane: Aeronave C-17 încărcate cu rachete Javelin, Stinger, obuziere și alte materiale care sunt trimise în Europa de Est pentru a aproviziona armata Ucrainei în lupta ei împotriva invadatorilor ruși, scrie PBS. Însă, pe măsură ce stocurile de rachete din depozitele americane se epuizează, va putea SUA să continue să aprovizioneze Ucraina cu armele de care are nevoie fără să-și compromită propria capacitate de apărare? 

Impactul crucial al acestor arme este exact ceea ce președintele american Joe Biden vrea să scoată în evidență marți când urmează să viziteze uzina Lockheed Martin din Alabama, acolo unde sunt construite armele antitanc Javelin, atât de importante pentru ucrainenii care luptă împotriva rușilor pe front.

Dar vizita lui Biden evidențiază și o situație care devine din ce în ce mai îngrijorătoare pe măsură ce războiul se prelungește tot mai mult: Va putea SUA să continue aprovizionarea Ucrainei cu arme cu aceeași rapiditate cu care a făcut-o și până acum, fără să-și compromită propria capacitate de apărare, în special dacă vor izbucni noi conflicte cu Coreea de Nord, Iran și în alte zone „fierbinți” ale lumii?

7.000 de rachete Javelin au ajuns până acum în Ucraina - o treime din rezerva totală a SUA

Simpla prezență a rachetelor Javelin pe câmpul de luptă „produce panică” în rândul trupelor ruse, potrivit armatei ucrainene, iar SUA a trimis până acum mii de sisteme antitanc în Ucraina, scrie BBC.

SUA a livrat deja în jur de 7.000 de sisteme Javelin Ucrainei, o parte din ele pe vremea lui Trump, ceea ce ar însuma o treime din întreaga rezervă de care dispune SUA, potrivit lui Mark Cancian, un analist de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale.

Administrația Biden a spus că a livrat în jur de 5.500 de sisteme Javelin Ucrainei de la începutul invaziei rusești. În plus, analiștii estimează că SUA a trimis în Ucraina un sfert din toate rachetele Stinger de care dispune armata americană.

În același timp, Raytheon Technologies, compania care produce sistemele Stinger, a spus săptămâna trecută că nu va putea mări producția până anul următor din cauza lipsei de componente esențiale.

Tanc al armatei ruse distrus în Ucraina. Foto: Profimedia Images

„Ar putea asta să fie o problemă? Răspunsul scurt este: 'Probabil că da'”, a spus Cancian. Potrivit fostului colonel din Marina americană care a lucrat și pentru Pentagon, sistemele Stinger și Javelin au „cele mai semnificative probleme de inventar”, în condițiile în care producția celor două tipuri de arme a fost limitată în ultimii ani.

Invazia rusească este o ocazie bună pentru companiile americane și europene din industria de apărare să își mărească profiturile deoarece parlamentarii de la Washington și Varșovia urmează să aloce și mai multe fonduri pentru apărare ca răspuns la agresiunea Rusiei.

Cu toate acestea, producătorii de arme întâmpină aceleași probleme cu aprovizionarea și lipsa personalului pe care producătorii din toate domeniile le au, în plus față de anumite probleme care sunt specifice pentru industria de apărare.

Lipsa semiconductorilor afectează producția de sisteme Javelin și Stinger

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a spus luni că oficialii din domeniul apărării apreciază că transferul de arme către Ucraina nu a afectat capacitatea de apărare a armatei americane.

Cu toate acestea, vizita lui Biden la uzina americană care produce sistemele Javelin va fi folosită și pentru a pune presiune pe Congres să adopte un proiect de lege care va veni în sprijinul industriei semiconductorilor.

„Fiecare rachetă Javelin necesită peste 200 de semiconductori și de aceea intensificarea producției interne de cipuri nu este doar critică pentru a coborî prețurile, ci este o componentă vitală a siguranței noastre naționale”, a spus Psaki.

„Nu încape îndoială că oricare ar fi planul lor de război, există un risc asociat cu nivelul scăzut de [sisteme] Stinger și Javelin și sunt sigur că se poartă această discuție și la Pentagon”, a explicat analistul de la think tank-ul american.

Raytheon Technologies, compania care produce rachetele antitanc Javelin, a spus săptămâna trecută că nu va putea mări producția până anul următor din cauza lipsei de componente esențiale. Foto: Profimedia Images

Racheta Javelin, pe cât de ușoară, pe atât de letală, i-a ajutat pe ucraineni să provoace pagube însemnate pentru armata mult mai mare și mai bine echipată a Rusiei. În consecință, Javelin-ul a câștigat un statut aproape mitologic în Ucraina, acolo unde i-a fost dedicată o melodie și mai multe imagini cu Maria Magdalena care poartă în brațe o astfel de rachetă.

Lockheed Martin a anunțat de curând că sistemele Javelin vor deveni tot mai esențiale în lupta împotriva rușilor pe măsură ce războiul continuă, iar compania americană încearcă să își îmbunătățească lanțul de aprovizionare pentru a face față cererii.

Companii precum Lockheed Martin, Raytheon, Boeing, General Dynamics, BAE Systems și Northrop Grumman se înfruntă acum cu provocări serioase.

Raytheon, spre exemplu, nu are capacitatea de a spori producția de sisteme Stinger pentru a înlocui cele 1.400 de unități transferate Ucrainei din cauza lipsei componentelor necesare producției acestui tip de rachete.

„Vrem ca ultimul lucru pe care Putin îl va citi vreodată să fie 'Produs în Alabama'”

O singură țară a mai cumpărat rachete Stinger în ultimii ani, iar Pentagonul nu a mai achiziționat astfel de sisteme de aproape 20 de ani. Sancțiunile occidentale complică și ele situația: Companiile se chinuie să înlocuiască materiile prime esențiale care până acum erau importate din Rusia, precum titanul.

Mai mulți oficiali americani au descris rezerva scăzută de rachete Stinger de care dispun trupele americane drept o problemă „urgentă”.

O altă problemă pe care administrația Biden a ales să și-o asume este faptul că echipamentul militar trimis în Ucraina nu poate fi monitorizat cu precizie întrucât americanii nu au oameni la fața locului care să se poată asigura că armele nu ajung în mâinile greșite, scrie CNN. În ultimă instanță, o parte din livrările de armament vor ajunge în „locuri neașteptate”, potrivit unui oficial american din domeniul apărării.

Fabrica din Alabama, care produce sisteme Javelin și care urmează să primească vizita lui Biden, a atras atenția la scurt timp după ce Rusia a declanșat invazia prin imaginile postate pe rețelele sociale în care apăreau rachetele americane care urmau să fie trimise Ucrainei.

„Vrem ca ultimul lucru pe care Putin îl va citi vreodată să fie 'Produs în Alabama'”, a spus guvernatorul statului Alabama într-o postare online.

Citește și: Cum ar putea ajunge NATO să intre în conflict direct cu Rusia dacă războiul din Ucraina va degenera

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Multe lucruri se întâmplă la Londra”. Medvedev amenință, după asasinarea generalului Kirillov, că oficialii NATO sunt „ținte legitime”

Trupele lui Kim trimise în Rusia au suferit deja „câteva sute” de victime în luptele din Kursk (oficial american)

Un lunetist ucrainean a doborât un soldat rus de la 2.069 de metri distanță. „Va rămâne în istoria luptei noastre pentru libertate”

Cine este autoarea atacului armat la o școală din SUA. „Samantha” avea 15 ani și se numără printre victime

Partenerii noștri