Casa Albă avertizează industria cipurilor să se pregătească pentru întreruperile de aprovizionare cu materiale care provin din Rusia
Casa Albă avertizează industria de cipuri să-și diversifice lanțul de aprovizionare în cazul în care Rusia va riposta împotriva amenințării restricțiilor de export din SUA prin blocarea accesului la materiale cheie, au declarat pentru Reuters câteva persoane familiarizate cu acest caz.
Potențialul de răzbunare a atras mai multă atenție în ultimele zile după ce Techcet, un grup de cercetare de piață, a publicat un raport pe 1 februarie care evidențiază dependența multor producători de semiconductori de materialele rusești și ucrainene precum neonul și paladiul.
Potrivit estimărilor Techcet, peste 90% din livrările de neon folosit pentru semiconductorii din SUA provin din Ucraina, în timp ce 35% din paladiul din SUA provine din Rusia.
Peter Harrell, care face parte din Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, împreună cu personalul său au luat legătura cu membri ai industriei de cipuri în ultimele zile, după ce au aflat de expunerea lor la materialele rusești și ucrainene necesare pentru fabricarea cipurilor. Harrell i-a îndemnat pe industriași să găsească surse alternative, au declarat sursele Reuters.
Casa Albă a refuzat să comenteze detaliile acestor conversații, dar un înalt oficial al administrației Biden a reiterat faptul că SUA este pregătită dacă Rusia va invada Ucraina.
„Administrația lucrează cu companiile pentru a se asigura că, dacă Rusia întreprinde acțiuni care interferează cu lanțurile de aprovizionare, companiile sunt pregătite pentru eventualele întreruperi”, a declarat una din persoanele familiarizate cu problema.
„Înțelegem că sunt disponibile și alte surse de produse cheie și suntem pregătiți să colaborăm cu companiile noastre pentru a le ajuta să identifice și să își diversifice sursele de aprovizionare", au mai declarat oficialii americani.
Joe Pasetti, vicepreședinte pentru politici publice globale în cadrul grupului de furnizori de cipuri și produse electronice SEMI din SUA, a trimis un e-mail membrilor săptămâna aceasta în care evalua expunerea la consumabilele vitale pentru fabricarea cipurilor, conform unei copii obținute de Reuters.
„După cum s-a discutat la apelul de astăzi, vă rugăm să vedeți documentul atașat referitor la producția rusă/ucraineană a unui număr de materiale semiconductoare”, a scris Pasetti, făcând referire la un raportul Techcet, care atrăgea atenția faptului că o mare parte din C4F6, Paladiu, Heliu, Neon și Scandiu se găsește în Europa de est, acolo unde sunt concentrate forțe ruse la granița cu Ucraina.
„Vă rugăm să ne comunicați dacă eventualele întreruperi ale aprovizionării pentru oricare dintre aceste materiale prime reprezintă o preocupare pentru compania dumneavoastră”, se mai arată în e-mailul trimis de Joe Pasetti.
Administrația Biden a amenințat că va impune controale ample la export împotriva Rusiei dacă aceasta va invada Ucraina. Rusia, care a adunat peste 100.000 de militari de-a lungul graniței cu Ucraina, neagă că intenționează să desfășoare o incursiune armată în țara vecină.
Unii producători de cipuri și-au revizuit situația legată de lanțurile de aprovizionare pentru a căuta potențiale consecințe ale conflictului din Ucraina. O persoană de la o companie care se ocupă cu fabricarea cipurilor, ce a refuzat să-și dezvăluie identitatea, a recunoscut că a cercetat furnizarea de neon, material care provine din Ucraina.
„Chiar dacă ar exista un conflict în Ucraina, acesta nu ar întrerupe oferta. Ar duce, în schimb, la creșterea prețurilor", a spus persoana. „Piața s-ar restrânge. Aceste materiale ar deveni destul de rare, dar nu s-ar opri producția de semiconductori”, a adăugat el.
Potrivit unui director al unui start-up de proiectare a cipurilor, tensiunile din Ucraina au determinat creșterea prețurilor gazelor rare precum Fluorul și ar putea cauza probleme de aprovizionare.
William Moss, purtător de cuvânt al Intel Corp, a declarat că producătorul de cipuri nu anticipează niciun impact asupra aprovizionării cu neon.
Totuși, problema este încă îngrijorătoare, deoarece aprovizionarea globală cu cipuri este destul de limitată și este așteaptă o creștere a comenzilor de cipuri. Techcet estimează că cererea pentru toate materialele va crește cu peste 37% în următorii 4 ani.
De altfel, prețurile neonului au crescut cu 600% în 2014, în perioada premergătoare anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea de la Ucraina, deoarece firmele de cipuri se bazau în mare parte doar pe câteva companii ucrainene, potrivit Comisiei pentru Comerț Internațional al SUA.
- Etichete:
- sua
- rusia
- ucraina
- semiconductori
- criza semiconductori