Live

Video&Foto Spionul ucrainean care a mers 600 km pe jos pe teritoriul Rusiei ca să distrugă 3 bombardiere nucleare și a murit salvându-și camarazii

Data actualizării: Data publicării:
Oleg Babii a murit în misiune înainte de a împlini 33 de ani. El este Erou al Ucrainei, decorat cu cea mai mai înaltă distincție, Steaua de Aur. Foto: GUR

Spionajul militar ucrainean a făcut publică povestea incredibilă a lui Oleg Babii, eroul care a reușit anul trecut, într-o misiune aproape sinucigașă, să se infiltreze cu echipa sa mai mult de 600 de kilometri în spatele liniilor inamice și să distrugă trei bombardiere rusești pe aerodromul din Solți. Din păcate, a fost ultima misiune a lui Oleg, pentru că, pe drumul de întoarcere, el și camarazii lui au căzut într-o ambuscadă a rușilor. Oleg Babii și-a dat viața pentru a asigura retragerea oamenilor săi, fiind decorat post-mortem cu titlul Erou al Ucrainei și cea mai înaltă distincție, Steaua de Aur.

 

Erou al Ucrainei, colonelul Oleg Babii a fost un cercetaș care încă de la începutul războiului a participat activ la distrugerea forțelor de ocupație rusești, se arată într-un text dedicat lui Oleg Babii în galeria eroilor ucraineni de pe site-ul Direcției de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina (GUR).

Încă din primele zile ale invaziei rusești, a organizat și a desfășurat operațiuni speciale „în teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei și pe teritoriul inamicului, care au schimbat de fapt cursul acestui război”, potrivit spionajului militar ucrainean, GUR.

„Are la activ nouă misiuni de recunoaștere reușite în spatele liniilor inamice, 12 misiuni speciale de organizare și susținere a mișcării de rezistență în teritoriile ocupate din Ucraina și în spatele liniilor inamice. A identificat până la 70 de ținte inamice strategice importante: posturi de comandă, echipamente militare, echipamente de geniu și fortificații etc. Informațiile despre acestea au fost folosite de Forțele Armate ale Ucrainei pentru a planifica operațiuni de eliberare a teritoriilor ocupate și pentru a lovi ținte inamice importante.

Datorită îndeplinirii cu succes a sarcinilor de către grupul colonelului Babii, a fost posibilă dezorganizarea logisticii ocupanților, distrugerea instalațiilor importante ale acestora și a elementelor de infrastructură critică. Unități întregi ale forțelor de ocupație rusești și-au pierdut capacitatea de luptă, comanda și controlul trupelor și armelor, au suferit întreruperi de comunicare și, astfel, și-au pierdut eficiența în interacțiunea cu trupele de susținere din spatele lor”, se mai precizează în text.

Ultima misiune

Ultima sarcină îndeplinită cu succes de grupul de recunoaștere al lui Oleg Babii a fost distrugerea și scoaterea din uz a trei bombardiere rusești TU-22M3, capabile să poarte inclusiv rachete nucleare, pe care Rusia le folosea pentru a lansa rachete cu rază lungă de acțiune asupra țintelor din Ucraina, de multe ori civile.

Misiunea „a perturbat semnificativ planurile conducerii militare și politice a Federației Ruse de a lansa atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei și a destabilizat complet funcționarea aerodromurilor și a punctelor de bază ale aviației cu rază lungă de acțiune”.

Reușita lui Oleg Babii „a cauzat pierderi economice considerabile țării agresoare și a provocat panică în rândul populației locale și al armatei ruse, deoarece forțele și mijloacele serviciilor speciale rusești au fost dispersate. Și nu trebuie să uităm de un alt lucru - daunele aduse imaginii așa-numitei «invincibilități» a armatei ruse și «eroismului» conducerii sale militare și politice”, potrivit sursei citate.

Misiunea care a provocat daune atât de mari Rusiei a avut loc în luna august 2023, se precizează în relatarea GUR:

„În calitate de membru al unui grup de recunoaștere, Oleg Babii a parcurs pe jos peste 600 de kilometri prin teritoriul inamic pentru a îndeplini o misiune specială de luptă - oprirea bombardamentelor aeriene ale teroriștilor ruși asupra orașelor pașnice din Ucraina.

După ce au pătruns adânc în spatele inamicului, cercetașii și-au îndeplinit sarcina - au distrus un bombardier rusesc TU-22M3 și au scos din uz alte două, dar au suferit și pierderi ireparabile. Întorcându-se pe teritoriul controlat de Ucraina, grupul de recunoaștere al colonelului Oleg Babii a căzut într-o ambuscadă și s-a angajat într-o luptă inegală cu invadatorii ruși. În această bătălie, la 30 august 2023, în timp ce acoperea retragerea camarazilor săi de luptă, locotenent-colonelul ucrainean de recunoaștere Oleg Babii a fost rănit mortal și ucis.”

Întoarcerea

Descrierea oferită de spionajul militar ucrainean, deși succintă și cu puține amănunte, aduce informații noi, care pot fi coroborate cu cele vehiculate la vremea respectivă.

Mai multe canale media din Ucraina au scris pe 20 august 2023 că forțele ucrainene au reușit să distrugă un bombardier rusesc Tu-22M3 și să avarieze un altul pe aerodromul Solți, la peste 600 de kilometri de granița cu Ucraina. 

Aflăm acum, din varianta oficială a spionajului militar ucrainean, că a fost vorba de un bombardier Tu-22M3 complet distrus și alte două care su suferit avarii serioase.

Un alt element care reiese este că drumul de întoarcere al comandoului ucrainean a durat mai mult de zece zile pentru a parcurge înapoi cei peste 600 de kilometri până în teritoriul ocupat de Ucraina.

Atacul asupra aerdromului Solți a fost raportat de ministerul rus al apărării (care susține că pagubele au fost mult mai mici) pe 19 august 2023. Din relatarea GUR aflăm că ambuscada în care Oleg Babii și-a sacrificat viața pentru a acoperi retragerea camarazilor săi a avut loc pe 30 august. 

Dacă și drumul de întoarcere l-au făcut tot pe jos, înseamnă că Oleg Babii și echipa lui au mărșăluit cel puțin 50 de kilometri pe zi, în condițiile în care cu siguranță erau vânați de trupele ruse pornite în căutarea lor.

Erou al Ucrainei post mortem

Placa memorială dezvelită la școala unde a învățat Oleg Babii. Foto: GUR

Pentru faptele sale eroice, Oleg Babii a fost distins cu titlul de Erou al Ucrainei și cu Ordinul Steaua de Aur post mortem. Nu împlinise 33 de ani când a murit.

El are o soți și doi copii - fiica cea mică avea doar un an în momentul morții tatălui ei.

„Am aflat despre moartea lui Oleg pe 31 august (2023), iar pe 1 septembrie urma să-l duc pe fiul nostru cel mare în clasa întâi. Am înțeles că aceasta era o zi extrem de importantă în viața fiului nostru, așa că nu puteam să o las să fie umbrită de o astfel de veste. În același timp, mă bântuia gândul că nici el și nici fiica noastră mai mică, care avea doar un an la acea vreme, nu-și vor mai cunoaște vreodată tatăl", a spus Iulia Babii, potrivit unui comunicat GUR.

Ea încă nu poate înțelege de unde și-a luat puterea atunci, dar recunoaște că a trebuit să fie puternică, pentru că i-a promis soțului ei că va rezista de dragul copiilor.

„Oleg îmi spunea mereu aceleași cuvinte: «Trebuie să fii puternică de dragul copiilor noștri, pentru că știai cu cine te căsătorești».”

Era obișnuită să fie soție de militar, știa că fiecare sarcină pe care o îndeplinea era un risc mortal, dar înțelegea că el făcea totul de dragul copiilor lor, pentru ca ei să poată trăi în pace într-o țară pașnică și independentă.

„Când am primit un apel telefonic în loc de o scrisoare...”

Artem, fiul lui Oleg Babii, la dezvelirea plăcii memoriale în cinstea tatălui său. Foto: GUR

Când Rusia a declanșat războiul împotriva Ucrainei, Iulia și-a dat seama că soțul ei, fiu de militari, nu va sta cu mâinile în sân și va face tot posibilul pentru a opri invazia, chiar cu prețul propriei vieți. Astfel, el s-a dus la unitatea lui, iar ea și copiii ei au plecat din Bucea, unde familia locuise în ultimii ani, precizează sursa citată.

Pentru a ști că soțul ei este bine, ea a convenit cu camarazii lui să facă schimb de mesaje.

„Făceau acest lucru tot timpul, iar dacă Oleg nu scria, camarazii lui o făceau. Când am primit un apel telefonic în loc de o scrisoare, pe 31 august 2023, mi-am dat seama imediat că ceva nu era în regulă”, a mai povestit Iulia.

Tot atunci a aflat ce fel d emisiunea a avut Oleg și ce pagube a cauzat Rusiei.

„Poate din această cauză rușii nu ne-au dat imediat cadavrul lui Oleg. Nu știu cât de mult efort i-a costat pe comandanții lui, dar mi-au îndeplinit principala mea cerere, cel puțin de a-l îngropa pe soțul meu, și le sunt foarte recunoscătoare pentru asta", spune Iulia.

De asemenea, ea îi este recunoscătoare și președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru cuvintele pe care i le-a adresat fiului lor, la decernarea decorației Steaua de Aur.

„Artem a aflat despre moartea tatălui său în ajunul decernării decorației Steaua de Aur. Felul în care a primit vestea este greu de descris în cuvinte. Deși copiii sunt mici, ei înțeleg totul foarte bine. El a spus: «Ei bine, dacă președintele, cea mai respectată persoană din țară, a spus că tata este un erou, atunci așa este. Deci, tati a făcut ceea ce trebuia să facă pentru Ucraina", a mai povestit soția cercetașului.

Oleg Babii a murit în timp ce fiul său își proba uniforma și se pregătea să meargă pentru prima dată la școală. Acum, în Liov, pe fațada școlii unde a învățat Oleg Babii, a fost instalată o placă memorială.

Artem, fiul lui Oleg Babii, la dezvelirea plăcii memoriale în cinstea tatălui său. Foto: GUR

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Întreruperile de curent continuă în Transnistria. Rusia neagă că folosește gazul ca armă pentru a constrânge Moldova 

Rusia susţine că a interceptat opt rachete americane ATACMS lansate de Ucraina și amenință cu represalii: „Vor fi riposte”

Protest la Bratislava împotriva premierului Slovaciei. Susţinătorii Ucrainei au strigat „Fico, mută-te la Moscova”

Cum a ajuns un fotbalist rus extrem de talentat, care a jucat împotriva lui Figo și Ronaldo, să moară în războiul din Ucraina

Partenerii noștri