Live

Speriați de un anunț din Malaezia, oamenii din Singapore au luat cu asalt tarabele cu pui și orez. "Nimeni nu știe ce va urma"

Data actualizării: Data publicării:
Speriați de un anunț din Malaezia, oamenii din Singapore au luat cu asalt tarabele cu pui și orez. FOTO: Profimedia Images

De zeci de ani, Singapore s-a bazat pe cel mai apropiat vecin al său, Malaezia, pentru o treime din importurile sale de păsări de curte. În fiecare lună, aproximativ 3,6 milioane de pui, în mare parte vii, sunt exportați în Singapore, apoi tăiați și refrigerați. Premierul malaezian a anunțat însă săptămâna trecută că țara sa va interzice din iunie exporturile de pui vii către Singapore.  

Decizia anunțată de prim-ministrul malaezian Ismail Sabri Yaakob a fost luată în contextul lipsei alimentelor de pe piața internă, care a dus la creșterea prețurilor, scrie CNN.

Este de așteptat ca interdicția să lovească puternic Singapore, unde felul de mâncare tradițional este pui cu orez. Oamenii spun că înlocuirea cărnii proaspete cu cea congelată nu va funcționa.

În timp ce guvernul din Singapore a dat asigurări că vor fi încă stocuri suficiente de carne de pui, comercianții spun că prețurile la păsările de curte vor crește brusc. În prezent, comercianții plătesc 3 dolari pentru un pui întreg, dar se așteaptă ca prețurile să crească pe măsură ce stocurile scad, iar prețul să ajungă la 4-5 dolari per pasăre.

"Furnizorii ne spun să ne pregătim pentru prețuri mai mari. Un pui ar putea costa cu un dolar mai mult, dar de unde voi obține banii suplimentari de care am nevoie pentru a cumpăra 100 de păsări? Vor accepta clienții mei costurile ridicate?. Nimeni nu știe ce va urma", s-a plâns un comerciant.

"Criza de pui și orez", așa cum a fost numită, este cel mai recent semn al penuriei de alimente care se simte în întreaga lume. Invazia Rusiei în Ucraina, problemele legate de lanțul de aprovizionare din cauza Covid și a fenomenelor meteo extreme contribuie la aceste lipsuri majore de alimente și cresc inflația.

În Statele Unite, Asia și Africa, penuria de cartofi a făcut ca restaurantele de tip fast-food să rămână fără produse precum cartofi prăjiți și chipsuri.

În Malaezia, costul crescut al furajelor a avut drept consecință majorarea prețului la pui în ultimele luni, iar comercianții au fost forțați să reducă vânzările.

Singapore se așteaptă ca aceste probleme legate de alimente să dureze luni de zile de acum înainte.

Temerile legate de o viitoare lipsă a cărnii de pui au dus la cozi uriașe pe care oamenii din Singapore le-au format la tarabele care vând pui și orez.

Proprietarii unuia dintre cele mai populare restaurante unde se servește orez cu pui au spus că, deși vor continua să ofere clienților acest fel de mâncare, nu vor mai servi altele cu carne de pasăre.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un convoi umanitar ONU a fost atacat „cu violență” în Fâșia Gaza. Aproape 100 de camioane care transportau alimente au fost jefuite 

Ce alimente mâncăm în Postul Crăciunului. Sfaturi și recomandări de la specialiștii în nutriție pentru mesele din zilele de post

Furtul celor 22 de tone de cheddar nu este un jaf singular. De ce sunt interesați hoții de brânzeturile de lux

Recomandări pentru cumpărarea produselor de post. La ce trebuie să fim atenți

Partenerii noștri