Live

Soldații și civilii de la Azovstal stau în buncăre separate. „Inamicul ar putea spune că ne ascundem în spatele civililor” (Reuters)

Data actualizării: Data publicării:
Ajunctul comandantului batalionulu Azov., căpitanul Sviatoslav Palamar. Foto: captură video Youtube/Ukrinform TV

Adjunctul comandantului batalionului Azov, căpitanul Sviatoslav Palamar, a declarat într-un interviu pentru Reuters că rușii conduc un „asediu medieval” asupra combinatului Azovstal din Mariupol, pe care l-au înconjurat și acum îl supun tirurilor de lovituri aeriene. Palamar a descris condițiile în care trăiesc civilii și militarii care se adăpostesc în subteranele uriașului complex siderurgic și spune că nu se vor preda.

Căpitanul Sviatoslav Palamar, 39 de ani, a declarat în interviu că orașul Mariupol a fost transformat într-o ruină, în mare parte, în jurul complexului Azovstal, în catacombele căruia soldații ucraineni au rămas ultima linie a rezistenței.

„Cât timp suntem aici și rezistăm... orașul nu este al lor” (al rușilor - n.r.), a declarat Palamar pentru Reuters.

El a mai spus că rușii atacă în continuare combinatul și că, la un moment dat, au trimis o coloană de tancuri și vehicule blindate, pe care ucrainenii le-au distrus. 

Acum, „tactica e ca un asediu medieval. Suntem încercuiți, dar (rușii - n.r.) nu mai trimit multe trupe să înfrângă rezistența, conduc atacuri aeriene”.

„Vom lupta atât timp cât trebuie”

Palamar, care este căsătorit și are un copil, nu a dat detalii despre operațiuni și nu a spus nici câte provizii mai au, dar a precizat că sunt sute de luptători în subteranele Azovstalului.

„Resursele noastre nu sunt infinite și scad cu fiecare zi de lupte intense. Situația este dificilă, dar ne vom bate și ne vom lupta atât timp cât trebuie.”

Peste 500 de soldați sunt răniți, unii în stare gravă: Nu avem condiții să-i tratăm, să facem operații.. rămânem fără madicamente, bandaje, mâncare și apă”.

Căpitanul nu a putut spune câți civili se adăpostesc în subteranele combinatului, dar a spus că sunt de ordinul sutelor. Ei se adăpostesc într-o zonă diferită de cea în care stau soldații.

Soldații stau separați de civili

Azovstal, unul dintre cele mai mari combinate metalurgice din Europa, este un complex industrial imens, cu încăperi și tuneluri subterane.

„Le ducem (civililor - n.r.) mâncare și le verificăm starea de sănătate, dar nu puteam sta cu ei din motive evidente: inamicul ar putea înscena o provocare și să spună că... ne ascundem în spatele civililor”, a spus Palamar.

Unul dintre buncăre, unde se adăpostesc civili, inclusiv copii, a fost lovit cu rachete marți, doi bătrâni fiind răniți.

Palamar a mai spus că nu există opțiunea de a fi luați prizonieri.

„Vor fi uciși în captivitate, torturați, de aceea propunem să existe o pare terță la negocieri, care să poată garanta evacuare lor din Azovstal.” 

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Fostul comandant al armatei ucrainene: „Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia”

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Zelenski spune că peste 300 de infrastructuri portuare ucrainene au fost avariate de atacurile ruseşti

Partenerii noștri